ACTUALITATE
Timişoara a intrat în scenariul roşu pandemic. Creşele rămân deschise
Municipiul Timişoara a intrat în scenariul roşu, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns, vineri, la 3,39 la mia de locuitori, în timp ce judeţul Timiş rămâne sub pragul de 3 la mia de locuitori.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, convocat, vineri, de primarul în exerciţiu Nicolae Robu, a hotărât că creşele din Timişoara cu autonomie funcţională în raport cu grădiniţele rămân deschise, în continuare, chiar dacă, începând de luni, grădiniţele vor fi închise. Creşele care nu au condiţii tehnice de funcţionare se vor închide temporar.
Prefectura Timiş a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost confirmate cu COVID-19 332 de persoane, dintre care 173 sunt în Timişoara, urmată de Sânnicolau Mare (19 cazuri), Giroc (14), Săcălaz (12), Dumbrăviţa (9), Găvojdia şi Ghiroda (câte 7) Buziaş şi Mpşniţa Nouă (câte 5), Lugoj, Biled, Sânmihaiu Român, Dudeştii Noi, Pesac, Sânandrei (câte 4), Dudeştii Vechi, Margina, Orţişoara, Peciu Nou Saravale, Uivar (câte 3), Recaş, Coşteiu, Iecea Mare, Liebling, Parţa, Teremia Mare şi Variaş (câte 2) şi câte un caz în Ciacova, Deta, Făget, Jimbolia, Banloc, Bucovăţ, Cenad, Checea, Chevereşu Mare, Fibiş, Foeni, Giarmata, Jamu Mare, Jebel, Niţchidorf, Otelec, Periam, Racoviţa, Şag, Şandra, Topolovăţu Mare, Traian Vuia şi Valcani.
În această dimineaţă erau internate 211 persoane confirmate cu COVID-19, cu 33 la ATI, iar două cadre medicale au fost testate pozitiv.
De la începutul pandemiei s-au înregistrat 206 decese, cu unul în ultimele 24 de ore.
În altă ordine de idei, joi au fost internaţi primii pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19 în Clinica de Recuperare Cardiovasculară din Timişoara, unde sunt disponibile 48 de paturi, dintre care 12 sunt dotate cu oxigen. Ei vor fi evaluaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara, după care vor fi transferaţi la acest spital suport.
Coordonatorul unităţii, dr. Ovidiu Roşca, medic specialist de boli infecţioase, a precizat că unitatea are linie de gardă permanentă şi va funcţiona ca secţie externă a Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.
„Este o gură nesperată de oxigen, care ne ajută încă două – trei săptămâni, dacă oamenii încep să respecte regulile de distanţare, de purtat masca şi de igienă sanitară. Facem un apel, în continuare, la responsabilitatea oamenilor, pentru că fiecare luptă se duce cu noi înşine. Trebuie să fie alături de noi şi să ne ajute să depăşim acest moment dificil”, a transmis managerul spitalului „Victor Babeş”, Cristian Oancea.
Numărul focarelor active de coronavirus în judeţ a rămas la 13. AGERPRES