Connect with us

EVENIMENT

Toate parcurile sunt închise în Craiova pentru degajarea copacilor doborâţi de furtună

Publicat

furtuna craiova sursa foto fb1

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că toate parcurile din oraş sunt închise duminică pentru a fi ridicaţi arborii şi vegetaţia doborâte de furtuna de sâmbătă după-amiază, ea afirmând că aceasta a fost cel mai extrem astfel de fenomen înregistrat în Craiova în ultimile zeci de ani.

Edilul Craiovei a precizat, într-o intervenţie duminică după-amiază la postul Antena 3, că numai în parcul Nicolae Romanescu sunt „sute de copaci căzuţi”, iar toate echipele de angajaţi ai municipalităţii de la spaţii verzi şi salubritate şi au fost scoşi la lucru de dimineaţă pentru a elibera bulevardele de copacii doborâţi şi crengile rupte, de acoperişuri de clădiri smulse şi aruncate, dar şi aleile din parcuri. Ea a adăugat că angajaţii municipalităţii au lucrat şi în cursul serii de sâmbătă, până la ora două noaptea.

„Ieri am văzut pentru prima oară în viaţa mea cum arată un stâlp de beton retezat, nu mi-am închipuit că se poate întâmpla aşa ceva. Am avut doi (stâlpi de beton n.red.), am avut la fel sute de copaci care au fost retezaţi, toate parcurile sunt închise la ora actuală pentru că lucrăm în ele.

Şi acum trebuie să descongestionăm aleile de copacii care sunt căzuţi sau care sunt în pericol de prăbuşire şi, bineînţeles, că reprezintă un pericol şi pentru cetăţeni.

Sunt crengi căzute peste tot, sunt copaci retezaţi…Nu numai în parcuri, ci practic în toate cartierele, s-a lucrat până la două noaptea pentru a descongestiona marile bulevarde pentru că au fost acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe marile bulevarde”, a menţionat primarul Olguţa Vasilescu.

Conform acesteia, până luni se speră că vor fi eliberate bulevardele de copaci rupţi şi materialele acoperişurilor smulse de vânt, iar apoi vor mai fi continuate activităţile de ridicate a arborilor căzuţi în parcuri.

Toate parcurile sunt închise în Craiova: Precizările primarului

Totodată, primarul Craiovei a arătat că municipalitatea va cere „fonduri de urgenţă de la Guvern” pentru a derula lucrări de extindere a canalelor de deversare din sistemul de canalizare al oraşului, care nu a făcut faţă ploii torenţiale, sâmbătă seara fiind inundate foarte multe străzi. Olguţa Vasilescu a subliniat că administraţia craioveană nu poate să ducă singură aceste investiţii majore de care are nevoie canalizarea din oraş, în condiţiile în care aceasta a fost a treia ploaie torenţială în ultimii doi ani în care s-au înregistrat astfel de probleme.

„A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenţie, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost ieri pe străzile Craiovei.

Pentru că efectiv, când m-am uitat şi eu la imagini mi-am dat seama că este exact ca şi cum ar veni de pe versanţii munţilor. Aşa curgea apa pe unele străzi care erau mai în vale faţă de celelalte. E o situaţie foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani de zile”, a argumentat Vasilescu.

Toate parcurile sunt închise în Craiova: „schimbări climatice masive”

De asemenea, ea a susţinut că în zonă se poate vorbi de „schimbări climatice masive”. „Asta înseamnă că sunt schimbări climatice masive, pentru că până acum niciodată Craiova nu am mai avut aşa ceva. Oricum este primul cod roşu pe care noi îl avem, angajaţii noştri de la compania de apă spun că niciodată nu au mai văzut aşa ceva.

Acum putem să spunem că discutăm despre o climă tropicală la Craiova, în niciun caz despre o climă temperat-continentală cum ar trebui să fie cea din România.

Şi dacă ne gândim la faptul că deja în sudul judeţului se cultivă curmale, banana nordului, smochine şi fistic, deja ne dăm seama că am intrat într-o altă eră”, a afirmat Olguţa Vasilescu, care a mai menţionat că singura parte bună este că nu au fost înregistrate victime omeneşti pe durata furtunii.

Reprezentanţii ISU Dolj au comunicat că sâmbătă după-amiază au fost peste 100 de apeluri la 112, în legătură cu autoturisme luate de apă, acoperişuri smulse de vânt, copaci doborâţi, locuinţe inundate, fiind cerute motopompe de la ISU Mehedinţi şi ISU Olt pentru a putea fi evacuată toată apa de pe străzi şi din imobile. În judeţul Dolj a fost sâmbătă după-amiază cod portocaliu de vreme rea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca.jpg

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

taxi aeroport1.jpg

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Start Up Nation 2025: lista furnizorilor de formare profesională, publicată de minister. Cum se fac înscrieri

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Start Up Nation 2025: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați. Aceștia care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation.

”Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci și cursuri gratuite de formare antreprenorială.

O…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Curățenia de primăvară, la Cugir. Angajații Primăriei au adunat aproximativ 100 de saci cu deșeuri dintr-o zonă a orașului

Publicat

foto: curățenia de primăvară, la cugir. angajații primăriei au adunat

La Cugir a avut loc vineri, 4 aprilie, o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.

Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.

În urma efortului comun, s-au adunat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe