Ne așteaptă o săptămână cu adevărat nebună din punct de vedere meteo. Prima jumătate a ei stă sub semnul zilelor cu temperaturi care ajung și la 18 grade, pentru ca, extrem de rapid și brutal, să vorbim, în a doua parte a săptămânii, de zile geroase și de ninsori.

Iar scenariul nu este deloc definitivat. Singura certitudine este cea legată de avansul masei de aer polar dar nu este exclus ca să ajungem și la ninsori abundente inclusiv în sudul țării.

Luni, 08 februarie:

– Începem săptămâna cu valori minime de temperatură care ajung la valori de 7 – 9, 10 grade prin estul Munteniei, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, sudul Transilvaniei, în timp ce nordul și centrul Moldovei au parte de temperaturi negative, care coboară chiar spre –3, –5 grade. În restul regiunilor minimele vor fi cuprinse între 3 – 5, 6 grade.

Și maximele zilei vor arată niște diferențe foarte mari între regiuni. Astfel, Moldova are parte de maxime de la –1 spre –3 grade, în timp ce sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogei se apropie de 17 – 18 grade. În restul țării maximele se opresc la 10 – 12, 13 grade. În zonele montane ne oprim la maxime de 4 – 6 grade.

Precipitațiile vor fi prezente în toată țara, mai importante cantitativ prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane (se pot acumula 10 – 20 l/mp). Vorbim mai ales de ploi, prin Moldova de ploi, lapoviță, ninsori, polei, iar prin sudul țării nu sunt excluse fenomene convective (grindină, descărcări electrice).

Marți, 09 februarie:

– Valorile minime pleacă de la –2, –4 grade pe crestele montane, 0 – 2, 3 grade prin restul zonelor montane, nordul Moldovei, Crișana, Maramureș. În restul țării se pot atinge 5 – 7 grade, cu valori de 8 –9 grade prin sud-estul Munteniei, Dobrogea (aici sunt posibile chiar 10 grade în sud) respectiv sudul Moldovei.

Rămânem cu maxime mult peste normalul perioadei prin bună parte din țară, cu 11 – 13 grade prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, sudul și centrul Moldovei, în timp ce prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Dobrogei ne ducem iar spre 16 – 18 grade. Moldova și zonele montane au parte de cele mai scăzute valori de temperatură ale zilei, cu 2 – 4, 5 grade, iar pe creste –2 spre 0 grade.

Precipitațiile sunt în continuare prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, vestul Munteniei, zonele montane, nordul Moldovei, iar cantități mai importante de precipitații vom avea prin Meridionali, Crișana, Maramureș, nordul Orientalilor, unde se pot acumula 10 – 20 l/mp. Vorbim mai ales de ploi, iar prin zonele montane de ploi, lapoviță și ninsori, în timp ce în nordul Moldovei avem parte de ploaie suprarăcită care va duce și la apariția poleiului.

Miercuri, 10 februarie:

– Vorbim de o noapte caldă la nivelul întregii țări, cu minime cuprinse între 5 – 7, 8 grade (valori mai degrabă caracteristice maximelor), doar prin zona Moldovei și zonele montane urmând să avem minime de la 0 – 2, 3 grade, cu valori ușor negative pe creste (-1, –2 grade).

Avem parte de o nouă zi autentică de primăvară, cu maxime de la 13 – 15, 16 grade în cea mai mare parte a țării. Excepția vor face Transilvania (10 – 12 grade), nordul Moldovei (2 – 4 grade), zonele montane și Maramureș (4 – 6 grade). Pe crestele montane vorbim de valori de la –1 spre –3 grade.

Precipitațiile vor fi prezente în bună parte din țară, mai importante cantitativ prin Banat, Crișana, Maramureș, Orientali, zone unde se pot acumula 5 – 10, 15 l/mp. Vorbim predominant de ploi, doar prin zonele montane sunt posibile și lapoviță și ninsori.

Joi, 11 februarie:

– Noaptea vine cu temperaturi minime foarte mari prin zona Banatului și Crișanei (10 – 12, 13 grade), în timp ce prin nordul Moldovei avem parte de valori de –2 spre 0 grade. Prin centrul și sudul Moldovei, zonele montane, centrul Munteniei ajungem la 2 – 4 grade, iar în restul țării se ating 5 – 7, 8 grade.

Și maximele zilei de joi ne vorbesc tot despre o autentică zi de primăvară, cu valori de la 13 spre 15, 16 grade în mare parte din țară. Prin sud-estul Munteniei, Dobrogea se pot atinge chiar 17 – 18 grade, în timp ce Banatul face cunoștință cu ”Bestia din est” care îi aduce maxime de –1, –2 grade prin vestul extrem, iar în restul regiunii, dar și prin vestul extrem al Crișanei și nordul Moldovei ne oprim la maxime de 3 – 5, 6 grade.

Precipitațiile lipsesc doar prin Dobrogea și sudul Moldovei, iar prin Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei vorbim de cantități care se pot duce spre 10 – 15 l/mp. La început vorbim mai ales de ploi, dar, odată cu orele amiezii ninsorile se extind în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, în timp ce prin Moldova predomină ploile și poleiul.

Vineri, 12 februarie:

– Avem parte de o răcire drastică, violentă, care duce minimele la valori de –9 spre –11 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, în timp ce în zonele montane coborâm spre –14, –16 grade, Foarte frig va fi și în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Moldovei, cu valori de –5 spre –7 grade, pentru ca prin Muntenia și sudul Dobrogei să vorbim de o noapte mai blândă, cu doar –1, –2 grade. Nordul Dobrogei trage lozul câștigător, cu cele 3 – 4 grade.

Și maximele caracterizează o zi foarte rece, geroasă chiar, cu valori care prin nordul Moldovei ajung la –9, –11 grade, iar prin centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș. Banat, Crișana se opresc la –5, –7 grade. În Oltenia, Muntenia și Dobrogea vorbim tot de temperaturi negative, de la –1 spre –3, –4 grade, în timp ce în zonele montane acestea se duc spre –16, –18 grade.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei. Vorbim de ninsori slabe, care nu vor lăsa mai mult 3 – 5 l/mp.

Sâmbătă, 13 februarie:

– Ne așteaptă o nouă zi foarte rece, cu maxime negative la nivelul întregii țări. Prin estul și sudul Munteniei, Dobrogea vorbim de valori de –1 spre –3 grade, pentru ca în restul țării să avem valori de la –4 spre –6, –7 grade. În zonele montane avem parte de ger aspru, cu temperaturi de –14 spre –16 grade.

Precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, estul Munteniei și zonele montane. Vorbim doar de ninsori, dar slabe cantitativ, care nu vor lăsa mai mult de 3 – 5, 7 l/mp.

Duminică, 14 februarie:

– Rămâne foarte rece prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, unde maximele zilei nu urcă mai sus de –7, –9 grade. În restul țării avem parte de temperaturi mai blânde, de la –2 spre 0, 1 grad. În zonele montane vorbim tot de valori sub –10 grade, spre –14, –15 grade pe creste.

Precipitațiile (numai ninsori) se concentrează prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Vorbim de cantități de 3 – 5 l/mp.

Avem parte de o săptămână bogată în precipitații prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane, unde se pot acumula 30 – 40, 50 l/mp, în timp ce în restul zonelor vorbim de doar 3 – 5, 7 l/mp.

Răcirea consistentă care vine începând cu ziua de vineri aduce și ninsori, mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, dar și prin estul Munteniei, Dobrogea (3 – 5 l/mp), în timp ce prin zonele montane ninsorile acumulează și 25 – 30 l/mp.

Strat de zăpadă:

– Obișnuiți până acum să vorbim de strat de zăpadă doar prin zonele montane, iar acum și prin nordul Moldovei, săptămâna care vine ne aduce strat de zăpadă și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania (grosime de la 3 spre 5, 7 cm).

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo