Connect with us

ACTUALITATE

Temperaturi de vară, apoi vin ploile. Prognoza meteo pentru săptămâna 13–19 septembrie

PublicatVom avea parte de ”vară indiană” la nivelul țării noastre, cu temperaturi de vară, cu mult peste normalul perioadei. Spre sfârșitul săptămânii însă apar ploile, iar temperaturile scad semnificativ .

Ne așteaptă o săptămână destul de dinamică din punct de vedere sinoptic, o săptămână pe care o începem tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil.

Lucrurile evoluează rapid la nivelul întregului continent, astfel că, mai ales în a doua parte a săptămânii vorbim de o predominare a nucleelor depresionare (Quillan în NE Europei sau Ex-Larry, rămășițele uraganului din Atlantic, poziționat acum în NV extrem al continentului). Un astfel de nucleu depresionar își face apariția și la nivelul țării noastre, începând de miercuri, el venind însoțit și de fronturi atmosferice (cald și rece).

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, și aceasta într-o schimbare puternică, care nu va întârzia să își facă simțită prezența și la noi, mai ales după 20 septembrie, săptămâna care urmează ne păstrează tot într-un sector cald, pe circulație NV – SE și mai apoi V – E, abaterile termice pozitive de la 850 hPa urmând să urce și spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:
– Mare parte din săptămâna care urmează aduce temperaturi de vară autentică în țara noastră, sau, așa cum mai este ea denumită, ”vară indiană”. Astfel, pe parcursul zilei de luni, maximele urcă spre 26 – 28 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin vestul Munteniei, Oltenia, vestul Banatului se pot atinge și 28 – 29 de grade.

În nordul și centrul Moldovei dar și prin Transilvania și Maramureș, nu trecem de 23 – 25 de grade. La munte vor fi maxime de 19 – 21 de grade, cu 15 – 16 grade pe creste.

Această distribuție a valorilor termice se păstrează până vineri, când, prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane avem parte de o răcire care va duce maximele doar la 19 – 20 de grade, cu 22 – 23 de grade prin Transilvania și 26 – 28 de grade prin restul țării.

Sâmbătă, răcirea se simte și prin nordul Moldovei, în timp ce prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămân cu valori de 27 – 29 de grade.

Pe parcursul zilei de duminică vorbim deja de două Românii: una cu maxime de la 14 – 16 grade (zonele montane, sudul Transilvaniei), respectiv 20 – 21 de grade prin Moldova, Maramureș Banat și Crișana și o altă Românie (Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei) în care temperaturile de vară, 28 – 30 de grade, rămân de interes.

Și în ceea ce privește temperaturile minime avem parte de valori peste normal, caracteristice mai degrabă unor maxime de sfârșit de septembrie, astfel că, de la o zi la alta, urcăm de la valori de 13 – 15 grade spre 17 – 19 grade joi și vineri, în mare parte din țară.

Precipitații:
– O veste bună pentru săptămâna care vine este legată de apariția precipitațiilor, mult mai importante cantitativ față de ceea ce am avut în ultimele săptămâni.

Luni, avem parte de ploi slabe prin zonele montane, Maramureș și nordul Moldovei.

Marți ploile continuă în zonele montane (prin Orientali se pot acumula 10 – 15 l/mp) în timp ce prin Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea vorbim de câțiva picuri.

Miercuri, ploile continuă prin zonele montane, dar și prin Muntenia, Transilvania, Dobrogea (nu se pot acumula mai mult de 5 – 7 l,/mp). Și pe parcursul zilei de joi avem parte de ploi prin mare parte din țară, tot slabe, doar prin Meridionali și zona de Curbură se pot acumula un 10 – 15 l/mp).

Lucrurile se schimbă radical de vineri, ploile care vor veni în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane urmând să aducă cantități de 15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp. Ploi vor fi și prin nordul Moldovei, dar nu se vor acumula mai mult de un 5 – 7 l/mp.

Și în weekend avem parte de ploi, sâmbătă prin mare parte din țară, cantități mai mari putând să se acumuleze prin zonele montane și nordul Moldovei (10 – 15 l/mp), în timp ce prin restul zonelor țării nu trecem de un 3 – 5 l/mp.

Duminică revin ploile intense prin Banat, vestul Transilvaniei (15 – 20, 25 l/mp), dar ploi slabe vom avea în continuare și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Meridionali.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova nu vorbim de cantități de precipitații totale care să treacă de un 5 – 7, 10 l/mp), cu totul altfel stă situația prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, regiuni unde, săptămâna care vine, aduce cantități totale de precipitații care pot ajunge și la 25 – 30 de l/mp.

Prognoza detaliată o puteți citi pe http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Noua Zeelandă relaxează restricţiile anti-COVID-19 în cel mai mare oraş din ţară

Publicat

Auckland, cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, preconizează ieşirea dintr-un lockdown strict după ce autorităţile au reuşit să aducă sub control un focar de coronavirus cu varianta Delta, informează DPA.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat luni că o parte dintre restricţii va fi ridicată în Auckland începând de miercuri.

Un lockdown strict a fost instituit pe întreg teritoriul ţării la doar câteva ore după ce, pe 18 august, a fost detectat un singur caz de infectare cu noul coronavirus. Au fost închise toate şcolile şi activităţile comerciale neesenţiale.

Măsura lockdownului a rămas în vigoare în Auckland de atunci, în timp ce în restul Noii Zeelande restricţiile au fost ridicare după două săptămâni.

Ardern a anunţat că de miercuri activităţile comerciale s-ar putea redeschide în Auckland, dar fără operaţiuni care presupun contact fizic. Şcolile se vor deschide doar pentru copiii angajaţilor din domenii prioritare.

”Delta are efecte îndelungate şi grele”, a spus Ardern.

”Limitaţi cât mai mult interacţiunile. Ştiu că e strict şi că e dificil, dar (solicitările) au fost instituite pentru un scop”, a mai spus premierul.

Ardern le-a cerut rezidenţilor oraşului Auckland cu vârsta peste 65 de ani să ”rămână acasă şi să fie prudenţi” dacă nu au fost încă vaccinaţi.

Acesta le-a mulţumit celor 1,7 milioane de locuitori ai oraşului pentru ”tenacitatea” cu care au respectat lockdownul.

Este primul lockdown naţional în Noua Zeelandă din martie 2020, când pe întreg teritoriul ţării au fost instituite cele mai stricte restricţii timp de şase săptămâni.

Noua Zeelandă, cu o populaţie de 5 milioane de locuitori, a raportat de la debutul pandemiei circa 4.000 de cazuri de COVID-19 şi 27 de decese.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție, șoferi! Restricții de trafic pe mai multe artere, din cauza unui transport agabaritic

Publicat

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului  General al Poliției Române, luni, 20 septembrie, sunt impuse restricții de circulație pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că, în această seară, începând cu ora 21.00, se va desfășura un transport agabaritic, pe traseul: municipiul Sibiu – Autostrada A1 – DN 7 – Tălmaciu – Râmnicu Vâlcea – DN 67 – DN 64 – Drăgășani – Craiova – DN 56 – Maglavit – DN 56A – Șimian – DN 6 – Centura Drobeta Turnu Severin – DN 6 – Porțile de Fier I.

Transportul este format dintr-un camion cu lungimea de 47 de metri și masa de 225 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de un echipaj al poliției rutiere.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Schiatul în Austria va fi permis numai celor vaccinaţi, recuperaţi sau testaţi

Publicat

Austria îşi va deschide pârtiile de ski în sezonul de iarnă din acest an, însă vor fi introduse unele restricţii pentru pasionaţii sporturilor de iarnă, transmite DPA.

Operatorii de instalaţii pe cablu vor permite accesul numai persoanelor care pot prezenta o dovadă că au fost vaccinaţi sau testaţi împotriva coronavirusului sau au trecut prin boală, a anunţat luni Guvernul de la Viena. În plus, chiar dacă nu vor fi introduse măsuri de distanţare socială şi de limitare a capacităţii instalaţiilor pe cablu, pasagerii vor fi obligaţi să poarte o mască de tip FFP2.

„Sunt convins că în aceste condiţii va fi posibil un sezon de iarnă fără grijă şi în siguranţă în ţara noastră”, a declarat ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger.

Dacă numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus la secţiile de terapie intensivă va creşte, regulile ar putea fi înăsprite

Cu toate acestea, dacă numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus la secţiile de terapie intensivă va creşte, regulile ar putea fi înăsprite, a precizat Executivul de la Viena.

În prezent, la secţiile de terapie intensivă din Austria sunt internaţi aproximativ 200 de pacienţi infectaţi cu COVID. Imediat după ce acest număr va ajunge la 300, persoanelor nevaccinate li se va interzice vizitarea facilităţilor apres-ski, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein. Atunci când numărul pacienţilor infectaţi cu COVID din secţiile de terapie intensivă va ajunge la 400, persoanele nevaccinate vor trebui să prezinte un rezultat negativ la testul PCR pentru a putea avea acces la instalaţiile pe cablu, restaurante şi hoteluri, iar un test rapid antigen nu va mai fi acceptat.

În Austria, turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care în cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Publicat

Italia a început luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 populaţiei din categoriile vulnerabile, ce reprezintă aproximativ trei milioane de persoane, conform indicaţiilor Comitetului Tehnico-Ştiinţific italian, relatează agenţia EFE.

Primele persoane care vor primi doza suplimentară sunt persoanele imunodeprimate, cele care au fost supuse unui transplant şi anumiţi pacienţi oncologici, au anunţat recent comisarul pentru urgenţe sanitare, generalul Francesco Paolo Figliuolo, şi ministrul sănătăţii, Roberto Speranza.

În următoarea etapă a treia doză va fi administrată persoanelor în vârstă de peste 80 de ani, rezidenţilor din căminele de bătrâni şi personalului sanitar.

Începerea administrării acestei doze suplimentare survine într-un moment în care în Italia situaţia epidemiologică s-a stabilizat, această ţară cu peste 60 de milioane de locuitori înregistrând în ultimele 24 de ore 3.838 de noi cazuri de COVID-19 şi 24 de decese asociate acestei boli.

Italia este prima ţară membră a UE care a decis să instituie certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru angajaţi

Italia este prima ţară membră a UE care a decis să instituie certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru angajaţi, atât în sectorul public cât şi în cel privat, măsură ce se va aplica din 15 octombrie.

Până în prezent au fost vaccinaţi cu schema completă 40.916.433 de rezidenţi din Italia, reprezentând 75,76% din populaţia în vârstă de peste 12 ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA. Agerpres

Citește mai departe