ACTUALITATE
Temperatura la suprafaţa oceanelor din întreaga lume a atins un nivel record
Conform informațiilor furnizate de guvernul american, temperatura la suprafața oceanelor a atins un nivel fără precedent începând de la începutul înregistrărilor prin satelit. Acest lucru a condus la apariția de valuri de căldură marină în diverse zone ale lumii.
Oamenii de ştiinţă avertizează că se vor înregistra mai multe valuri de căldură marine, ceea ce va duce la creşterea riscului de fenomene meteorologice extreme.
Cercetătorii în domeniul climei au declarat că datele preliminare ale Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (Noaa) au arătat că temperatura medie la suprafaţa oceanului a fost de 21.1C de la începutul lunii aprilie, depăşind precedentul maxim de 21C stabilit în 2016.
„Traiectoria actuală pare că se îndreaptă spre un record, spulberând recordurile anterioare”, a declarat profesorul Matthew England, climatolog la Universitatea din New South Wales.
Trei ani de condiţii La Niña în vastul Pacific tropical au ajutat la scăderea temperaturilor şi au atenuat efectul creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Însă oamenii de ştiinţă au declarat că în prezent căldura se ridică la suprafaţa oceanului, indicând un potenţial model El Niño în Pacificul tropical în cursul acestui an, care ar putea creşte riscul unor condiţii meteorologice extreme şi ar putea contesta şi mai mult recordurile globale de căldură, potrivit The Guardian.
Temperatura la suprafaţa oceanelor din întreaga lume a atins un nivel record. Temperaturile oceanelor din aceste regiuni sunt mai ridicate decât de obicei
Dr. Mike McPhaden, cercetător ştiinţific principal la Noaa, a declarat: „Recenta La Niña cu „triplă imersiune” a luat sfârşit.
Această perioadă prelungită de frig a redus temperaturile medii globale la suprafaţă, în ciuda creşterii gazelor cu efect de seră din atmosferă.
Acum că s-a încheiat, este posibil să vedem semnalul schimbărilor climatice care se manifestă puternic şi clar”.
Perioadele La Niña, caracterizate prin răcire în centrul şi estul Pacificului tropical şi prin vânturi comerciale mai puternice, au o influenţă de răcire asupra temperaturilor globale.
În timpul perioadelor El Niño, temperaturile oceanelor din aceste regiuni sunt mai ridicate decât de obicei, iar temperaturile globale sunt împinse în sus.
Potrivit datelor Noaa, a doua cea mai mare temperatură medie globală a oceanelor a coincis cu El Niño, care a avut loc între 2014 şi 2016.
Datele se bazează în principal pe observaţii prin satelit, dar sunt verificate şi cu măsurători efectuate de nave şi balize. Datele nu includ regiunile polare.
Mai mult de 90% din căldura suplimentară cauzată de adăugarea de gaze cu efect de seră în atmosferă, în urma arderii combustibililor fosili şi a defrişărilor, a fost absorbită de ocean.
Temperatura la suprafaţa oceanelor din întreaga lume a atins un nivel record. Volumul de căldură acumulat în ocean se accelerează
Un studiu de anul trecut a afirmat că volumul de căldură acumulat în ocean se accelerează şi pătrunde mai adânc, furnizând combustibil pentru fenomene meteorologice extreme.
England, co-autor al acelui studiu, a declarat: „Ceea ce vedem acum [cu temperaturile record de la suprafaţa mării] este apariţia unui semnal de încălzire care dezvăluie mai clar amprenta interferenţei noastre crescute cu sistemul climatic”.
Măsurătorile din cei 2 km superiori ai oceanului arată acumularea rapidă de căldură în părţile superioare ale oceanului, în special începând cu anii 1980.
Dr. Kevin Trenberth, cercetător în domeniul climei şi cercetător distins la Centrul Naţional pentru Cercetare Atmosferică din SUA, a declarat că observaţiile au arătat cum căldura din Pacificul tropical se extinde până la peste 100 de metri adâncime.
Temperatura la suprafaţa oceanelor din întreaga lume a atins un nivel record. Observaţiile actuale arată valuri de căldură marine moderate sau puternice în mai multe regiuni
El a spus că această căldură va avea efecte în lanţ asupra atmosferei de deasupra, creând mai multă căldură, adăugând energie la sistemele meteorologice şi provocând valuri de căldură marine.
Dr. Alex Sen Gupta, profesor asociat la UNSW Climate Change Research Centre, a declarat că sateliţii au arătat că, la suprafaţa oceanului, creşterile de temperatură au fost „aproape liniare” începând cu anii 1980.
Ceea ce a fost surprinzător este că ultimii trei ani au fost, de asemenea, foarte calzi, în ciuda faptului că am avut condiţii La Niña”, a spus el. „Dar acum este încă mai cald şi avem ceea ce pare a fi temperaturi record”.
Observaţiile actuale arată valuri de căldură marine moderate sau puternice în mai multe regiuni, inclusiv în sudul Oceanului Indian, în sudul Atlanticului, în largul Africii de Nord-Vest, în jurul Noii Zeelande, în nord-estul Australiei şi în vestul Americii Centrale.
„Este neobişnuit să vedem atât de multe valuri de căldură marine destul de extreme în acelaşi timp”, a declarat Sen Gupta.
Deşi valurile de căldură marine pot fi determinate de condiţiile meteorologice locale, studiile au arătat că acestea au crescut în frecvenţă şi intensitate odată cu încălzirea oceanelor, o tendinţă care se preconizează că se va agrava odată cu încălzirea globală cauzată de om.
Temperatura la suprafaţa oceanelor din întreaga lume a atins un nivel record. Care sunt consecinţele
Oceanele mai fierbinţi furnizează mai multă energie pentru furtuni, punând în pericol calotele de gheaţă şi crescând nivelul global al mării, din cauza expansiunii apei sărate pe măsură ce se încălzeşte.
Valurile de căldură marină pot avea, de asemenea, efecte devastatoare asupra faunei marine şi pot cauza albirea coralilor din recifele tropicale. Experimentele au sugerat, de asemenea, că încălzirea oceanelor ar putea modifica radical reţeaua trofică, favorizând creşterea algelor şi reducând tipurile de specii pe care le consumă oamenii.
Profesorul Dietmar Dommenget, climatolog şi modelator la Universitatea Monash, a declarat că semnalul încălzirii globale cauzate de om este mult mai clar în oceane.
„În mod evident, ne aflăm într-o climă care se încălzeşte rapid şi vom vedea tot timpul noi recorduri. Multe dintre prognozele noastre prevăd un El Niño.
Dacă acest lucru se va întâmpla, vom vedea noi recorduri nu doar în ocean, ci şi pe uscat. Aceste date sugerează deja că vom asista la un record şi ar putea urma şi altele în cursul acestui an”.
Sursa: MediaFax
Citește mai mult pe Botosani24.ro