Connect with us

ACTUALITATE

Test on-line pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Publicat

Arhivă foto

Românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test on-line. Inițiativa aparține Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și a apărut pe 31 mai cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun.

Potrivit organizatorilor, cu prilejul Zilei Mondiale fără tutun, marcată anual la data de 31 mai, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer lansează un test on-line prin care românii pot afla mai multe informații despre simptomele cancerului pulmonar și dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare, având în vedere că fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% dintre cazuri.

„Începând de azi, pe site-ul FABC parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informații despre simptomele cancerului pulmonar și dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese. Este foarte important de menționat faptul că acest test nu înlocuiește examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul.

Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi și recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate”, scrie în comunicatul de presă al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

România depășește media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieții

Statisticile arată că România depășește media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foști consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană. De asemenea, studii recente arată o evoluție nedorită a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.

Deși procentul adolescenților care fumează țigări este în ușoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că tot mai mulți copii și adolescenți de 13 – 19 ani încearcă și apoi fumează curent țigări electronice și produse din tutun încălzit. Consumul de nicotină în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative, mai ales din perspectivă cognitivă și comportamentală, arată specialiștii.

Fumatul, direct implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice și a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul și bronșita cronică. De asemenea, fumatul este la originea majorității cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 – 30% mai mare față de nefumători. Astfel, cu cât cresc numărul anilor de fumat și numărul de țigări fumate pe zi, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare.

În plus, o recenzie a studiilor efectuate de experți în sănătate publică convocați de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2020 a concluzionat că fumătorii sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19 decât nefumătorii.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe