ACTUALITATE
TIMIȘ: Penitenciarul Timişoara a realizat venituri proprii de peste 11 milioane de lei, în 2018
Penitenciarul Timişoara a înregistrat în anul 2018 venituri proprii în valoare de 11,18 milioane de lei, din care o pondere de peste 94% o reprezintă încasări din prestările de servicii prin folosirea la muncă a persoanelor private de libertate.
„În anul 2018 au fost încheiate 43 contracte de voluntariat, cu persoane juridice de drept public sau persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial, fiind implicaţi în activităţi lucrative un număr de 521 deţinuţi (efectiv mediu în penitenciar 887), 78 de contracte cu beneficiarii forţei de muncă speciale, persoane juridice şi un număr de şase contracte, persoane fizice”, arată directorul penitenciarului, comisar-şef de penitenciare dr. Georgică Alexeev, într-un comunicat privind bilanţul instituţiei pe anul 2018, transmis luni AGERPRES.
Potrivit acestuia, a continuat implementarea Planului de măsuri pentru prevenirea introducerii telefoanelor mobile în penitenciar, fapt care a condus la menţinerea la un nivel scăzut a existenţei acestor obiecte interzise în posesia persoanelor private de libertate.
În timpul celor 456 de percheziţii organizate pe secţiile de deţinere au fost descoperite 23 de telefoane mobile, 28 de cartel SIM, 5 dispozitive de stocare date, 1 dispozitiv hands- free şi 11 componente telefoane mobile, dar prin cele 27 de exerciţii practice de control inopinat cu aparatul de detecţie a semnalului GSM, nu au fost descoperite telefoane mobile.
Prin darea în folosinţă a noului sector pentru pachete, vizită şi corespondenţă s-a asigurat un circuit corespunzător atât pentru deţinuţi, cât şi pentru persoanele vizitatoare, fiind îndeplinite condiţii adecvate de siguranţă şi confort pentru acordarea vizitelor, dar şi cele de control asupra bagajelor persoanelor private de libertate şi a celor care îi vizitează, menţionează sursa citată.
Totodată, persoanele private de libertate au fost responsabilizate şi stimulate să participe la programele şi activităţile derulate în perioada detenţiei, ceea ce a determinat participarea unui număr ridicat de deţinuţi la activităţi lucrative, programe educative şi moral-religioase, consolidarea echilibrului între sistemul sancţionator determinat de încălcarea regulilor în penitenciar şi sistemul de recompense rezultat în urma unor conduite constant pozitive.
„În anul 2019 vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, precum şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate”, conchide comunicatul. (AGERPRES)
Citește mai mult pe Botosani24.ro