Connect with us

ACTUALITATE

TOP cele mai înalte clădiri din România. Un zgârie nori din Timișoara, pe primul loc, iar la Cluj Napoca un bloc cu 25 de etaje este aproape finalizat

Publicat

zgarie nori

Cea mai înaltă clădire proiectată până în prezent în România este o construcție începută în București în urmă cu 30 de ani și care a rămas nefinalizată.

Astfel, Bucureștiul deține supremația ”zgârie norilor” doar pe hârtie, cea mai înaltă clădire din țară fiind în fază de proiect de mai bine de 30 de ani.

Cea mai înaltă clădire din România a fost făcută la Timișoara. Este o clădire de birouri. Printre noii ”zgârie nori” se află și un bloc de locuințe din Cluj Napoca cu 25 de etaje. Construcția care este aproape finalizată și tronează pe Calea Florești.

Clădirile din vremea comunismului rămân în TOP

Clădirile construite în vremea lui Nicolae Ceaușescu nu au fost încă detronate, iar biserica a venit din urmă și a ”recuperat” poziții bune în clasament, după ce construit în România una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume.

Pe hârtie, cea mai înaltă clădire ar trebui să fie Dâmbovița Center București – înălțime 155 m, construcție începută în anul 1986, nefinalizată nici până în prezent. Clădirea este proiectată pentru 34 de etaje.

Proiectul este abandonat de ani buni și ține ocupată o suprafață de 136.000 de metri pătrați de teren foarte valoros, aflat chiar în centrul Capitalei. Terenul este concesionat pentru o perioadă de 49 de ani de Ministerul Transporturilor printr-un parteneriat public privat cu două firme din Turcia şi Israel pentru continuarea investiţiilor în ”Casa Radio”.

Proiectul a primit denumirea Dâmboviţa Center, iar cea mai mare parte a clădirii trebuia finalizată, potrivit contractului, în 1400 de zile de la obţinerea tuturor autorizaţiilor. Penalizările de întârziere au fost stabilite la 5.000 de euro pe zi.

În 2019 a mai existat o tentativă de transformare într-un mall, un alt investitor afirmându-și intenția a achiziționa cu 60 milioane de euro jumătate din proiect.

dambovita center

Iată topul celor mai înalte clădiri din România finalizate sau aflate în faza avansată de construcție:

1. United Business Center Timișoara – înălțime 155 m, 27 de etaje, clădire construită în perioada 2018 – 2019.

În luna aprilie 2018, au fost demarate lucrările de construcţie la UBC. Cu o înălţime de 155 de metri şi 27 de etaje, UBC 0 va fi cea mai înaltă clădire de birouri din România. Termenul estimat de livrare pe piaţă este ultimul trimestru din anul 2019, potrivit siteului oficial al dezvoltatorului.

UBC 0 va avea o suprafaţă construită de peste 74.900 mp şi, asemenea celorlalte clădiri din ansamblul mixt, va îmbina spaţiile moderne de birouri cu cele de retail.

united center

2 Sky Tower București – înălțime 137 metri, 37 de etaje, construit în anul 2012.

Sky Tower este o clădire cu 37 de etaje, aflată pe Bulevardul Barbu Văcărescu din București. Cu o înălțime de 137 m, Sky Tower era cea mai înaltă clădire din România în 2012, când a fost dată în folosință. Este proprietatea Raifeisen Bank. Construcția a costat 280 milioane de dolari și a început în anul 2008, fiind finalizată în 2012.

sky

3. Catedrala Mântuirii Neamului – înălțime 120 m, anul finalizării construcției: 2018.

Catedrala Mântuirii Neamului, cu hramul principal „Înălțarea Domnului” și hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din lume.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale este preconizată a fi la sfârșitul anului 2018. Costurile, până în luna noiembrie 2018, s-au ridicat la 110 milioane de euro, iar câștigătorul licitației pentru proiectarea edificiului este societatea Vanel Exim din Bacău.

catedrala

4. Global Worth Campus București – înălțime 120 m, 25 de etaje, construcție începută în anul 2015 și finalizată în anul 2018.

Global Worth Campus include 3 clădiri de birouri de clasa A, cu 13-25 de etaje, având o suprafață totala de 88.000 m2 și 760 de locuri de parcare amplasate în subteran. Globalworth, dezvoltatorul care a ridicat complexul de clădiri din București, este liderul pieței de spatii de birouri din România și Polonia.

global

5. Turnul de testat ascensoare din București, 114 metri, construit în anul 1988.

Turnul de testat ascensoare este cea mai înaltă construcție industrială din București și totodată cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. A fost construit în perioada 1986 – 1988, pentru a fi utilizat în testarea lifturilor ce urmau a fi instalate la Casa Poporului, deoarece vechiul turn, de 37 m, construit în anul 1972, era considerat prea mic.

Turnul, înalt de 114 m și cu o suprafață în secțiune de 400 mp, este amplasat în cartierul Grivița, în apropierea Gării de Nord. Construcția este formată din 8 puțuri și câteva laboratoare, folosite pentru testarea ascensoarelor, precum și pentru realizarea unor experimente specifice, necesare în construcția ascensoarelor.

turn

6. Bucharest Tower Center – înălțime 106 m, 26 de etaje, construit în anul 2007.

Tower Center International este o clădire de birouri de clasă A din apropiere de Piața Victoriei din București. Are 26 de nivele supraterane și 3 nivele în subteran, cu o suprafață totală de 31 000 de m².

Are o înălțime de 106,3 de metri. Proiectul inițial al clădirii prevedea 21 de etaje pe înălțime și 3 la subsol, însă constructorul a mai ridicat un etaj pe înălțime, ceea ce a obligat Primăria capitalei să oprească lucrările pentru a se reface autorizația.

Cota la nivelul superior al etajului 22 este +94,3 m, iar la nivelul ultimului etaj tehnic +106,3 m.

tower

7. Casa Presei, 104 metri, construită în anul 1957.

Casa Presei (cunoscută inițial drept Casa Scînteii – numele se scrie cu „î”, după modelul ortografic de inspirație sovietică, adoptat în anul 1953), este o clădire situată în nordul orașului București, la intrarea în cartierul Băneasa.

Numele construcției (care adăpostea principala tipografie a țării) provine din denumirea ziarului Scînteia, principalul instrument de propagandă scrisă al Partidului Comunist Român.

Între anii 1956–2007, clădirea a deținut recordul de cea mai înaltă structură din București.

A fost construită în timpul regimului (între 1952 şi 1957) şi a servit ca sediu al publicaţiei partidului (Scânteia) fiind, astfel, prin propriul său concept, o instituţie complet aservită autorităţilor comuniste. Ca reacţie la această conjunctură, ulterior Revoluţiei din 1989, numele clădirii a fost înlocuit cu cel de Casă a Presei Libere.

casa presei

8. West City Tower Cluj Napoca – înălțime 100 metri, 25 de etaje. Construcția a început în anul 2016 și este aproape de finalizare.

Imobil multifuncțional West City Tower, Cluj, Cluj-Napoca – va beneficia de 2 subsoluri, 3 demisoluri, parter și 26 etaje, dintre care ultimul etaj tehnic. Cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca ar urma să fie finalizat la începutul anului 2020.

west tower

Prețul unui metru pătrat de construcție începe de la de la 1550 € +TVA. Ansamblul locativ „West City Tower” apare pe piața imobiliarelor noi din Cluj – Napoca cu un număr total de 182 apartamente cu confort sporit, printre care sunt: garsoniere cu o cameră, apartamente cu 2 și 3 camere și sunt patru locuințe luxoase de tip – Penthouse, acestea dispun de 5 camere, au 3 băi, câteva terase și dispun de suprafața totală construităă între 212,82 mp și 229,87 mp.

Apartamentele cu o cameră sunt proiectate cu suprafețe mari, care încep de la 50,09 mp până la 53,07 mp și se predau beneficiarilor semifinisate.

Locuințele decomandate cu 2 odăi dispun de suprafețe cuprinse între 58,11 mp și 87,99 mp, iar pentru unitățile locative cu 3 camere suprafața este de la 106,97 mp și ajunge până la 107,03 mp.

Un penthouse de 212,82 mp în blocul din Cluj Napoca se vinde cu 457.563 euro la care se adaugă TVA.

9. Ana Tower București – înălțime 100 metri, 24 etaje. Construit în perioada 2017 – 2019.

Turn de birouri Ana Tower, București – este dispus pe 25 etaje, dintre care ultimul etaj tehnic, va avea suprafața totală construită de 53 000 mp si un cost estimat la circa 80 milioane euro. Turnul Clasa A cuprinde totodată 3 nivele subterane cu destinație de parcare pentru 450 de automobile.

ana tower

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: Slujbă arhierească la Mănăstirea Coșula care și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Preasfințitul Nectarie de Bogdania, în mijlocul credincioșilor

Publicat

video: slujbă arhierească la mănăstirea coșula care și a cinstit ocrotitorul

Publicitate

Vineri, la Mănăstirea Coșula, a fost sărbătoare. Sub binecuvântarea blândă a Sfântului Cuvios Sila, ale cărui rugăciuni nu contenesc să înalțe sufletele către Dumnezeu, credincioșii s-au adunat cu inimile deschise în paraclisul ocrotit de acest ales prieten al lui Hristos. Acolo unde, odinioară, pășea smerit sfântul care a primit darul rugăciunii curate și al povățuirii duhovnicești, oamenii de astăzi au venit să se încălzească la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 48 de ani, din comuna George Enescu, reținut pentru că a condus beat. Ce alcoolemie a avut

Publicat

bărbat de 48 de ani, din comuna george enescu, reținut

Publicitate

Bărbat reținut pentru conducere sub influența alcoolului

La data de 15 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 48 de ani, din comuna George Enescu, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 14 mai a.c., ar fi condus un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Alexandra, campioană internațională la vorbit în public. Au fost concurenți din nouă țări

Publicat

botoșani: alexandra, campioană internațională la vorbit în public. au fost

Publicitate

O premieră de mare valoare pentru Botoșani s-a desfășurat săptămâna trecută la Praga, unde o membră a Toastmasters Botoșani a câștigat locul I la o competiție internațională de vorbit în public. Alexandra Butnaru este Vicepreședinte pe Educație al clubului Toastmasters Botoșani și a obținut locul I la concursul internațional de discursuri improvizate (Table Topics), desfășurat în cadrul Conferinței Districtului 110 Toastmasters, care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un tânăr din comuna Mihai Eminescu și-a bătut iubita până a băgat-o în spital. A fost reținut

Publicat

bataieabuz femeie violenta 1000x600.webp.webp

Publicitate

Reținut de polițiști, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de violență în familie

Polițiștii din Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 28 de ani, din comuna Mihai Eminescu, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 14 mai a.c., în timp ce se afla împreună cu concubina sa, pe fondul unor discuții în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe