Connect with us

EVENIMENT

Text devastator al actriței Dorina Chiriac, despre sistemul de învățământ. ”Unde mi-a fost capul la 12 ani, de am luat 5 la mate și 6 la fizică?”

Publicatd

Actrița Dorina Chiriac face o analiză extrem de lucidă a sistemului de evaluare pentru admiterea la liceu. Aceasta a postat vineri, pe contul ei de facebook, o mărturisire dar și un semnal de alarmă pentru modul în care funcționează în prezent școala românească și la felul în care, deciziile luate la doar 12 ani de un copil îl vor afecta toată viața.

Analiza Dorinei Chiriac, realizată cu naturalețe și bun simț, depășește cu mult în viziune documentele seci de strategie ale Ministerului Învățământului.

Acum, pentru a intra la liceu, la nota de la examenul de capacitate clasa a VIII-a se adună media celor 4 ani de gimnaziu. Evolutia din clasele V-VIII cântărește de acum foarte greu. Pentru toată viața!

Am luat premiul întâi in ciclul primar an după an, apoi m-am dezechilibrat în gimnaziu in primii doi ani. Am început să mă reechilibrez oarecum din clasa a VIIa, când am fost chiar la ceva olimpiade.

M-am pregătit să dau examen la Liceul Pedagogic, dar uite că am picat cu 9.00 (se intra cu medii mari), și am fost redistribuită (după medie) la Liceul „Ion Luca Caragiale”.

Deși am suferit atunci o cădere care m-a făcut obeză pentru mult timp (deci și mai tristă), nu regret întâmplarea deloc, pentru că mi-am trăit anii ăia alături de colegi minunați (picați și ei cu medii mari de pe undeva 😊), cu profesori dăruiți, „Caragiale” fiind o școală puternică (ok, făceam drum lung zilnic, dar merita).

Sunt convinsă la ora asta că eșecul de atunci cu Pedagogic-ul a fost un succes pentru viață. Consider că mi s-a dat o șansă.

Nu știu ce s-ar fi întâmplat, însă, dacă media din clasa a Va sau a VIa ar fi avut importanța pe care o are azi. E posibil să nu fi avut nici o șansă. Nu aș fi putut conștientiza la 12 ani că mă aflu zi de zi în concurs pentru o viață întreagă.

Astăzi se ia pur și simplu copiilor șansa de a se reechilibra. Sau de a se descoperi între 10-14 ani, perioadă esențială in formarea omului care o să fie el mai târziu. Perioada greșelilor din care chiar învață. Astăzi contează pentru toată viața ce ai făcut la 10-11ani, când abia dacă faci distincția între real și magie, când abia începe să se formeze anatomic în creier chestia aia care se ocupă cu controlul abstractului.

Nu reușesc să mă imaginez adult înjurându-mă pe mine la 11-12 ani când nu proiectam viitor (că, la naiba, natura omului e așa încât nu-i viitor la 11-12 ani).

„Unde mi-a fost capul la 12 ani, de am luat 5 la mate și 6 la fizică? Cum mi-am permis să iau 3-ul ăla la română într-un act de rebeliune? Acu plătesc toată viața! Vacă iresponsabilă ce-am fost eu la 12 ani! Vită! De ce nu m-am gândit eu atunci la viitor?” Pentru că nu puteai, vaco! N-aveai cu ce, vită! Copiii nu proiectează activ viitor! Visează! Încearcă! Se caută și nici măcar nu știu că se caută! Abia pe la 12 ani încep să priceapă că au oarece responsabilități!

Dar în nici un caz nu reușesc să facă o legătură clară, matură, între acțiunile de acum și ce vor fi ei peste 15-20 de ani. Asta ar presupune ca ființa umană să crească conștientă de importanța evoluției sale, în mod grav, de la primii pași în viață. Să priceapă (contra naturii) determinarea dintre acțiunile sale de copil și existența sa ca adult.

Se petrece asta forțat chiar acum. De la primele evaluări naționale, la 6-7 ani.
Mizerie care nici măcar nu arată ceva cuiva. Se creează false statistici. Însă cu prețul lipsirii de copilărie a copiilor noștri.

Meditații din clasa a doua. Simulări de examene din clasa „pregătitoare” (sperie mai tare decât simulările de cutremur).

Ce se întâmplă de sunt atâția copii de 14 ani care nu știu să scrie, să citească, să formuleze o propoziție simplă, să rezolve un exercițiu logic? Au dispărut niște abilități ale speciei?

Nu. La 6 ani copiii sunt toți deschiși și curioși. Și, dacă nu există imposibilități funcționale, e clar că școala le face ceva; că nu e vorba de un procent mic, ca să dăm vina pe ei și pe rudele lor până la gradul al patrulea.

Examenul vieții nu mai e Bacalaureatul. Examenul începe plenar și grav la 11 ani. Așa că ia, naibii, în serios, școala, copile! Dă-o dracu’ de minge și dă-l dracu de pian și de tenis și de ce dracu’ ți-o mai face ție plăcere pe lângă școală!

Muncește în gimnaziu mai multe ore pe zi decât mama și tata la un loc, iresponsabilule! Altfel o să cari toată viața lada cu scule! Ratatule! Ai 14 ani și nu mai poți? Ce-ai făcut în ultimii 5 ani?

-Eu când o să am timp să mă joc?
-LA PENSIE!

All work and no play makes Jack a dull boy. Shining?

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Consum-record de energie în România, pe fondul caniculei

Publicat

Consumul de energie electrică al ţării a ajuns miercuri la nivelul-record de 8.865 MW, consum instantaneu, în intervalul orar 13:00 – 14:00, a anunţat, joi, Transelectrica, într-un comunicat remis AGERPRES.

Consumul mediu al zilei a fost de 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decât consumul mediu din 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record.

Şi la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat miercuri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1.470 MW, la ora 15:00.

Precedentul record de consum din zona Capitalei şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximă a fost de 1.349 MW.

Consumul mediu de energie electrică realizat la nivel naţional miercuri, 29 iulie 2021, a fost acoperit din producţie internă (6787 MW) şi din import (716 MW).

„În această perioadă, cu foarte multe lucrări de mentenanţă, atât interne, cât şi externe, Transelectrica asigură o capacitate transfrontalieră semnificativă cu ţările cu care funcţionează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina – de 2.100 MW la export din România şi de 2.250 MW la import în România”, se arată în comunicat.

Având în vedere prognoza meteorologică de caniculă, Dispecerul Energetic Naţional estimează valori similare ale consumului de energie electrică şi pentru zilele lucrătoare următoare. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic

Publicat

politia-noaptea
Arhivă foto

Poliția Română anunță că joi, 29 iulie, începând cu ora 23:00, vor fi impuse restricții de trafic pe mai multe artere rutiere, din cauza unui transport agabaritic.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române joi, 29 iulie, începând cu ora 23:00, se desfășoară un transport agabaritic, în convoi, pe traseul Vama Borș II- a3 DN19 Oradea- DN1 Huedin –Gilău Florești – DN1C –Dej- DN17- Bistrița- Vatra Dornei – Suceava- DN2 Fălticeno – DN28 A Pașcani- Târgu Frumos – DN28 -Lețcani-Iași.

Transportul este format din două camioane cu greutatea de 91,00 tone.

Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Conform sursei citate, convoiul va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj de poliție rutieră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Biserică dintr-o localitate din Vrancea distrusă de flăcări, în urma unui incendiu

Publicat

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la o biserică din comuna Răstoaca. Flăcările au distrus în totalitate lăcașul de cult.

Flăcările au cuprins în întregime biserica, ce a ars generalizat, incendiul fiind localizat după intervenţia echipajelor de pompieri.

„Prin apel la numărul unic de urgenţe 112 s-a anunţat producerea unui incendiu la o biserică din comuna Răstoaca. Intervin 5 echipaje cu 3 autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţimi din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani”, au precizat reprezentanţii ISU Vrancea.

Incendiul a fost lichidat de pompieri după o intervenţie de aproximativ două ore, însă biserica a ars în totalitate pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă metodă de fraudare a datelor personale, prin intermediul SMS. Avertismentul unei firme de curierat

Publicat

Compania FAN Courier avertizează clienții asupra unei noi tentative de fraudare a datelor personale, prin intermediul mesajelor de tip SMS.

Compania recomandă tuturor celor care primesc astfel de mesaje și au în derulare o comandă prin curier să nu dea curs solicitării primite. Să nu acceseze linkul de la finalul mesajului primit și să sesizeze organele de poliție.

Mesajul companiei

”Atunci când avem o comandă în derulare, clienții noștri primesc un mesaj tip SMS pe telefonul mobil care indică statusul comenzii, data și intervalul orar când urmează să efectuăm livrarea. Recent, am primit informații despre o nouă metodă de fraudare a datelor personale, prin intermediul SMS, care implică tranzacțiile derulate prin platforma OLX. Concret, fraudatorii transmit prin intermediul telefonului mobil un mesaj similar mesajelor noastre de informare și cer clienților să acceseze un link pentru a primi banii. Atragem atenția tuturor că orice încercare de solicitare a datelor bancare prin intermediul unui link este o încercare de fraudă. La vânzarea unui produs, clientul primește banii doar prin firma de curierat, plata făcându-se doar ramburs la primirea expediției. FAN Courier nu are niciun sistem prin care cumpărătorii pot plăti online, singura modalitate de plată cu cardul este prin POS în sediile FAN Courier”, a declarat Daniela Catrinoiu, Chief Information Officer FAN Courier.

Potrivit echipei de Cyber Security a FAN Courier, compania colaborează deja cu instituțiile competente pentru a limita riscurile acestor atacuri cibernetice. Va pune la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile necesare pentru a elimina riscul fraudei prin intermediul mesajelor de tip SMS.

Firma recomandă clienților care primesc un astfel de mesaj să contacteze cumpărătorul și/sau platforma OLX, pentru o verificare suplimentară a statusului comenzii.

Ce au de făcut clienții

”Este imperios necesar să acordați o atenție sporită oricărei solicitări prin care vi se cere să introduceți datele personale sau datele cardului bancar, pe un site. Asigurați-vă că navigați pe pagiona reală a companiei și nu pe un site fals. Nu uitați că atunci când urmează să primiți bani în cont de la cineva, vi se cer doar codul bancar și suma pe care doriți să o primiți de la persoana care va efectua transferul”.

De-a lungul anului, compania a transmis un set de recomandări pentru a limita riscul de atac cibernetic asupra clienților săi.

Citește mai departe