Connect with us

EVENIMENT

Ținta perfectă pentru coronavirus: nasul. Dacă nu e acoperit de mască, protecția e egală cu zero

Publicat

Un grup de cercetători de la Johns Hopkins Medicine, din SUA a efectuat o serie de experimente pentru a afla care sunt căile principale de acces în corpul nostru pentru virusul Sars-CoV-2 și au descoperit astfel că nasul ar fi ținta perfectă. Acest organ ar putea fi cel mai folosit de virus pentru a pătrunde în corp și pentru a infecta alte celule, se arată într-un studiu publicat pe European Respiratory  Journal.

Potrivit studiului citat, enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) este considerată ca fiind cea care permite virusului să infecteze corpul uman, iar cercetătorii americani au găsit o concentrație de ACE2 mult mai ridicată în organul olfactiv al subiecților supuși testelor decât în oricare alte părți ale corpului. De altfel, unul dintre principalele simptome ale infecției COVID-19 este tocmai pierderea simțului olfactiv, având în vedere că în acea zonă se regăsesc celulele care permit percepția mirosurilor.

„Am cuantificat intensitatea enzimei ACE2 și am observat o prezență izbitoare (între 200 și 700 de ori) în epiteliul olfactiv. Acest tropism celular al SARS-CoV-2 poate fi asociat cu disfuncția olfactivă și stă la baza transmisibilității sale ridicate”, se arată în informațiile publicate de cerectătorii americani.

Studiul a fost condus de profesorul Andrew P. Lane, director al diviziei de rinologie și chirurgie de bază a craniului, și Dr. Mengfei Chen, cercetător asociat și coleg de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, S.U.A. Echipa de cercetători a folosit probe de țesut de la 23 de pacienți, care au fost prelevate din nas în timpul procedurilor chirurgicale endoscopice pentru afecțiuni precum tumori sau rinosinuzita cronică, o boală inflamatorie a nasului și a sinusului. De asemenea, aceștia au studiat biopsiile de la traheele a șapte alți pacienți.

„Sunt specializat în probleme nazale și ale sinusurilor, așadar pierderea simțului mirosului în urma infecției cu COVID-19 este de interes major pentru mine. În timp ce alte virusuri respiratorii provoacă, în general, pierderea simțului mirosului prin obstrucția fluxului de aer din cauza umflării căilor nazale, acest virus provoacă uneori pierderea mirosului în absența altor simptome nazale”, a spus Dr. Lane cutat de MedicalXpress.com.

„Acest studiu ne-a permis să constantăm că nivelurile de ACE2 – proteina care este „punctul de acces” pentru COVID-19 – erau cele mai ridicate în partea din nas care ne permite să mirosim. Aceste rezultate sugerează că această zonă a nasului ar putea fi locul prin care coronavirusul își face intrarea în corp”, a adăugat și Dr. Mengfei Chen.

Prin urmare, purtarea măștii faciale de protecție fără a acoperi în întregime și nasul, așa cum multe persoane procedează din nefericire, prezintă un risc mult mai ridicat de infecție cu noul coronavirus.

sursă: jurnalemigrant

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

1711660843 aur lingouri pixabay e1681306504193.jpg

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe