Connect with us

ACTUALITATE

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, pentru Tudor Gheorghe şi zece personalităţi din domeniul medical

Publicat

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei ar urma să fie conferit lui Tudor Gheorghe, dar şi unui număr de zece personalităţi din domeniul medical, conform unor proiecte de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei din 29 ianuarie a Consiliului General al Capitalei.

„Tudor Gheorghe este unul dintre cei mai mari artişti ai tradiţiei româneşti, reuşind de fiecare dată să prezinte concepte noi pentru concertele pe care le susţine şi să reinterpreteze într-o manieră originală moştenirea desprinsă din negura vremurilor ce face parte de secole din viaţa satului. Talentul şi prezenţa scenică sunt inconfundabile, iar sălile de concert sunt pline la fiecare apariţie a sa”, se arată în referatul de aprobare al proiectului iniţiat de către primarul general, Gabriela Firea.

Tudor Gheorghe s-a născut în comuna Podari, judeţul Dolj, a debutat la Teatrul Naţional din Craiova ca actor, în anul 1966. În anul 1969 a avut primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”, pe versurile poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. A urmat trei ani cursurile Institutului de Folclor Bucureşti. În perioada comunistă, spectacolul „Pe-un franc poet” a fost interzis de către cenzura vremii. După Revoluţie a reluat seria concertelor cu spectacole precum: „Cântece cu gura închisă”, „Săptămâna risipitorului de frumuseţi”, „Calvarul unei inime pribegi”.

„A cântat pe toate scenele lumii, a încântat românii sau comunităţile de români de dincole de graniţele ţării, continuând cu altruism cariera începută în 1966, susţinând în continuare recitaluri în ţară şi străinătate” prevede documentul.

În ce priveşte personalităţile din domeniul medical cu merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi care au contribuit la prestigiul şcolii româneşti de medicină pe plan internaţional, este vorba despre: conf. dr. Monica Desire Dragomir (Institutul Oncologic prof. dr. Alexandru Trestioreanu), prof. dr. Ioana Marina Grinţescu (Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti), prof. dr. Mihai Berteanu (Spitalul Universitar de Urgenţă Elias), dr. Cătălin Cîrstoveanu (Spitalul Marie Curie), prof. dr. Narcis Copca (Spitalul Sf. Maria), conf. dr. Dan Cristian Gheorghe (Spitalul Marie Curie), prof. dr Vlad Anton Iliescu (Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu), prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni), prof. dr. Cristian Ioan Stoica (Spitalul Clinic Foişor), dr. Igor Tudorache (şeful Programului de transplant pulmonar şi cardio-pulmonar în Departamentul de chirurgie cardiacă, toracică şi vasculară a Universităţii de Medicină din Hanovra – Germania).

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Descoperiri arheologice fabuloase în nordul României. Printre cele mai importante cetăți getice sunt cercetate cu ajutorul americanilor

Publicat

botoșani: descoperiri arheologice fabuloase în nordul româniei. printre cele mai

Publicitate

După 45 de ani, vor fi reluate cercetările arheologice sistematice la unul dintre cele mai valoroase situri arheologice privind istoria geților de pe teritoriul României. Istoria fascinantă a cetăților traco-getice va fi redescoperită cu ajutorul specialiștilor americani și români, scrie ADEVĂRUL

În județul Botoșani, la 5 kilometri de municipiul reședință de județ, pierdut în mijlocul lanurilor de porumb, se află unul dintre cele mai…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incident revoltător în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”: Bărbat amendat pentru scandal și gesturi obscene

Publicat

incident revoltător în curtea catedralei „sfinții apostoli petru și pavel”:

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au intervenit duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 12:55, după un apel telefonic care semnala un incident grav în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani.

Sesizarea indica faptul că un bărbat făcea scandal și își satisfăcuse nevoile fiziologice în incinta lăcașului de cult, provocând indignarea trecătorilor și a personalului religios.

La fața locului, echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

proiect: rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. care sunt

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe