EVENIMENT
Toate parcurile sunt închise în Craiova pentru degajarea copacilor doborâţi de furtună

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că toate parcurile din oraş sunt închise duminică pentru a fi ridicaţi arborii şi vegetaţia doborâte de furtuna de sâmbătă după-amiază, ea afirmând că aceasta a fost cel mai extrem astfel de fenomen înregistrat în Craiova în ultimile zeci de ani.
Edilul Craiovei a precizat, într-o intervenţie duminică după-amiază la postul Antena 3, că numai în parcul Nicolae Romanescu sunt „sute de copaci căzuţi”, iar toate echipele de angajaţi ai municipalităţii de la spaţii verzi şi salubritate şi au fost scoşi la lucru de dimineaţă pentru a elibera bulevardele de copacii doborâţi şi crengile rupte, de acoperişuri de clădiri smulse şi aruncate, dar şi aleile din parcuri. Ea a adăugat că angajaţii municipalităţii au lucrat şi în cursul serii de sâmbătă, până la ora două noaptea.
„Ieri am văzut pentru prima oară în viaţa mea cum arată un stâlp de beton retezat, nu mi-am închipuit că se poate întâmpla aşa ceva. Am avut doi (stâlpi de beton n.red.), am avut la fel sute de copaci care au fost retezaţi, toate parcurile sunt închise la ora actuală pentru că lucrăm în ele.
Şi acum trebuie să descongestionăm aleile de copacii care sunt căzuţi sau care sunt în pericol de prăbuşire şi, bineînţeles, că reprezintă un pericol şi pentru cetăţeni.
Sunt crengi căzute peste tot, sunt copaci retezaţi…Nu numai în parcuri, ci practic în toate cartierele, s-a lucrat până la două noaptea pentru a descongestiona marile bulevarde pentru că au fost acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe marile bulevarde”, a menţionat primarul Olguţa Vasilescu.
Conform acesteia, până luni se speră că vor fi eliberate bulevardele de copaci rupţi şi materialele acoperişurilor smulse de vânt, iar apoi vor mai fi continuate activităţile de ridicate a arborilor căzuţi în parcuri.
Toate parcurile sunt închise în Craiova: Precizările primarului
Totodată, primarul Craiovei a arătat că municipalitatea va cere „fonduri de urgenţă de la Guvern” pentru a derula lucrări de extindere a canalelor de deversare din sistemul de canalizare al oraşului, care nu a făcut faţă ploii torenţiale, sâmbătă seara fiind inundate foarte multe străzi. Olguţa Vasilescu a subliniat că administraţia craioveană nu poate să ducă singură aceste investiţii majore de care are nevoie canalizarea din oraş, în condiţiile în care aceasta a fost a treia ploaie torenţială în ultimii doi ani în care s-au înregistrat astfel de probleme.
„A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenţie, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost ieri pe străzile Craiovei.
Pentru că efectiv, când m-am uitat şi eu la imagini mi-am dat seama că este exact ca şi cum ar veni de pe versanţii munţilor. Aşa curgea apa pe unele străzi care erau mai în vale faţă de celelalte. E o situaţie foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani de zile”, a argumentat Vasilescu.
Toate parcurile sunt închise în Craiova: „schimbări climatice masive”
De asemenea, ea a susţinut că în zonă se poate vorbi de „schimbări climatice masive”. „Asta înseamnă că sunt schimbări climatice masive, pentru că până acum niciodată Craiova nu am mai avut aşa ceva. Oricum este primul cod roşu pe care noi îl avem, angajaţii noştri de la compania de apă spun că niciodată nu au mai văzut aşa ceva.
Acum putem să spunem că discutăm despre o climă tropicală la Craiova, în niciun caz despre o climă temperat-continentală cum ar trebui să fie cea din România.
Şi dacă ne gândim la faptul că deja în sudul judeţului se cultivă curmale, banana nordului, smochine şi fistic, deja ne dăm seama că am intrat într-o altă eră”, a afirmat Olguţa Vasilescu, care a mai menţionat că singura parte bună este că nu au fost înregistrate victime omeneşti pe durata furtunii.
Reprezentanţii ISU Dolj au comunicat că sâmbătă după-amiază au fost peste 100 de apeluri la 112, în legătură cu autoturisme luate de apă, acoperişuri smulse de vânt, copaci doborâţi, locuinţe inundate, fiind cerute motopompe de la ISU Mehedinţi şi ISU Olt pentru a putea fi evacuată toată apa de pe străzi şi din imobile. În judeţul Dolj a fost sâmbătă după-amiază cod portocaliu de vreme rea. Agerpres
EVENIMENT
Parcul de Nord din Alba Iulia. Cât vor costa lucrările de amenajare pe terenul de 8 hectare în zona Micești-Orizont. Modificări

Parcul de Nord din Alba Iulia. Consilierii locali au de aprobat modificări în documentația investiției la faza de proiect tehnic. Este ajustată valoarea lucrărilor prin actualizări de calcul TVA, iar suprafața de teren pe care se va interveni va fi mai mică.
Potrivit proiectului pregătit de primărie, valoarea obiectivului de investiție la faza PT este de 29.319.556,34 lei cu TVA 19%, din care construcții-montaj (C+M) 20.640.490,99 lei. Valoarea fără TVA este de 24.670.369,78 lei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Accident rutier la Alba Iulia, zona Bărăbanț. O mașină s-a răsturnat. Intervin pompierii, cu echipaj de prim-ajutor

Un accident s-a petrecut luni seara la Alba Iulia, pe strada Turnătoriei, în cartierul Bărăbanț. Din primele date, în evenimentul rutier este implicat un autoturism.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical.
UPDATE: Autoturismul s-a răsturnat pe trotuar, în zidul unui imobil.
La fața locului sunt și echipaje de poliție.
UPDATE 1: Autoturismul a fost repus pe roți, de către echipajele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dragoș Damian, CEO Terapia: Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, l-a felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan, dar i-a transmis, în același timp, și un mesaj.
”Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!
Cred că știi asta, oamenii harnici de la noi se scoală mâine și poimâine și în fiecare altă zi la ora 5, 6, 7, 8, 9 dimineața și se duc la lucru în fabrici, uzine și combinate, în șantiere, în ferme agricole, în scoli, licee și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un adolescent de 14 ani din Ocna Mureș s-a ales cu dosar penal după ce a condus un moped fără permis.
Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba în buletinul de presă de luni, 19 mai 2025.
Potrivit IPJ Alba, la data de 18 mai 2025, polițiștii Secției 4 de Poliție Rurală Ocna Mureș l-au depistat pe un tânăr de 14 ani, din orașul Ocna Mureș, în timp ce conducea un moped, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Față de minor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro