Connect with us

ACTUALITATE

TIMIŞ: DSVSA a efectuat dezinsecţii în două locaţii unde a fost confirmată pesta porcină africană

Publicat

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş a efectuat dezinfecţii în două locaţii din judeţ unde a fost confirmată pesta porcină africană (PPA).

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa pestei porcine africane într-o gospodărie din localitatea timişeană Bârna, dar şi la un cadavru de tineret porcin găsit aruncat pe câmp, în apropierea aceleiaşi localităţi. DSVSA Timiş, în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, desfăşoară o anchetă în aceste două cazuri. Au efectuat dezinfecţiile de necesitate în cele două locaţii în care s-a identificat prezenţa virusului pestei porcine africane”, a declarat presei, vineri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş, Daniela Baranga.

În urma unei noi şedinţe pentru analiza măsurilor de combatere a PPA a fost stabilită zona de protecţie din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi, respectiv, zona de supraveghere din jurul focarelor ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

Au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitar-veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie şi, respectiv, zona de supraveghere, unde este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine.

Măsurile de combatere îşi urmează cursul şi anchetele specifice se află în desfăşurare, iar cetăţeni sunt avertizaţi să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate şi fără acte de provenienţă, respectiv documente sanitar-veterinare.

Poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal în care cercetează modul în care suine bolnave de pestă porcină africană, din judeţele Bihor şi Arad, au ajuns să fie vândute pe piaţa din judeţul Timiş. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe