Connect with us

ACTUALITATE

Tiparele foarte neregulate ale somnului pot creşte riscul de demenţă

Publicat

ceas

Persoanele cu un tipar neregulat al somnului ar putea avea un risc crescut de demență în comparație cu cele care dorm și se trezesc la ore mai regulate, potrivit informațiilor furnizate de agenția de presă Xinhua.

Studiul nu a dovedit că somnul neregulat cauzează demenţă, însă a arătat o asociere între ele, a anunţat într-un comunicat de presă universitatea australiană, al cărei sediu se află la Melbourne.

Acest studiu prospectiv de cohortă bazat pe comunitate a examinat legătura dintre regularitatea somnului şi riscul de apariţie a demenţei în viitor.

Cercetarea, care a fost publicată în Neurology, revista oficială a Academiei Americane de Neurologie, a analizat, de asemenea, volumul creierului în urma unor scanări cerebrale.

88.094 de participanţi

Oamenii de ştiinţă australieni au folosit datele privind regularitatea somnului obţinute de la 88.094 de participanţi la UK Biobank, a căror vârstă medie era de 62 de ani.

Indicele de regularitate a somnului a fost măsurat cu ajutorul unui dispozitiv plasat la încheietura mâinii. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanţi au dezvoltat demenţă.

Cei care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au avut cel mai mare risc de demenţă, potrivit studiului.

Autorul principal, profesorul asociat Matthew Pase, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi cercetător la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că rezultatele studiului au evidenţiat importanţa pe care o are tiparul regulat al somnului.

„Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore”, a spus profesorul Matthew Pase.

Aceşti factori sunt legaţi de deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier

„Perturbarea acestor ritmuri poate creşte riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate.

Combinaţi, aceşti factori sunt legaţi de deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier, ceea ce poate duce la neurodegenerare şi la demenţă ulterioară”, a adăugat el.

Principala colaboratoare a noului studiu, Stephanie Yiallourou, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi de la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că trebuie să se pună mai mult accent pe somnul regulat şi pe sănătate.

„Cred că mulţi oameni probabil nu sunt conştienţi de aceste legături.

Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe dintre cercetările privind somnul, până în prezent, s-au concentrat mai degrabă pe investigarea duratei somnului şi a rezultatelor asociate sănătăţii, în loc să examineze cât de regulat este somnul nostru”, a adăugat ea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Maria Cristina Bălăucă, candidat PSD la Consiliul Local Botoșani

Publicat

cristina balauca 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Maria Cristina Bălăucă, inspector general adjunct al IȘJ Botoșani, care este și candidat PSD la Consiliul Local Botoșani. Maria Cristina Bălăucă a vorbit despre experiența sa ca profesor și cadru didactic și despre noua sa poziție de candidat al PSD Botoșani pentru Consiliul Local al municipiului Botoșani, într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 40 de ani, din orașul Flămânzi a fost REȚINUT de polițiști, după ce ar fi furat mai multe lucruri dintr-o locuință

Publicat

hoti.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 40 de ani, din orașul Flămânzi, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în perioada 01-14.05.2024, prin forțarea unei ferestre, a pătruns în interiorul unui imobil, iar din interior ar fi sustras mai multe bunuri, constând în telefon mobil, laptopuri, bijuterii și produse cosmetice, cauzând un prejudiciu de aproximativ 6.000 de lei.

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Seceta și lipsa de investiții îi împing pe fermieri în sapă de lemn. „Dacă mai ține așa o lună, oamenii renunță”

Publicat

index 4 996x600.webp.webp

Publicitate

Pentru cei mai mulți locuitori ai județului Botoșani creșterea animalelor și cultivarea pământului reprezintă singura sursă de trai. În condițiile în care apa este tot mai greu de procurat din cauza investițiilor insuficiente iar câmpurile tot mai arse de soare, mulți vor să renunțe și să emigreze, relatează Adevărul.

Județul Botoșani este al doilea din România ca suprafață a luciului de apă, după Tulcea, având 3.600 de hectare cu apă, o rețea hidrografică cu sute de iazuri și două râuri mari precum Siretul și Prutul. Cu toate acestea, în mod paradoxal, oamenii din mediul rural mai ales mor de sete. Situația este gravă pentru că…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Varasciuc, candidat PSD la Consiliul Local Botoșani

Publicat

bogdan varasciuc 1000x600.jpeg

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Varasciuc, Directorul general al companiei municipale de termoficare din municipiul reședință de județ, Modern Calor SA Botoșani, care este și candidat PSD la Consiliul Local Botoșani.

Bogdan Varasciuc a vorbit despre candidații PSD pe care îii spusține dar și despre țintele politice ale PSD Botoșani pentru următorii patru ani, într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe