Connect with us

EVENIMENT

Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022

Publicat

apa valuri sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay.com

Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022, crescând pentru al şaptelea an consecutiv. În timp ce Mediterana a fost marea cu cel mai rapid ritm de încălzire, factori care amplifică riscul de fenomene meteorologice extreme, conform unui studiu publicat în jurnalul Advances in Atmospheric Science, relatează miercuri ANSAmed.

Studiul a fost condus de Academia de Ştiinţe din China, cu contribuţia cercetătorilor italieni de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (Ingv) şi de la Agenţia naţională pentru tehnologii noi, energie şi dezvoltare economică sustenabilă (Enea).

Principala îngrijorare nu se referă doar la vieţuitoarele şi ecosistemele marine, ci şi la populaţie şi ecosistemele de pe uscat, oceanele absorbind cea mai mare parte a excesului de căldură.atl

Cercetătorii conduşi de Lijing Cheng au analizat date, adunate din 1950 până în prezent, de la Institutul chinez de fizică atmosferică (Iap) şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite.

Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022. Care sunt factorii care pot reduce sau anula combinarea apei de suprafaţă cu cea din zonele mai adânci

Cantitatea de căldură din oceanul planetar, în special, din straturile de până la 2.000 de metri adâncime, a crescut comparativ cu anul precedent cu aproximativ 10 zettajouli (1 joule – care măsoară căldura – urmat de 21 de zerouri). Pentru a înţelege importanţa unei astfel de creşteri, 10 zettajouli de căldură pot menţine în stare de fierbere 700 de milioane de boilere de 1,5 litri timp de un an întreg, conform ANSAmed.

Creşterea constantă a temperaturii oceanelor, împreună cu un nivel în creştere al salinităţii şi o separare mai accentuată a apei în straturi, pot reduce sau anula combinarea apei de suprafaţă cu cea din zonele mai adânci.

Printre numeroasele consecinţe, aceşti factori alterează modul în care căldura, carbonul şi oxigenul sunt transferate între ocean şi atmosferă. La rândul său, acest lucru are impact asupra biodiversităţii şi a modului în care speciile de peşti se deplasează, cu un impact asupra comunităţilor care se bazează pe pescuit. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un șofer polonez beat a provocat un accident la Sebeș. Coliziune cu un autoturism care venea din sens opus

Publicat

1660556213 etilotest.jpg

Un șofer polonez beat a provocat un accident la Sebeș. Camionul condus de acesta a intrat în coliziune cu un autoturism care venea din sens opus.

Polițiștii rutieri din Sebeș au fost solicitați să soluționeze un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, produs pe strada Augustin Bena din Sebeș.

Din primele cercetări a rezultat că un cetățean polonez, în vârstă de 55 de ani, în timp ce conducea un camion cu remorcă, nu ar fi păstrat o distanță laterală suficientă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben ninsoare și ploi în Alba și alte județe. Avertizarea de precipitații se va extinde până luni la nivelul întregii țări

Publicat

cod galben ninsoare și ploi în alba și alte județe.

Cod galben de ninsoare și ploi în Alba și alte județe. Potrivit ANM, în perioada 21 aprilie, ora 18 – 22 aprilie, ora 12, în sudul județului Alba, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, se vor produce ninsori însemnate cantitativ.

Ninsoarea va cuprinde treptat și Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă.

Avertizarea de ploi se va extinde până luni la nivelul întregii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploaia de meteori Lyride: Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul României, în această noapte

Publicat

ploaia de meteori lyride: fenomen astronomic spectaculos, pe cerul româniei,

Ploaia de meteori Lyride: Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul României, în această noapte. Lyridele pot fi observate foarte bine în luna aprilie.

Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an, transmite Agerpres.

În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

Curentul de meteori Lyride se manifestă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Publicat

incendiu e1713679487297.jpg

Un incendiu a avut loc, sâmbătă seara, în loc. Stejăriș din jud. Cluj. A luat foc o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a murit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați în această seară în localitatea Stejăriș, comuna Moldovenești, unde a izbucnit un incendiu într-o casă de locuit.

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Până la sosirea forțelor de intervenție focul a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe