EVENIMENT
Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022

Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022, crescând pentru al şaptelea an consecutiv. În timp ce Mediterana a fost marea cu cel mai rapid ritm de încălzire, factori care amplifică riscul de fenomene meteorologice extreme, conform unui studiu publicat în jurnalul Advances in Atmospheric Science, relatează miercuri ANSAmed.
Studiul a fost condus de Academia de Ştiinţe din China, cu contribuţia cercetătorilor italieni de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (Ingv) şi de la Agenţia naţională pentru tehnologii noi, energie şi dezvoltare economică sustenabilă (Enea).
Principala îngrijorare nu se referă doar la vieţuitoarele şi ecosistemele marine, ci şi la populaţie şi ecosistemele de pe uscat, oceanele absorbind cea mai mare parte a excesului de căldură.atl
Cercetătorii conduşi de Lijing Cheng au analizat date, adunate din 1950 până în prezent, de la Institutul chinez de fizică atmosferică (Iap) şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite.
Temperaturile oceanelor au atins un nivel maxim record în anul 2022. Care sunt factorii care pot reduce sau anula combinarea apei de suprafaţă cu cea din zonele mai adânci
Cantitatea de căldură din oceanul planetar, în special, din straturile de până la 2.000 de metri adâncime, a crescut comparativ cu anul precedent cu aproximativ 10 zettajouli (1 joule – care măsoară căldura – urmat de 21 de zerouri). Pentru a înţelege importanţa unei astfel de creşteri, 10 zettajouli de căldură pot menţine în stare de fierbere 700 de milioane de boilere de 1,5 litri timp de un an întreg, conform ANSAmed.
Creşterea constantă a temperaturii oceanelor, împreună cu un nivel în creştere al salinităţii şi o separare mai accentuată a apei în straturi, pot reduce sau anula combinarea apei de suprafaţă cu cea din zonele mai adânci.
Printre numeroasele consecinţe, aceşti factori alterează modul în care căldura, carbonul şi oxigenul sunt transferate între ocean şi atmosferă. La rândul său, acest lucru are impact asupra biodiversităţii şi a modului în care speciile de peşti se deplasează, cu un impact asupra comunităţilor care se bazează pe pescuit. Agerpres
EVENIMENT
Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.
Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.
„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.
„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas…
Citește mai mult pe Cluj24.ro