Connect with us

EVENIMENT

Temperaturi de aprilie, în ultima săptămână din februarie. Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie

Publicat

sursa foto pixabay.com

Ne așteaptă o săptămână care, deși va avea parte și de un scurt episod de răcire (destul de abrupt prin unele zone), va fi dominată de valori de temperatură foarte ridicate pentru data din calendar. În weekend temperaturile maxime vor ajunge la aproape 20 de grade, valori normale pentru o zi din a doua jumătate a lunii aprilie. Precipitațiile vor prefera mai ales vestul, centrul și nordul țării, iar ninsorile doar zonele montane.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 20 – 26 februarie, realizată de prognozemeteo.ro

Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie. Temperaturi minime:

Dimineața zilei de LUNI aduce minime care pleacă de la –6, –8 grade pe crestele montane, –2, –4 grade prin restul zonelor montane, –0 spre –2 grade prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, 1 – 3 grade prin restul Moldovei, dealurile Munteniei, respectiv 4 – 6 grade prin sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Prin Lunca Dunării sunt posibile și minime spre 7 – 9 grade.

MARȚI minimele mai rămân ușor negative doar la munte (-1 spre –3 grade, cu –4, –5 grade pe creste), în timp ce în restul țării se vor atinge 3 – 5, 6 grade. Cel mai cald va fi prin nordul Moldovei (9 – 10 grade) și Oltenia (7- 8 grade).

Minimele de MIERCURI nu trec de un 1 – 3 grade prin Banat, Maramureș, nordul și sudul Moldovei, nordul și centrul Dobrogei, mare parte din Oltenia și Muntenia, în timp ce prin restul zonelor (Transilvania, centrul Moldovei, Crișana, sudul Olteniei, al Munteniei, al Dobrogei) ne putem apropia de un 6 – 8 grade. La munte vor fi valori ușor negative (-0 spre –2, –3 grade).

Și dimineața de JOI vine cu minime care vor diferi de la o regiune alta. Astfel, prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei, Maramureș, avem parte de temperaturi de la –1 spre –3 grade, cu valori chiar spre –6, –7 grade pe creste din nordul Orientalilor). Prin Moldova, Crișana, Banat și Dobrogea ne oprim la 2 – 4 grade, pentru ca Transilvania, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei să aibă parte de minime de 5 – 7 grade.

VINERI, Moldova nu reușește să urce mai sus de un –1 spre 1 grad, în timp ce Banatul și Crișana merg pas la pas spre minime de 5- 7 grade În restul țării vor fi 2 – 4 grade, cu –1, –3 grade la munte (-5 spre –6 pe creste).

Și în WEEKEND Banatul și Crișana vor avea parte de cele mai calde nopți (7 – 9, 10 grade), în timp ce în restul țării vor fi 3 – 5, izolat spre 7  grade (mai ales prin Dobrogea și nordul Orientalilor).

Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie. Temperaturi maxime:

LUNI, maximele urcă spre 6 – 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 11 – 12 grade prin sudul Olteniei și SV Munteniei. La munte predomină maximele negative (-1 spre –3 grade, cu –5, –6 grade pe creste),

MARȚI, încălzirea continuă, avem valori de temperatură de 12 – 14 grade în cea mai mare parte a țării, din nou, prin sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogei, sunt posibile și temperaturi de 15 – 17 grade. Și la munte se va simți încălzirea, astfel că vorbim de temperaturi ușor pozitive (1- 3 grade), cu –1 spre 0 grade pe creste).

MIERCURI, maximele ajung la 8 – 10, 11 grade prin Moldova (centru și nord), Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, nordul Dobrogei, în timp ce în restul țării vorbim tot de maxime primăvăratice, 14 – 16 grade.

JOI avem parte de o răcire consistentă prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, nordul Olteniei, regiuni unde vor fi maxime și cu 10 – 11 grade sub ce am avut ziua precedentă, astfel că nu mai trecem de 4 – 6 grade. Prin restul Olteniei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana mercurul din termometre urcă spre 11 – 13 grade.

Începem WEEKENDUL cu maxime care, VINERI, pleacă de la 2 – 3 grade prin zonele montane, nordul Munteniei, zona de Curbură, 6 – 8 grade prin Moldova, Dobrogea, mare parte din Muntenia, Oltenia, Transilvania, Crișana. Cel mai cald va fi prin Banat, sudul Olteniei, sudul și sud-estul Munteniei, cu ale lor 11 – 13 grade.

SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ avem parte de o încălzire extrem de puternică, astfel că maximele urcă, sâmbătă, spre 13 – 15 grade la nivelul întregii țări, iar duminică vor fi 18 – 20 de grade la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie. Precipitații:

Noaptea de duminică spre LUNI aduce ploi prin Transilvania, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea, în timp ce la munte vor fi ninsori. Odată cu orele serii, un nou front de precipitații pătrunde prin nordul Crișanei și Maramureș, aducând ploi, iar prin zonele înalte ninsori.

MARȚI avem parte de ceva ploi prin Transilvania, Maramureș iar prin nordul Orientalilor ninsori. După amiaza și seara avem condiții de ploi slabe și prin Moldova. Dor prin nordul Orientalilor se pot acumula un 10 – 15 l/mp.

Noaptea de marți spre MIERCURI ploile continuă prin Transilvania, Moldova, zonele montane (pe creste vor fi condiții de lapoviță și ninsori) iar acest scenariu se va păstra pe tot parcursul zilei. Spre seară, sunt condiții de ploi slabe și prin sudul Dobrogei. Vorbim, din nou, de cantități slabe, sub 5 l/mp.

Începem ziua de JOI cu ninsori prin zonele montane, ploi, lapoviță și ninsori prin zona de Curbură. Odată cu seara zile de joi, un nou val de precipitații pătrunde prin SV Olteniei, aducând ploi prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, iar pe parcursul zilei de VINERI ploile vor traversa țara de la V la E. Prin zonele montane, dar, mai ales în a doua parte a dimineții, și prin nordul Olteniei, sunt condiții de ninsori, chiar moderate și abundente.

Se pot acumula, prin Banat, sudul Crișanei, Maramureș, Apuseni, un 10 – 15 l/mp.

Noaptea de vineri spre SÂMBĂTĂ ploile continuă prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, izolat și prin Moldova iar apoi și prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Încheiem săptămâna cu ceva ploi slabe prin sudul Banatului.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații așteptate să cadă în această săptămână, vorbim , în continuare, de un deficit major prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, unde nu acumulăm nici măcar 1 – 2 l/mp. Prin restul zonelor se pot strânge 5 – 7, 10 l/mp, cele mai norocoase urmând să fie zonele montane, Maramureșul, estul Banatului, unde se pot acumula 15 – 20 l/mp, izolat chiar 30 – 35 de l/mp.

Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie. Strat de zăpadă:

Despre strat de zăpadă continuăm să vorbim doar în zonele montane (20 –30 cm), iar pe creste peste 60 – 70 cm.

Prognoza meteo în perioada 20 – 26 februarie. Context sinoptic:

Avem parte de o săptămâna pe care, din punct de vedere al contextului sinoptic, o începem și o terminăm în oglindă, cu prezenta unui talveg al unui nucleu depresionar (câmp de presiune scăzută) care domină nordul și NE continentului, cu centri barici Willy, Ulf și Volker.

Odată cu mijlocul săptămânii, spre țara noastră avansează dorsala anticiclonului Azoric, care va aduce, astfel, spre regiunile țării noastre, un regim de presiune ridicată.

Finalul săptămânii vine cu avansul spre România a unui nou talveg depresionar asociat unui nou ciclon islandez care se așază temeinic peste regiunile nordice.

Avem parte și de prezența unor fronturi atmosferice, chiar din primele ore ale zile de luni, un front rece urmat de un front de ocluziune se poziționează în S și SE țării noastre. Pe parcursul zilelor de marți și miercuri vom fi traversați de un front rece (care se va transforma într-o frontoliză rece) pe o direcție de deplasare NV – SE.

În ceea ce privește masele de aer, țara noastră se va păstra, pe tot parcursul săptămânii, sub dominanta unor mase de aer cald (PPmc – polar marin cald), transportat pe o direcție V – E (circulație atlantică).

Pe parcursul zilelor de miercuri și joi, un transport de aer polar continental (PPk) va ajunge și în zona estică a țării noastre, determinând abateri termice negative la 850 hPa (și spre –4, 6 grade sub normalul perioadei). În rest, abaterile termice vor fi constant pozitive, pe tot parcursul săptămânii, la nivelul întregii țări, iar în weekend este posibil să avem parte de avansul dinspre N Africii al unei mase de aer tropical (PZk) care să ducă abaterile termice la valori și cu +12, +14 grade peste normalul perioadei.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

Facebook/ Prognoze meteo – Vremea în România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Rezultate bune pentru mai multe practicante de schi din Alba, la competiții naționale și internaționale

Publicat

video: rezultate bune pentru mai multe practicante de schi din

Mai multe sportive din Alba au participat în această lună la competiții montane. Este vorba despre competiții de schi, la care sportivele au reușit să obțină puncte, și locuri bune în clasament. 

Fiind un sport care necesită costuri destul de ridicate, sportivele au fost sprijinite financiar de către părinți, dar și de către Primăria Alba Iulia.

”În perioada 11-15 martie am participat cu Maria Beleiu la campionatul național al României de ski alpin și la cupa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

1711702249 bors e1594879002304.jpg

În perioada sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie) vor fi instituite restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone), anunță CNAIR.

În perioada 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

RESTRICȚII de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare de vânt puternic până vineri seara. Cod Galben în 15 județe din țară. Zonele vizate

Publicat

vant pixabay meteo.webp.webp

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vânt puternic. Vineri, 29 martie, vor fi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Informare meteorologică: vineri, 29 martie, orele 10.00-21.00

Temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45-55 km/h.

La munte, rafalele vor depăși 60-70 km/h.

Atenționare Cod Galben: vineri, 29 martie, orele 10.00-18.00

Vântul va avea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie. Condiții pentru acordare și cum pot fi folosite

Publicat

tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie.

Tichete de creșă 2024: Valoarea tichetelor de creșă crește din luna aprilie. Prin această facilitate, părinții primesc sprijin financiar pentru a plăti taxele la creșa la care au înscris copilul. Acestea se acordă în anumite condiții.

Valoarea tichetelor de creșă, de 620 lei, crește din aprilie la 640 de lei.

”Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024

  • valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, (…), este de 640…
    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe