Connect with us

ACTUALITATE

Temperaturi de vară, apoi vin ploile. Prognoza meteo pentru săptămâna 13–19 septembrie

Publicat

Vom avea parte de ”vară indiană” la nivelul țării noastre, cu temperaturi de vară, cu mult peste normalul perioadei. Spre sfârșitul săptămânii însă apar ploile, iar temperaturile scad semnificativ .

Ne așteaptă o săptămână destul de dinamică din punct de vedere sinoptic, o săptămână pe care o începem tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil.

Lucrurile evoluează rapid la nivelul întregului continent, astfel că, mai ales în a doua parte a săptămânii vorbim de o predominare a nucleelor depresionare (Quillan în NE Europei sau Ex-Larry, rămășițele uraganului din Atlantic, poziționat acum în NV extrem al continentului). Un astfel de nucleu depresionar își face apariția și la nivelul țării noastre, începând de miercuri, el venind însoțit și de fronturi atmosferice (cald și rece).

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, și aceasta într-o schimbare puternică, care nu va întârzia să își facă simțită prezența și la noi, mai ales după 20 septembrie, săptămâna care urmează ne păstrează tot într-un sector cald, pe circulație NV – SE și mai apoi V – E, abaterile termice pozitive de la 850 hPa urmând să urce și spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:
– Mare parte din săptămâna care urmează aduce temperaturi de vară autentică în țara noastră, sau, așa cum mai este ea denumită, ”vară indiană”. Astfel, pe parcursul zilei de luni, maximele urcă spre 26 – 28 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin vestul Munteniei, Oltenia, vestul Banatului se pot atinge și 28 – 29 de grade.

În nordul și centrul Moldovei dar și prin Transilvania și Maramureș, nu trecem de 23 – 25 de grade. La munte vor fi maxime de 19 – 21 de grade, cu 15 – 16 grade pe creste.

Această distribuție a valorilor termice se păstrează până vineri, când, prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane avem parte de o răcire care va duce maximele doar la 19 – 20 de grade, cu 22 – 23 de grade prin Transilvania și 26 – 28 de grade prin restul țării.

Sâmbătă, răcirea se simte și prin nordul Moldovei, în timp ce prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămân cu valori de 27 – 29 de grade.

Pe parcursul zilei de duminică vorbim deja de două Românii: una cu maxime de la 14 – 16 grade (zonele montane, sudul Transilvaniei), respectiv 20 – 21 de grade prin Moldova, Maramureș Banat și Crișana și o altă Românie (Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei) în care temperaturile de vară, 28 – 30 de grade, rămân de interes.

Și în ceea ce privește temperaturile minime avem parte de valori peste normal, caracteristice mai degrabă unor maxime de sfârșit de septembrie, astfel că, de la o zi la alta, urcăm de la valori de 13 – 15 grade spre 17 – 19 grade joi și vineri, în mare parte din țară.

Precipitații:
– O veste bună pentru săptămâna care vine este legată de apariția precipitațiilor, mult mai importante cantitativ față de ceea ce am avut în ultimele săptămâni.

Luni, avem parte de ploi slabe prin zonele montane, Maramureș și nordul Moldovei.

Marți ploile continuă în zonele montane (prin Orientali se pot acumula 10 – 15 l/mp) în timp ce prin Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea vorbim de câțiva picuri.

Miercuri, ploile continuă prin zonele montane, dar și prin Muntenia, Transilvania, Dobrogea (nu se pot acumula mai mult de 5 – 7 l,/mp). Și pe parcursul zilei de joi avem parte de ploi prin mare parte din țară, tot slabe, doar prin Meridionali și zona de Curbură se pot acumula un 10 – 15 l/mp).

Lucrurile se schimbă radical de vineri, ploile care vor veni în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane urmând să aducă cantități de 15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp. Ploi vor fi și prin nordul Moldovei, dar nu se vor acumula mai mult de un 5 – 7 l/mp.

Și în weekend avem parte de ploi, sâmbătă prin mare parte din țară, cantități mai mari putând să se acumuleze prin zonele montane și nordul Moldovei (10 – 15 l/mp), în timp ce prin restul zonelor țării nu trecem de un 3 – 5 l/mp.

Duminică revin ploile intense prin Banat, vestul Transilvaniei (15 – 20, 25 l/mp), dar ploi slabe vom avea în continuare și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Meridionali.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova nu vorbim de cantități de precipitații totale care să treacă de un 5 – 7, 10 l/mp), cu totul altfel stă situația prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, regiuni unde, săptămâna care vine, aduce cantități totale de precipitații care pot ajunge și la 25 – 30 de l/mp.

Prognoza detaliată o puteți citi pe http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro

Publicat

index 5 1000x600.webp.webp

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor, scrie ADEVĂRUL.

Motivele pentru care construcția modernă, cu dotări de top, la nivel european, nu a fost încă recepționată de Compania Națională de Investiții sunt greu de înțeles, dar explicații de tot felul apar an de an.

Epopeea Spitalului de boli paliative din Botoșani începe în anul 2018. Investiția a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții cu 3.2 milioane de euro.

Spitalul era proiectat cu 20 de saloane şi 84 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

index 3 996x600.webp.webp

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani! Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 11 aprilie 2024, în intervalul orar 09:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată pe str. Doboșari (zona Izvor).

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ștefan cel Mare, Doboșari, Hatman Arbore, Luizoaia, Aleea Iacob Iacobovici, A.N.L. Cișmea.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei,  consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe