Connect with us

EVENIMENT

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

Publicat

timisoara sursa wikipedia..org

Oraşul Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, în urma deciziei de amendare a acţiunii Capitale Europene ale Culturii votată marţi de Consiliul UE, informează un comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES.

„Consiliul UE a votat ieri, în unanimitate, Decizia de amendare a acţiunii Capitale Europene ale Culturii, marcând astfel finalizarea procesului legislativ pentru modificarea calendarului viitoarelor titluri, în contextul măsurilor şi restricţiilor impuse de pandemia COVID-19. Astfel, oraşele Galway (Irlanda) şi Rijeka (Croaţia), care şi-au amânat sau anulat evenimentele planificate în acest an, îşi vor continua acţiunile culturale până în 30 aprilie 2021”, se arată în comunicat.

Astfel, oraşele care ar fi trebuit să deţină titlul anul viitor vor fi reprogramate, Timişoara şi Elefsina (Grecia) urmând să fie Capitale Europene ale Culturii în 2023, alături de Veszprem (Ungaria), şi să organizeze evenimente culturale de amploare, în condiţii mai sigure pentru artiştii, turiştii şi cetăţenii europeni.

Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, până la sfârşitul anului în curs, precizează sursa citată.

„Momentul de astăzi reprezintă un nou început pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023. Imediat ce va fi pusă la punct legislaţia naţională, şi sper că se va întâmpla cât mai curând posibil, vom demara toate procesele necesare pentru ca acest proiect să fie, alături de Sibiu, o nouă carte de vizită pentru România. Va fi nevoie de o colaborare strânsă la nivel de autorităţi, între Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Aşa cum am susţinut în timpul mandatului meu şi aşa cum experienţa ne-a demonstrat, parteneriatele sunt cele care pot asigura buna desfăşurare a acestui grandios proiect”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Ministerul Culturii va aloca suma de 52 milioane de lei pentru proiect

Pentru proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Ministerul Culturii va aloca suma de 52 milioane de lei, din care vor fi finanţate proiectele culturale. Totodată, Ministerul Culturii va finanţa infrastructura culturală conform OUG 42/2019, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană a propus în luna august amânarea anului în care Timişoara şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus. Totodată, Comisia a propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii, conform site-ului Executivului Uniunii Europene. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea în românia până la sfârșitul lunii aprilie: se încălzește

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni. Luna aprilie va aduce zile tot mai frumoase, cu temperaturi plăcute, chiar mai ridicate decât cele specifice perioadei din calendar.

Potrivit meteorologilor ANM, urmează o perioadă în care temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar. Totuși, sunt prognozate și multe precipitații, mai ales după jumătatea lunii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos va fi restaurat și transformat într-un HUB cultural. Finanțare nerambursabilă acordată de INP

Publicat

castelul martinuzzi din vințu de jos va fi restaurat și

Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos va fi restaurat și transformat într-un HUB cultural.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a obținut, la mijlocul lunii martie, o finanțare nerambursabilă de 200.000 de lei acordată de către Institutul Național al Patrimoniului (INP) prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, în vederea punerii în siguranță, conservării ruinelor și transformarea „Castelului Martinuzzi” din Vințu de Jos într-un HUB cultural.

Proiectul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj-Napoca: Ultimele zile pentru plata impozitelor locale cu reducere de 10%

Publicat

impozite taxe 2.jpg

Primăria Cluj-Napoca anunță că locuitorii municipiu au posibilitatea de a-și achita impozitul integral până pe anul 2024 până în 1 aprilie, inclusiv, pentru a putea beneficia de bonificația de 10% din acesta. Prin urmare, Primăria Cluj-Napoca le recomandă cetățenilor să nu se înghesuie inutil la ghișeele instituției și să utilizeze variantele online puse la dispoziției.

ATENȚIE, clujeni. Ultimele zile pentru plata impozitelor locale cu bonificație

  • online, cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Mesajul primarului Gabriel Pleșa pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele catolic (P)

Publicat

video: mesajul primarului gabriel pleșa pentru credincioșii care sărbătoresc paștele

Mesajul primarului Gabriel Pleșa pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele catolic: 

„În aceste zile, creștinii se pregătesc pentru cea mai importantă sărbătoare de peste an.

Prin post și rugăciune, cu căință și smerenie, fiecare dintre noi este chemat să conștientizeze jertfa supremă prin care am fost răscumpărați.

Celor care se vor bucura primii de Sărbătoarea Învierii creștinilor romano – catolici, reformați, unitarieni și evangheliști din Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe