Connect with us

ACTUALITATE

Teoriile conspirației care au apărut după incendiul de la Notre Dame: mână criminală, conspirație arabă sau profeție

PublicatPrimele teorii ale conspirației și nenumărate știri false au apărut încă dinainte de stingerea incendiului la Notre Dame, și s-au răspândit pe rețelele de socializare din toată lumea, inclusiv în România. Vă oferim un inventar al principalelor teorii care și-au făcut loc în spațiul virtual, înainte încă de stingerea incendiului. Pentru viralizarea lor au fost folosite conturi de twitter și facebook false, care au transmis mesaje preluate imediat de nenumărate siteuri de ”alternative media”. Pe principiul, ”Nu iese fum, fără foc”, teoriile conspiraționiste, oricât de exagerate ar părea, își găsesc întodeauna adepți.

Teoria ”mâinii criminale”

Știrea că focul ar fi fost pus intenționat a apărut înainte de comunicările oficiale ale autorităților, pe fondul emoției generate de imaginile cu catedrala simbol a Parisului, în flăcări. Informația a apărut aproape simultan pe twitter și pe facebook. Potrivit CNN, un site de limbă engleză, cunoscut pentru generarea și răspândirea de teorii ale conspirațiilor, a fost printre primele care au publicat știrea falsă, bazată pe un tweet eronat, ulterior șters.

Chiar și fără ”sursa” inițială, știrea falsă a rămas online și s-a răspândit viral pe internet. Asta arată și mecanismul după care se răspândesc o parte dintre știrile false: se aruncă în mediul online o informație falsă, este preluată prin mai multe canale, după care informația inițială, neverificată și uneori neverificabilă, dispare. ”Știrile” însă rămân.

La scurt timp după speculațiile legate de cauza incendiului, procurorul Parisului, Rémy Heitz, declara că ”nimic nu arată că este vorba despre un act intenționat”, și că este vorba cel mai probabil de un accident.

Urmând logica ”bulgărelui de zăpadă”, care devine tot mai mare pe măsură ce se rostogolește, teoria ”mâinii criminale” a luat în anumite medii forma ”atentatului terorist”. Și în acest caz, informația a fost răspândită de un cont de twitter creat în aprilie și ulterior închis. Contul pretindea că aparține rețelei CNN. Televiziuna a reacționat și, după câteva ore, Twitter l-a închis.

Teoriile conspirației despre originea focului au fost, de asemenea, abundente pe un cunoscut forum de limba engleză, unde utilizatorii sunt anonimi. CNN a scris că ”utilizatori de social media, cu mari succesiuni, au promovat teoriile conspirației, unele încercând să învinovățească minoritățile rasiale sau religioase pentru izbucnirea focului”.

Printre strategii s-a aflat și folosirea unor articole vechi și neînrudite, despre bisericile catolice care au fost profanate în Franța pentru a insinua că focul de la Notre Dame era un act intenționat. Informații de acest gen au apărut imediat și în comentariile articolelor din presa românească. ”Este a 13-a biserică din Franța incendiată, nu vi se pare nimic în neregulă?” Mesajul are variante, iar numărul bisericilor invocate, diferă.

De asemenea, de remarcat ar mai fi că în tot acest mecanism, au apărut și postări de  șubrezire a credibilității mesajelor oficiale, făcându-se legătura cu atentatele din ultimii ani de la Paris. ”De la circul de la Charlie Hebdo, oricum francezii nu mai cred în mesajele venite dinspre autorități” este unul dintre acestea, postat pe facebook drept comentariu la articolele despre incendiu. Românii au fost chiar mai ”creativi” și au pus incendiul pe seama intenției autorităților din Franța de a aduce în stradă armata împotriva ”vestelor galbene”.

Potrivit CNN, extrem de multe conturi au postat un articol din 2016 despre rezervoarele de gaze și „documentele arabe” descoperite lângă catedrală. Este vorba despre un articol publicat în Telegraph, care într-o traducere aproximativă ar suna ca „Rezervoarele de gaze și documentele arabe găsite într-o mașină neînmatriculată la catedrala Notre-Dame din Paris declanșează spaima și teroarea”, care ar sugera o legătură cu incendiul. A fost nevoie ca articolul să fie actualizat cu informația că nu are legătură cu incidentul recent de la Notre Dame. Viral, a apărut și o fotografie care ar indica refacerea catedralei în forma unei moschei.

O poveste legată de o alta, de data aceasta din USA Today: un scriitor a publicat un tweet în care niște utilizatori de facebook cu nume de rezonanță arabă, au reacționat cu ”smiley” la un post de pe facebook legat de foc.

”În timp ce (scriitorul – n.red.) a prezentat acest lucru ca o dovadă a acelor oameni care „sărbătoreau” focul, Buzzfeed News a subliniat că este imposibil să știm de ce oamenii au ales un emoji special sau religia oamenilor care reacționează la un film de pe Facebook” au scris jurnaliștii de la USA Today.

Marii jucători de pe piața media au încercat să combată zvonurile și știrile false, dar nu au reușit de fiecare dată, ba chiar au complicat lucrurile. A făcut-o You Tube, mai scrie ziarul american. Doar că, o caracteristică creată special pentru a combate dezinformarea, inclusiv cea legată de Notre Dame, a făcut exact invers: a legat incendiul de la catedrală de atacurile teroriste din 11 septembrie. You Tube a dat vina pe amestec pe algoritmi.

Legătura cu 11 septembrie au făcut-o nu doar algoritmii. Un invitat al Fox News părea să sugereze că focul a fost stabilit în mod intenționat ca „un 11 septembrie franțuzesc”. „Corectitudinea politică vă va spune probabil că este un accident” a transmis într-o emisiune a postului, Philippe Karsenty, un analist francez. Gazda a întrerupt apelul cu acesta și a spus că ”omul de la telefon nu are absolut nici o informație de nici un fel despre cum a izbucnit incendiul, așa cum nici eu nu am”.

Nu au lipsit nici ”știrile” exagerate, care nici măcar nu au mai necesitat dezmințiri. La fel ca și în atentatului de la 11 septembrie, în mediul online au apărut fotografii în care privitorii ar fi trebuit să decripteze în formele flăcărilor, diferite chipuri amenințătoare: fantome și, de ce nu, diavolul însuși care suflă și întețește focul.

Și în România, teoriile și-au găsti foarte mulți adepți, unii chiar politicieni. De exemplu, fostul deputat PDL și PMP, Gelu Vișan, a scris pe contul său de facebook un mesaj de acest gen.

”Într-o țară care și-a pierdut credința și al cărei președinte sclav al Germaniei, promovează Ateismul Neomarxist, Simbolul Omenirii și al Creștinătății Arde…Catredala Notre-Dame… Trist…Foarte Trist…Dureros… În Franța este Săptămâna Mare…Arde Catedrala Notre-Dame…
Nenorocitul ăsta de Macron a reușit performanța să dea foc Franței sub mandatul lui și Catedralei Notre-Dame…Și el și Nazista aia vor să dea foc Europei cu Societatea lor Neomarxistă Ateistă, așa cum nenorocitul de Nazist vrea să dea foc României… Diavolii pe Pământ…” a scris Vișan pe contul său.

De asemenea, o serie de siteuri de limbă română, care promovează acest tip de pseudo-informații, au preluat și amplificat știrile false și teoriile conspiraționiste despre incendiul de la Notre Dame, chiar dacă autoritățile franceze vorbesc despre un simplu accident.

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

De când ar putea intra în vigoare certificatul digital de vaccinare european anti-COVID

Publicat

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Comisarul european a făcut această declaraţie în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Acesta din urmă şi statele membre ale UE (Consiliul UE) încă îşi elaborează poziţiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare, cu obiectivul ca la sfârşitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, pe care Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie.

Acest ”certificat verde” digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale.

Întrucât problema datelor personale este un subiect care preocupă eurodeputaţii, comisarul european a asigurat că certificatul verde european va conţine ”un ansamblu limitat de informaţii”, mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS (”cartea galbenă”) pentru călătoriile în ţări tropicale.

Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

America solicită întreruperea vaccinării cu Johnson&Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un focar de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului pune în alertă două cartiere ale Londrei

Publicat

Două cartiere din sudul Londrei, Wandsworth şi Lambeth, care împreună au circa 650.000 de locuitori, le-au cerut marţi tuturor rezidenţilor cu vârste de peste 11 ani să-şi facă un test PCR pentru COVID-19 după ce în zonă a fost confirmat un focar cu 44 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Li se recomandă insistent să se testeze nu doar celor care locuiesc în zonă, ci şi celor care muncesc sau de deplasează pe acolo, indiferent dacă au sau nu simptome de infectare, potrivit unui comunicat emis de districtul Wandsworth.

Şi primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a cerut pe Twitter rezidenţilor din cele două cartiere să se testeze cât mai repede posibil.

La rândul său, directorul pentru sănătate publică din Wandsworth, Shannon Katiyo, a declarat că este esenţial să fie detectaţi asimptomaticii pentru a identifica toate cazurile şi a opri răspândirea variantei sud-africane a coronavirusului.

El a cerut populaţiei să respecte în continuare măsurile de prevenţie, respectiv ”limitarea contactelor, spălarea cu regularitate a mâinilor, păstrarea distanţei şi purtarea măştii”.

Oprirea acestei răspândiri este în mod special importantă pentru Marea Britanie, care, după ce şi-a vaccinat cel puţin cu prima doză peste jumătate din populaţia adultă şi a redus astfel cu peste 90% cazurile de COVID-19 faţă de vârful din luna ianuarie, a intrat luni într-o nouă etapă de relaxare a restricţiilor antiepidemice şi a redeschis centrele comerciale, frizeriile, terasele şi şcolile primare, printre altele.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul federal german aprobă o înăsprire a legislaţiei anti-COVID-19

Publicat

Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, prin măsuri care pot avea întâietate în faţa celor adoptate la nivelul landurilor, transmit AFP şi dpa.

Până acum, măsurile de combatere a pandemiei au fost decise prin colaborare între nivelul federal şi landuri, care sunt abilitate să ia decizii în materie sanitară, în virtutea sistemului federal german.

Acest proiect, care pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobat de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), prevede o incidenţă minimă de 100 noi infectări la 100.000 locuitori pe trei zile pentru ca autorităţile federale să poată decide măsuri precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor considerate neesenţiale.

În cazul în care rata incidenţei este cuprinsă între 100 şi 200 de noi infectări la 100.000 de locuitori, şcolile nu vor mai primi decât elevii testaţi de două ori pe săptămână. Şcolile vor trebui să rămână închise dacă rata incidenţei depăşeşte 200 la 100.000 de persoane.

Ar fi pentru prima dată când interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la scară naţională ar putea fi impusă în mod automat în încercarea de a stopa valul epidemic.

Celelalte măsuri confirmă restricţiile intrate deja în vigoare în Germania la finalul anului trecut.

Noul proiect legislativ constituie o victorie pentru Angela Merkel, adepta unei abordări mai dure pentru combaterea epidemiei de coronavirus. De altfel, Merkel a salutat decizia ”urgentă, importantă”, luată de cabinetul său, de a aproba noi măsuri naţionale anti-COVID-19.

Aşa-numita ”frână de urgenţă” va însemna că se va pune capăt neconcordanţelor dintre politicile celor 16 landuri federale, a spus ea. ”Situaţia este gravă şi trebuie să o tratăm serios”, a afirmat şefa executivului german într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, campania de vaccinare – care a fost criticată pentru lentoarea sa comparativ cu multe alte ţări – avansează ”mai bine în fiecare zi”.

Marţi, incidenţa pe o săptămână era de 140,9 la 100.000 pentru întregul teritoriu german, unde 10.810 noi cazuri de COVID-19 şi 294 decese au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). La începutul săptămânii, Germania a depăşit pragul de 3 milioane de infectări cu COVID-19. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate