EVENIMENT
TOP țări cu cele mai scumpe mese de Crăciun
Familiile din Germania sunt cele care cheltuiesc cei mai mulți bani pentru masa de Crăciun din lume. Rețeaua socială de investiții eToro a realizat un studiu în 12 țări de pe trei continente.
eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiționale de Crăciun și a constatat că mâncarea festivă tipic germană va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane. Masa tipic germană constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, iar doar 3 kilograme de piept de gâscă cost[ aproape 57 de euro.
TOP țări cu cele mai scumpe mese de Crăciun. Cum se situează România
La polul opus al spectrului costurilor, mâncarea tradițională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite – inclusiv smântână și ardei iute – și cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.
Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi
Potrivit studiului eToro, în timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun, câteva națiuni consumatoare de păsări au costuri la fel de ridicate.
Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide și ceapă. Excepție face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradițională de Crăciun britanică, cu curcan și garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.
TOP țări cu cele mai scumpe mese de Crăciun. Întreaga lume resimte impactul prețurilor la alimente
Ben Laidler, strategul piețelor globale la eToro, a declarat: „Familiile din întreaga lume resimt cu toții impactul prețurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflația deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.
Datele privind prețurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaționiste sunt locale, existând diferențe mari de costuri între țări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiționale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, prețurile resimțind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun.”
TOP țări cu cele mai scumpe mese de Crăciun. CLASAMENT
Clasamntul celor mai scumpe mese de Crăciun
1 Germania – Gâscă și garnituri – 66,70 euro
2 Spania – Curcan și garnituri – 60,90 euro
3 Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
4 Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro
5 SUA – Curcan și garnituri – 44,31 euro
6 Franța – Curcan și garnituri – 41,06 euro
7 Australia – Grătar – 34,80 euro
8 Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro
9 Marea Britanie – Curcan și garnituri – 32,48 euro
10 Polonia – Colțunași cu varză murată și ciuperci cu borș – 30,39 euro
11 Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
12 Romania – Sarmale cu mămăligă și cozonac – 25,87 euro
Cu puțin peste România, gospodăriile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu – o masă festivă norvegiană cu friptură de porc și garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.
La nivel mondial, inflația prețurilor la alimente a crescut puternic în acest an.â
Conform ultimelor cifre, inflația alimentare din UE a ajuns la 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Cât va fi investiția pentru modernizare, din bugetul județului Alba
Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Investiția pentru modernizarea locației a primit finanțare din bugetul de stat. Pentru derularea lucrărilor, este nevoie și de cofinanțare locală. Consiliul Județean Alba a aprobat datele investiției.
Clădirea vizată pentru modernizare este în Abrud, pe strada Republicii, nr. 2-4. Funcționează din anul 1978, fiind în prezent în administrarea Direcţiei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Este o sărbătoare internațională celebrată anual la această dată, care promovează importanța salutului ca un gest simplu, dar puternic, ce poate aduce oamenii mai aproape unii de alții, indiferent de cultură sau naționalitate.
Ziua Mondială a Salutului a fost lansată pentru prima dată în anul 1973 de către Brian W. McCormack, un om de afaceri din Statele Unite, cu scopul de a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro