Connect with us

EVENIMENT

Temperaturi plăcute și ploi de vară. De când revine canicula. Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 17 iulie 2022

Publicat

vara nori floarea soarelui

Ne așteaptă o săptămână fără prea mari excese, de vară autentică, plăcută. Temperaturile rămân, încă, la un nivel respirabil. Totuși, spre sfârșitul săptămânii se încălzește în toată țara, temperaturile vor ajunge din nou spre pragul de caniculă.

Chiar dacă vom avea precipitații aproape în fiecare zi, acestea vor fi nesemnificative, cel puțin pentru zonele unde seceta este cu adevărat dramatică.

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 17 iulie 2022. Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu minime plăcute. LUNI, temperaturile vor avea valori de la 14 spre 16, 17 grade, doar izolat, prin Dobrogea și pe litoral am putea avea și valori de 19 grade. Prin Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei, zonele deluroase vor fi minime și de 11 – 13 grade, cu 7 – 9 grade la munte (2 – 4 grade pe creste).

Dimineața zilei de MARȚI mai aduce valori de 16 – 17 grade doar prin estul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (aici ne putem apropia și de 19 – 20 de grade) în timp ce în restul țării avem o dimineață cu temperaturi de la 11 spre 13 grade, cu 6 – 8 grade la munte (2- 3 grade pe creste).

Minimele zilei de MIERCURI nu se schimbă foarte mult, doar prin Transilvania mai pierd un grad-două și se opresc la 10 – 11 grade.

Începând de JOI resimțim o încălzire evidentă. Se vor atinge 16 – 18 grade (doar prin Transilvania și Maramureș mai avem parte de 12 – 14 grade).

VINERI vorbim deja, din nou, de noapte tropicală, cu 20 – 22, 23 de grade prin Banat, Crișana, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Tendința aceasta se va păstra inclusiv pe în WEEKEND, când și prin restul țării temperaturile se apropie de 18 – 20 de grade (cu 22 – 24 de grade prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea). Nordul Moldovei, Transilvania, zonele deluroase, Maramureș vor avea valori în jurul a 16 – 17 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 17 iulie 2022. Temperaturi maxime:

Maximele zilei de LUNI vor ajunge la 25 – 27 de grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin restul zonelor vor fi 20 – 22, 23 de grade. La munte maximele se opresc la 17 – 18 grade, cu 9 – 10 grade pe creste.

Ziua de MARȚI nu aduce schimbări majore, doar prin nordul Moldovei temperaturile mai scad puțin și se opresc la 17 – 19 grade, în restul țării urmând să avem aceleași valori și distribuție ca luni.

MIERCURI se încălzește susținut în Banat, Crișana, unde ne apropiem de 27 – 28, izolat chiar 29 de grade, în restul țării rămânem pe aceleași valori (spre 24 – 26, 27 de grade) ca în primele două zile.

Pe parcusul zilei de JOI, încălzirea devine evidentă în toată țara, în Banat, sudul Crișanei ne apropiem de pragul de caniculă (33 – 34 de grade), 27 – 29 de grade prin Transilvania, zonele deluroase, iar în restul țării de la 30 spre 31, 32 de grade. Și la munte se încălzește, atingem astfel valori de 29 – 21 de grade, cu 15 – 17 grade pe creste.

VINERI, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea avem maxime de 32 – 34 de grade cu 27 – 29, 30 de grade în restul regiunilor.

WEEKENDUL aduce temperaturi care doar prin sudul extrem al Olteniei, sudul și estul Munteniei mai ating 32 – 34 de grade, în timp ce în restul regiunilor avem parte de maxime în jurul a 27 – 29 de grade. Prin Transilvania, Maramureș nu mai depășim 20 – 22 de grade iar la munte (mai ales pe creste), 12 – 14 grade.

Ziua de duminică vine cu temperaturi plăcute, 28 – 30, 31 de grade la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 17 iulie 2022. Precipitații:

Prezența liniilor de convergență cauzate de nucleul rece în altitudine despre care am vorbit la contextul sinoptic vor aduce precipitații și pe parcursul săptămânii care urmează.

Noaptea de duminică spre LUNI aduce ploi prin sudul Moldovei, estul Munteniei, zonele montane, Banat, sudul Transilvaniei. Odată cu orele după amiezii avem condiții de ploaie prin nordul, sudul și estul țării. Cantități mai importante, spre 10 – 15 l/mp am putea avea prin zona județelor Brăila, Tulcea, dar și prin zonele montane.

MARȚI ploile, însoțișe și de fenomene convective, se concentrează pe nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș. zonele montane dar vor fi prezente și prin Dobrogea. Prin Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Orientalilor se pot acumula 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Scenariul se repetă și MIERCURI, ploile preferă tot Transilvania, zonele montane, nordul și centrul Moldovei, Maramureș, dar și Dobrogea. Vorbim, totuși, de cantități nesemnificative. JOI, despre ploi am putea vorbi doar prin Moldova (nordul regiunii) iar vineri pe la munte și, izolat, prin Muntenia și Banat.

În WEEKEND vor fi ploi sâmbătă, în cea mai mare parte a țării (cu excepția sud-estului Munteniei și Dobrogea. Cantitățile cele mai importante le vom avea în zonele montane (15 – 20, 25 de l/mp), prin zonele deluroase (10 – 15 l/mp), Crișana, nordul Transilvaniei (10 – 15 l/mp).

Duminică ploile sunt prezente prin Muntenia, zona Subcarpatică (10 – 15, izolat 20 de l/mp), sudul Moldovei (10 – 15 l/mp), izolat și prin Transilvania, Orientali.

Deși vorbim de precipitații în aproape fiecare zi, singurele zone care vor primi săptămâna viitoare ceva cantități mai mari (dar nu mai mult de 25 – 30, izolat 35 de l/mp) vor fi zonele montane, în timp ce prin zonele deluroase, prin nordul Transilvaniei, Maramureș, dealurile Munteniei și, izolat, prin sudul Moldovei se pot strânge un 10 – 15 l//mp.

În restul țării ploile nu vor acumula mai mult de un 2 – 3, izolat 5 l/mp. Cantități cu totul insuficiente pentru seceta gravă care a cuprins mare parte din țară.

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 17 iulie 2022. Context sinoptic:

Întreaga săptămână care urmează va găsi țara noatră poziționată sub influența dorsalei Anticiclonului Azoric, ceea ce va însemna un regim de presiune ridicată. Cu toate acestea, de interes vor fi și liniile de convergență care se vor forma, mai ales în prima parte a săptămânii, ca urmare a prezenței unui nucleu rece în altitudine, care va staționa deasupra țării noastre până spre joi.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, mai bine de jumătate din intervalul de prognoză avem parte de un transport de aer mai rece decât normalul perioadei, pe o direcție de deplasare NV – SE, cu abateri termice negative care, la 850 hPa vor ajunge și la –6, –7 grade sub normalul perioadei. Chiar dacă pe parcursul zilelor de joi și vineri primim un aer mai cald, pe transport atlantic, weekendul aduce o nouă ușoară răcorire.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 13.19.35 1 e1743607599778.jpeg

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

bani euro banca pixabay e1743607306579.jpg

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

pasti tesut cjcpct cluj.jpg

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Publicat

acțiuni ale polițiștilor din alba: amenzi de peste 43.000 de

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz. 

Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe