Connect with us

ACTUALITATE

Studiu unic în România, în Timișoara: 4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie

Publicat

asociatia onehelp
sursa foto: Facebook / Asociatia Oncohelp

Centrul Oncologic OncoHelp din Timişoara a realizat un studiu unic în România, pe parcursul a 13 ani, care indică faptul că 4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie.

Cea de-a doua neoplazie a apărut după ce bolnavele au fost iniţial diagnosticate şi tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicul oncolog Cristina Oprean, de la centrul OncoHelp Timişoara, a declarat că din cele 721 de paciente aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă postterapeutică.

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25% dintre paciente au fost în această situaţie. Alte 21% dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14% au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer.

La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare şi al celei secundare a fost mai mic de un an, aceasta indiferent de tratamentele anterioare urmate pentru cancerul de sân. Vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR”, spune dr. Cristina Oprean, şef Secţie Spital Zi de la Centrul de Oncologie OncoHelp, într-un comunicat.

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80% dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban.

Medici: Este nevoie de o supraveghere continuă a pacientelor

Medicii subliniază că este nevoie de o supraveghere continuă activă şi după diagnosticul celei de a doua neoplazii, pentru a creşte rata supravieţuirii la pacientele cu cancer de sân.

„Este bine cunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar.

Şi în cazul unei tumori mamare deja diagnosticate, investigaţiile permanente de urmărire postterapeutică, atât clinice, cât şi imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar şi a unei posibile alte neoplazii primare. Este însă foarte important să avem acces şi să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienţii diagnosticaţi cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziţia genetică pentru aceste boli. În situaţia cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management şi supraveghere atât a pacienţilor, cât şi a descendenţilor acestora”, adaugă dr. Cristina Oprean.

Studiul realizat de echipa condusă de dr. Cristina Oprean a fost publicat recent într-o revistă internaţională de specialitate şi va fi prezentat la conferinţa mondială a Asociaţiei Multinaţionale pentru Asistenţă Suportivă în Cancer, care va avea loc în iunie 2022, la Toronto.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1.500.000 de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supravieţuire este de peste 98%, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Andronic și Iunia

Publicat

calendar ortodox 2024: sfinții andronic și iunia

Publicitate

Sfinții Andronic și Iunia sunt modele de urmat pentru familiile creștine, „soți întru robie’. Ei se numără printre cei 70 de apostoli. Sfinții Andronic și Iunia sunt făcători de minuni. Sunt considerați a fi cei mai vestiţi dintre apostoli, de către Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru faptele lor minunate. Dar Sfinții Andronic și Iunia nu sunt atât de cunoscuți printre credincioși pe cât ar trebui. Ei au luptat împotriva păgânilor. Și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Slujbă arhierească la Mănăstirea Coșula care și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Preasfințitul Nectarie de Bogdania, în mijlocul credincioșilor

Publicat

video: slujbă arhierească la mănăstirea coșula care și a cinstit ocrotitorul

Publicitate

Vineri, la Mănăstirea Coșula, a fost sărbătoare. Sub binecuvântarea blândă a Sfântului Cuvios Sila, ale cărui rugăciuni nu contenesc să înalțe sufletele către Dumnezeu, credincioșii s-au adunat cu inimile deschise în paraclisul ocrotit de acest ales prieten al lui Hristos. Acolo unde, odinioară, pășea smerit sfântul care a primit darul rugăciunii curate și al povățuirii duhovnicești, oamenii de astăzi au venit să se încălzească la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe