Connect with us

ACTUALITATE

Studiu unic în România, în Timișoara: 4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie

Publicat

asociatia onehelp
sursa foto: Facebook / Asociatia Oncohelp

Centrul Oncologic OncoHelp din Timişoara a realizat un studiu unic în România, pe parcursul a 13 ani, care indică faptul că 4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie.

Cea de-a doua neoplazie a apărut după ce bolnavele au fost iniţial diagnosticate şi tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicul oncolog Cristina Oprean, de la centrul OncoHelp Timişoara, a declarat că din cele 721 de paciente aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă postterapeutică.

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25% dintre paciente au fost în această situaţie. Alte 21% dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14% au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer.

La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare şi al celei secundare a fost mai mic de un an, aceasta indiferent de tratamentele anterioare urmate pentru cancerul de sân. Vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR”, spune dr. Cristina Oprean, şef Secţie Spital Zi de la Centrul de Oncologie OncoHelp, într-un comunicat.

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80% dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban.

Medici: Este nevoie de o supraveghere continuă a pacientelor

Medicii subliniază că este nevoie de o supraveghere continuă activă şi după diagnosticul celei de a doua neoplazii, pentru a creşte rata supravieţuirii la pacientele cu cancer de sân.

„Este bine cunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar.

Şi în cazul unei tumori mamare deja diagnosticate, investigaţiile permanente de urmărire postterapeutică, atât clinice, cât şi imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar şi a unei posibile alte neoplazii primare. Este însă foarte important să avem acces şi să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienţii diagnosticaţi cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziţia genetică pentru aceste boli. În situaţia cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management şi supraveghere atât a pacienţilor, cât şi a descendenţilor acestora”, adaugă dr. Cristina Oprean.

Studiul realizat de echipa condusă de dr. Cristina Oprean a fost publicat recent într-o revistă internaţională de specialitate şi va fi prezentat la conferinţa mondială a Asociaţiei Multinaţionale pentru Asistenţă Suportivă în Cancer, care va avea loc în iunie 2022, la Toronto.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1.500.000 de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supravieţuire este de peste 98%, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe