Connect with us

EVENIMENT

Top 10 cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea anti-COVID-19

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, miercuri seara, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări care au legătură cu vaccinarea împotriva coronavirusului.

Cum mă pregătesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19?
Odată ce aveți programarea, asigurați-vă că urmați toate instrucțiunile. Puteți completa, în avans unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Noi am venit în sprijinul dumneavoastră și am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, care poate fi accesat aici: https://vaccinare– covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Trebuie să port mască atunci când merg să mă vaccinez?
Da. Imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediată. Centrele de vaccinare vă vor solicita purtarea măștii de protecție și respectarea celorlalte măsuri de igienă sanitară. Păstrați distanța fizică față de ceilalți – de 1,5- 2 metri.

Voi simți ceva după administrarea primei doze de vaccin?
Veți simți înțepătura în sine, la fel cum ați simți la orice injecție. Ați putea avea un pic de durere în locul în care sunteți injectat. Deși în majoritatea cazurilor nu se înregistrează reacții adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roșeață și umflătură la locul injectării. Altele, ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febră, oboseală și dureri musculare. Nu intrați în panică. Acestea vor dispărea după câteva ore sau după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, puteți utiliza medicamente antitermice obișnuite. Păstrați legătura cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile de care aveți nevoie. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la muncă, fără ca programul zilnic să fie afectat în vreun fel.

Este normal să am reacții adverse?
Puteți dezvolta unele reacții adverse. Apariția acestor reacții adverse reprezintă modul de manifestare a organismului față de vaccin. Înseamnă că vaccinul funcționează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care vă vor proteja împotriva infecției cu noul tip de coronavirus. Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

Reacțiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?
Da, este posibil, având în vedere că după prima doză, vaccinul îți pregătește sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Amintiți-vă că răspunsul organismului este un lucru bun și dovedește că vaccinul funcționează!

De ce trebuie să aștept 15 minute după ce am primit vaccinul?
Timpul de așteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faceți, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere. După vaccinare, trebuie să așteptați 15 minute. Eventualele reacții imediate pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical aflat la centrul de vaccinare. Pentru siguranță, persoanele cu reacții alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?
Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecție, dar beneficiile maximale se obțin doar după administrarea celei de a doua doze.

A doua doză de vaccin se poate administra oricând?
A doua doză trebuie administrată conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), în perioada aprobată: la 21 de zile după prima doză de Pfizer, la 28 de zile după prima doză pentru Moderna, respectiv la 8 săptămâni după prima doză pentru AstraZeneca. Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

Cât durează până obțin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?
Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză. Trebuie totuși să fiți precauți și să continuați respectarea măsurilor de prevenție și după acest interval de timp.

Pot să stau cu familia și prietenii după ce am primit a doua doză?
Faptul că ați primit a doua doză de vaccin înseamnă că sunteți mai protejat împotriva acestui virus. Vă puteți vizita prietenii ori familia, însă vă recomandăm să respectați regulile de protecție, atât timp cât autoritățile mențin aceste măsuri de siguranță. Este important să le oferim protecție celor care încă nu au fost vaccinați sau care fac parte din categoriile vulnerabile.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce spune ministrul Educației despre meditațiile pentru elevi. Care sunt schimbările luate în calcul

Publicat

ce spune ministrul educației despre meditațiile pentru elevi. care sunt

Ministrul Educației, Daniel David, susține că meditațiile pentru elevi trebuie să fie mai bine reglementate. Acesta s-a referit la meditații, în contextul în care a prezentat raportul de diagnostic al Educației și Cercetării din România.

”Eu sunt un susţinător al meditaţiilor bine reglementate. Sigur că pare un truism, dar nu are sens să le ascundem, dacă le ascundem se vor întâmpla oricum, prin mijloace pe care nu le controlăm.

Ce ar fi să recunoaştem că există,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vouchere pentru alimente 2025. Când intră banii pe carduri în acest an și ce sumă vor primi persoanele vulnerabile

Publicat

vouchere pentru alimente 2025. când intră banii pe carduri în

Vouchere pentru alimente 2025. Programul „Sprijin pentru România” continuă și în acest an, oferind vouchere pentru alimente și mese calde persoanelor aflate în dificultate. Beneficiarii programului vor primi două tranșe de ajutor financiar, respectiv vouchere în valoare de 125 de lei, câte una la fiecare 6 luni. 

Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 125 de lei, va fi virată direct pe cardurile sociale în luna iunie 2025.

Vouchere pentru alimente 2025. Când intră banii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș 2025: expoziție etnografică ”Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”, în 24 mai

Publicat

festivalul internațional ”lucian blaga” sebeș 2025: expoziție etnografică ”prof. univ.

Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș 2025: Sâmbătă, 24 mai 2025, de la ora 19.00, în cadrul celei de a XLV-a ediţii a festivalului va fi vernisată expoziția etnografică „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”. Evenimentul va fi în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

Vezi 23-24 mai 2025: Ediție aniversară a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș. PROGRAM

Născut în Cut, în apropierea Sebeșului, prof. univ. dr. Ilie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Cum începe vara anului 2025. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea până la mijlocul lunii iunie. cum începe vara anului

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Temperaturile urcă în următoarea perioadă, întâi la valori de 21-22 de grade și apoi la 24-25 de grade, spre finalul lunii mai. Vor fi diferențe de temperatură însă, de la regiune la regiune. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei va fi mai cald, cu până la 25 de grade, încă din această săptămână. Iar în București se va ajunge la 28 de grade.

Vor fi însă perioade cu ploi și furtuni până la sfârșitul ultimei luni de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe