Connect with us

ACTUALITATE

TOP primării în ce privește banii cheltuiți pentru măști, în 2020. Fruntașă Slatina, cu peste 5 milioane de lei

PublicatArhivă foto

Primăria Municipiului Slatina a cheltuit cel mai mult pentru achiziţia de măşti în perioada martie-noiembrie 2020, cu o sumă totală de aproape 5,8 milioane de lei, în timp ce Primăria Ploieşti a alocat cea mai mică sumă pentru aceste achiziţii, respectiv puţin peste 12.000 de lei, potrivit unui studiu cu privire la cheltuielile Primăriilor reşedinţă de judeţ, realizat de InfoCons.

În topul celor mai mari sume alocate pentru achiziţia de măşti în cele opt luni ale anului trecut se mai află Primăria Municipiului Braşov, cu 1,38 milioane de lei, şi Primăria Municipiului Alba Iulia, cu 838.450 lei.

La polul opus, primăriile care au cheltuit cele mai mici sume pentru achiziţia măştilor sunt Primăria Municipiului Ploieşti- 12.199 lei, Primăria Municipiului Brăila – 14.844 şi Primăria Municipiului Slobozia – 18.062 lei.

Primăria Capitalei a cheltuit 95.000 de lei pentru achiziţia de măşti.

Peste 6 milioane de măști cumpărate

În total, primăriile reşedinţă de judeţ au cheltuit 14,65 milioane de lei în opt luni pentru achiziţia a 6,29 milioane de măşti.

“348.918,39 lei este suma medie cheltuită de fiecare primărie pentru achiziţia de măşti; 2,33 lei este preţul mediu de achiziţie pentru o mască”, precizează Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

Cel mai mic preţ de achiziţie a unei măşti chirurgicale a fost de 0,14 lei plătit de Primăria Municipiului Baia Mare, iar cel mai mare de 101,96 lei, pentru o mască de protecţie (mască de gaze cu filtru) achitat de Primăria Municipiului Oradea.

Din punct de vedere al preţului mediu cheltuit per bucată mască, primăriile care au achiziţionat măşti la preţul mediu cel mai mare sunt Primăria Slatina – 7,16 lei, Primăria Arad – 7,02 lei şi Primăria Sfântul Gheorghe – 4,19 lei. Primăriile care au achiziţionat măşti la preţul mediu cel mai mic sunt Primăria Iaşi- 0,24 lei, Primăria Piteşti- 0,56 lei şi Primăria Vaslui – 0,66 lei.

Cel mai mare număr de măşti au fost cumpărate de Primăria Iaşi, respectiv 1,53 milioane de bucăţi, iar cele mai puţine măşti au fost achiziţionate de Primăria Ploieşti – 2.950 bucăţi.

Principalele tipuri de măşti achiziţionate au fost chirurgicale de unică folosinţă, tip FFP1 şi tip FFP2, iar procedura preponderentă de achiziţie aleasă de către primari a fost cea de achiziţie directă, respectiv un procent de 97% din numărul total de achiziţii.

Trebuie să fim atenți la achiziționarea acestor produse

“Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenţi la achiziţionarea acestor produse. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la achiziţia acestor produse, aşa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite şi a afla pe ce au fost cheltuite.

Suntem plătitori de taxe la stat, deci plătim până la urmă achiziţia acestor produse, care uneori sunt la un preţ prea mare sau prea mic şi trebuie să ştim pentru ce dăm banii”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

InfoCons – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

VIDEO: Doi copii şi un bătrân, împuşcaţi mortal în stradă, într-o localitate de lângă Roma

Publicat

Un bărbat a deschis focul, duminică dimineaţa, în plină stradă, într-o comună de lângă Roma. Doi copii și un adult au murit în urma incidentului, transmite Reuters, citând autorităţile locale din Ardea.

Atacatorul, un bărbat de de 34 de ani, a fost găsit mort mai târziu într-o casă din apropiere, aparent ca urmare a unui gest sinucigaş, în timp ce poliţia se pregătea să descindă în clădirea unde acesta se baricadase de câteva ore.

Potrivit media citate de EFE, bărbatul ucis în incident, în vârstă de 74 de ani, trecea prin zonă cu bicicleta, iar cei doi copii, de 5 şi 10 ani, se jucau pe stradă.

Autorul atacului avea 34 de ani, avea probleme psihice şi îşi agresase vecinii în trecut, a relatat presa italiană.

“Suntem profund întristaţi de moartea celor doi copii şi a vârstnicului”, a transmis primarul Romei, Virginia Raggi, exprimând condoleanţe comunităţii din Ardea. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie

Publicat

bani

Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în luna aprilie, de 169.690, în scădere cu 2.467 persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.875), Bacău (9.274) şi Buzău (8.204), iar cei mai puţini în Bucureşti (230) şi în judeţele Ilfov (958) şi Timiş (1.376).

Suma medie plătită în aprilie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 262,93 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 44,616 milioane de lei.

La finalul lunii aprilie erau suspendaţi de la plată 13.562 de beneficiari, cei mai mulţi din Buzău (1.094 de beneficiari suspendaţi), Botoşani (927) şi Teleorman (782).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (339,42 lei), Braşov (315,53 lei) şi Mureş (314,21 lei). AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record de tineri vizitatori în Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipiului București

Publicat

Muzeele și casele memoriale din Muzeul Municipiului București au înregistrat, în Noaptea Muzeelor, un record de tineri vizitatori. În topul preferințelor s-a aflat Muzeul Theodor Aman, dar și Palatul Suțu a reușit să atragă mulți vizitatori.

„Noaptea Muzeelor” a ajuns la cea de-a 17-a ediție, după pauza de anul trecut.

Astfel, 3.304 de vizitatori s-au putut bucura de fiecare exponat, din toate cele nouă muzee deschise ale MMB, în cadrul unui program special care a durat șase ore în după-amiaza și seara zilei de sâmbătă.

În topul preferințelor publicului s-a aflat Muzeul Theodor Aman

„Suntem încântați că am reușit să relansăm astfel în atenția opiniei publice personalitatea acestui mare pictor român și una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, prima casă-atelier de artist din România, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman”, transmit cei de la Muzeul Municipiului București.

Palatul Suțu a reușit și el să atragă numeroși vizitatori datorită celor trei proiecte complexe care au fost deschise. Pe lângă expoziția de bază – „Timpul Orașului” – vizitatorii au putut vedea și expoziția dedicată artei din spațiul Pinacotecii, intitulată „De la anatomia artistică la opera finită”. Iar în expoziția-eveniment dedicată uneia dintre cele mai misterioase culturi neolitice de pe teritoriul nostru – Civilizația Gumelnița – s-a poposit ceva mai mult, oaspeții fiind curioși să afle cum era viața în sud-estul României acum 6500 de ani.

O foarte bună atenție a atras și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, un muzeu mai mic, dar care și-a primit vizitatorii direct în „Grădina Paradisului”, cu desenele sale pregătitoare, dar și cu expoziția permanentă de pictură, sculptură și grafică. „Muzeul Vârstelor” de la Casa Filipescu-Cesianu, un muzeu modern al cărui proiect expoziţional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei şi vieţii intime, a rămas în atenția publicului.

În topul preferințelor s-au aflat, de altfel, și Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Muzeul Dr. Victor Babeș, Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei.

Cu un program diferit, prelungit dincolo de miezul nopții, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a dovedit că rămâne în topul preferințelor bucureștenilor de toate absolut toate vârstele.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 31.000 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 10.000 cu prima doză

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost administrate 31.447 de doze de vaccin, dintre care 25.269 – Pfizer, 3.629 – Johnson&Johnson, 1.500 – Moderna şi 1.049 – AstraZeneca, potrivit unei informări a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

CNCAV arată că, în acelaşi interval, 9.888 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi 21.559 de persoane cu cea de-a doua.

Din 27 decembrie 2020 au fost administrate 8.537.162 de doze unui număr de 4.555.523 de persoane, dintre care 361.768 au primit o doză şi 4.193.755 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8 reacţii adverse – 0 de tip local şi 8 de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.394 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID – 1.759 de tip local şi 14.635 de tip general.

Conform CNCAV, 147 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Datele au fost puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate