Connect with us

EVENIMENT

Timișoara: Cei 93 de inculpați din Dosarul „Motorina CFR”, trimiși în judecată. Prejudiciul este uriaș

Publicat

diicot
Arhivă foto

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a 93 inculpaţi, în dosarul „Motorina CFR”, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

În cauză s-a reţinut faptul că în perioada 2013 – 2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, 93 de inculpaţi, angajaţi cu atribuţii de gestiune şi angajaţi din sectorul exploatare, au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat – care prin punerea la punct a unor proceduri tehnice şi scriptice care să creeze aparenţa de legalitate a activităţii de stabilire a normelor de consum, de gestiune şi aprovizionare – au delapidat cantitatea de 1.611.334 kg de motorină, valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră. S-a cauzat astfel un prejudiciu de 7.502.371 lei, arată un comunicat al DIICOT Timişoara, remis, vineri, AGERPRES.

Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit de către gestionarul şef, împreună cu subordonaţii săi, primitorii-predatorii de produse fluide, toţi având atribuţii de gestiune a produselor petroliere. Aceştia au pus la punct proceduri tehnice şi scriptice, prin care, în fiecare zi a perioadei de activitate ilicită, au produs un plus de motorină, care a fost apoi valorificat în afara unităţii de transport feroviar.

Al doilea nivel al grupului infracţional organizat a fost reprezentat de către revizorii şi mecanicii de locomotivă

Al doilea nivel al grupului infracţional organizat a fost reprezentat de către revizorii şi mecanicii de locomotivă care au fost de acord cu producerea surplusului de combustibil precum şi cu atestările nereale din documentele de consum.

Trinomul alcătuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii şi mecanicii de locomotivă au constituit celula de bază a grupului infracţional organizat, având rolul de producere a surplusului de combustibil şi de disimulare a activităţii infracţionale, prin atestarea în foile de parcurs a unor împrejurări nereale cu privire la cantităţile alimentate, documente care au fost utilizate pentru justificarea consumurilor.

Impunerea unei activităţi infracţionale generalizate la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara a fost posibilă prin sprijinul acordat de către conducerea unităţii de transport feroviar, reprezentată de şeful de depou, şeful de depou adjunct, contabilul şef, şefii de compartimente, de preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotive şi precum şi de către un agent de poliţie.

Implicarea în activitatea infracţională a angajaţilor a fost atât de extinsă încât s-a ajuns la suprapunerea grupului infracţional peste o parte din structura de personal a Depoului de Locomotive Timişoara.

Combustibilul delapidat de angajaţii Depoului Timişoara a fost externalizat către membri din afara unităţii de transport feroviar

Combustibilul delapidat de angajaţii Depoului Timişoara a fost externalizat către membri din afara unităţii de transport feroviar cu rol de preluare, valorificare a combustibilului delapidat, aceştia încasând şi distribuind ceilalţi, inclusiv liderul grupului, venitul ilicit.

Au fost reţinute pentru perioada 2013 – 2016 peste 3.300 de acte materiale de delapidare şi falsificarea a peste 18.600 foi de parcurs.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Timiş.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat de 39 de ani din Turda, cercetat pentru TĂINUIRE. S-a găsit la domiciliul lui o bicicletă FURATĂ în Italia

Publicat

girofar albastru.jpg

Un bărbat de 39 de ani din Turda este cercetat de polițiști pentru tăinuire. La domiciliul lui s-a găsit o bicicletă de 3.100 de euro, furată în Italia.

„În data de 20 mai a.c., Poliția municipiului Turda a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că un client al biroului de avocatură unde acesta își desfășoară activitatea de practică ar fi fost victima unei infracțiuni de furt, comisă pe teritoriul Italiei, iar bunul sustras s-ar afla în municipiul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO UPDATE Accident pe strada Memorandumului. Bărbat care trecea strada nergulamentar, lovit de mașină. Era băut

Publicat

accident memo bun.jpg

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Mememorandumului din Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații o persoană a fost rănită.

La locul accidentului din centrul orașului s-a deplasat de urgență un echipaj al ambulanței Cluj, dar și echipaje ale poliției.

UPDATE

La fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 55 de ani, ar fi fost accidentat de un autoturism care circula din direcția centrului spre cartierul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Publicat

daniel david ministru1.jpg

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.

El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.

Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”

“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 12.27.50 scaled.jpeg

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni. 

Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe