EVENIMENT
Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

Oraşul Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, în urma deciziei de amendare a acţiunii Capitale Europene ale Culturii votată marţi de Consiliul UE, informează un comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES.
„Consiliul UE a votat ieri, în unanimitate, Decizia de amendare a acţiunii Capitale Europene ale Culturii, marcând astfel finalizarea procesului legislativ pentru modificarea calendarului viitoarelor titluri, în contextul măsurilor şi restricţiilor impuse de pandemia COVID-19. Astfel, oraşele Galway (Irlanda) şi Rijeka (Croaţia), care şi-au amânat sau anulat evenimentele planificate în acest an, îşi vor continua acţiunile culturale până în 30 aprilie 2021”, se arată în comunicat.
Astfel, oraşele care ar fi trebuit să deţină titlul anul viitor vor fi reprogramate, Timişoara şi Elefsina (Grecia) urmând să fie Capitale Europene ale Culturii în 2023, alături de Veszprem (Ungaria), şi să organizeze evenimente culturale de amploare, în condiţii mai sigure pentru artiştii, turiştii şi cetăţenii europeni.
Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, până la sfârşitul anului în curs, precizează sursa citată.
„Momentul de astăzi reprezintă un nou început pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023. Imediat ce va fi pusă la punct legislaţia naţională, şi sper că se va întâmpla cât mai curând posibil, vom demara toate procesele necesare pentru ca acest proiect să fie, alături de Sibiu, o nouă carte de vizită pentru România. Va fi nevoie de o colaborare strânsă la nivel de autorităţi, între Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Aşa cum am susţinut în timpul mandatului meu şi aşa cum experienţa ne-a demonstrat, parteneriatele sunt cele care pot asigura buna desfăşurare a acestui grandios proiect”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Ministerul Culturii va aloca suma de 52 milioane de lei pentru proiect
Pentru proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Ministerul Culturii va aloca suma de 52 milioane de lei, din care vor fi finanţate proiectele culturale. Totodată, Ministerul Culturii va finanţa infrastructura culturală conform OUG 42/2019, se mai arată în comunicat.
Comisia Europeană a propus în luna august amânarea anului în care Timişoara şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus. Totodată, Comisia a propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii, conform site-ului Executivului Uniunii Europene. Agerpres
EVENIMENT
FOTO „Mugurii Crucii Roșii”: Zeci de copii de grădiniță din Alba au participat la concursul de educație pentru sănătate

Crucea Roșie Română Filiala Alba a organizat, joi, la Palatul Principilor din Alba Iulia, o nouă ediție a concursului de educație pentru sănătate și prim ajutor „Mugurii Crucii Roșii”. Evenimentul a reunit zeci de copii din grădinițele din județul Alba, fiind organizat în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcția de Sănătate Publică Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Concursul „Mugurii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Victor Ponta spune că a inundat sate românești pentru a salva Belgradul, când era premier. Așa a primit cetățenia sârbă

Victor Ponta, candidat independent la președinție a spus miercuri, la podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, că în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de inundații puternice, a protejat Belgradul inundând controlat sate românești din Clisură.
El a făcut această declarație atunci când a fost întrebat despre modul în care a dobândit cetățenia sârbă.


Dialogul dintre Robert…
Citește mai mult pe Alba24.ro

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22.
”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.
Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.
EVENIMENT
FOTO: Lucrările la drumul județean DJ 705 Zlatna – Almașu Mare avansează. Care este termenul de finalizare

Lucrările la drumul județean DJ 705 Zlatna – Almașu Mare avansează. Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan a transmis joi că este exclusă orice depășire legată de termenul de finalizare, respectiv luna septembrie a acestui an.
Vicepreședintele CJ Alba a fost prezent joi, 10 aprilie, pe șantierul DJ 705, alături de Ciprian Orlea de la Serviciul Administrarea Drumurilor Județene.
Potrivit lui Marius Hațegan, până la acest moment au fost realizate o…
Citește mai mult pe Alba24.ro