Connect with us

EVENIMENT

Topul celor mai fericite țări din lume, în 2022. Pe ce loc se află România. Bunătatea a crescut la nivel mondial, potrivit unui raport

Publicat

finlanda bun sursa foto oleg mit pixabay
sursa foto oleg_mit pixabay

Pierderile devastatoare de vieți omenești și incertitudinea tot mai mare par a fi elementele care domină agenda publică mondială, dar există o veste bună pentru umanitate: bunăvoința crește la nivel global.

Aceasta este una dintre concluziile cheie ale World Happiness Report, o publicație a Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă, care se bazează pe datele sondajului global de la oameni din aproximativ 150 de țări.

Marcând cea de-a 10-a aniversare, raportul analizează fericirea din întreaga lume și identifică cele mai fericite națiuni, care sunt elementele care stau la baza scalei fericirii și tot ce se află între ele, plus factorii care tind să conducă la o mai mare fericire.

Și, după doi ani de pandemie de Covid-19, raportul a descoperit ceva neașteptat.

„Marea surpriză a fost că la nivel global, într-un mod necoordonat, au existat creșteri foarte mari în toate cele trei forme de bunăvoință investigate de sondajul Gallup World”, a declarat pentru CNN John Helliwell, unul dintre cei trei editori fondatori ai raportului.

Donațiile către organizații de caritate, ajutorul dat unui străin și voluntariatul sunt toate în creștere.

„În special ajutorul acordat străinilor în 2021, față de ceea ce se înâmpla înainte de pandemie sau 2020, a crescut în toate regiunile lumii”, a spus Helliwell, care este un profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia.

Media globală a celor trei măsuri a crescut cu aproximativ 25% în 2021, comparativ cu nivelurile pre-pandemie, se arată în raport.

Și bunăvoința este cu siguranță cea mai importantă, deoarece lumea răspunde la invazia Rusiei în Ucraina.

Dar înainte de a înțelege cum acest conflict din ce în ce mai global poate avea un impact asupra fericirii, să ne uităm la țările în care sentimentul a fost mai pronunțat în 2021.

Cea mai fericită națiune din lume este nordică

Pentru al cincilea an la rând, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll.

România este pe locul 45 în acest top, după Kazahstan, pe locul 44, dar înainte de Kuveit, pe locul 46.

Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Norvegia, Suedia și Islanda au toate rezultate foarte bune la măsurile pe care le folosește raportul pentru a-și explica concluziile: speranță de viață sănătoasă, PIB pe cap de locuitor, sprijin social în perioade de necazuri, corupție scăzută și încredere socială ridicată, generozitate într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Danemarca se află pe locul 2 în clasamentul din acest an, urmată de Islanda pe locul 3. Suedia și Norvegia ocupă locul șapte, respectiv al optulea.

Elveția, Țările de Jos și Luxemburg ocupă locurile 4-6, Israelul ajungând pe locul 9, iar Noua Zeelandă completând top 10.

Canada (nr. 15), Statele Unite (nr. 16) și Regatul Unit (nr. 17) s-au clasat toate în primele 20.

TOP cele mai fericite țări din lume, ediția 2022

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elveția

5. Olanda

6. Luxemburg

7. Suedia

8. Norvegia

9. Israel

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Irlanda

14. Germania

15. Canada

16. Statele Unite ale Americii

17. Regatul Unit

18. Cehia (Republica Cehă)

19. Belgia

20. Franţa

Surse: CNN, dmerharyana.org

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Furt la Mănăstirea Râmeț: Un hoț care a intrat pe geamul unei chilii a lăsat o femeie fără bani

Publicat

furt la mănăstirea râmeț: un hoț care a intrat pe

O femeie cazată într-o chilie a Mănăstirii Râmeț, care a rămas fără bani va fi parte vătămată într-un dosar de furt. 

Hoțul este un bărbat care a reușit să intre în camera acesteia și să îi fure banii dintr-un dulap. Este vorba despre un caz de furt calificat la Mănăstirea Râmeț din județul Alba.

Recent, în data de 19 aprilie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Nicolae C.,, va fi judecat pentru furt calificat. Dosarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte de a pierde accesul la ele. Recomandări DNSC

Publicat

trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, recomandați de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

În ciuda precauțiilor pe care le luăm, conturile noastre de social media pot fi compromise, avertizează DNSC.

Cum au ajuns procurorii DIICOT Alba Iulia să cerceteze furtul unui cont de Instagram, după ce o tânără a accesat un link suspect

Mulți români se trezesc fără acces la propria pagină de Facebook sau Instagram. Atacatorii au atunci acces…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Complicele unui escroc judecat de magistrații din Alba, după cinci ani de la o înșelăciune prin ”Metoda Accidentul”

Publicat

metoda ”comisionul” prin care un livrator din alba iulia a

După mai bine de cinci ani, magistrații din Alba au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat cercetat pentru înșelăciune. Este vorba despre o faptă comisă în 2018, prin metoda accidentul. Faptă care a lăsat o femeie fără 4000 de euro. 

Între timp persoana păgubită a decedat, dar fiul ei a cerut continuarea procesului.

Făptuitorul principal, cel care a dat telefonul și a contactat persoana păgubită, nu a fost identificat. Singura persoană care va ajunge în fața…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea câinilor. Fără programe de sterilizare, județul se va umple de patrupede

Publicat

bubic 1.jpg

Primăriile din județul Cluj cheltuie, anual, sute de mii de lei pentru eutanasierea câinilor fără stăpân. Sumele cresc de la an la an, deși omorârea câinilor nu este o soluție pentru a reduce numărul acestora. 

Banii ar trebui băgați în sterilizare pentru că, altfel, județul Cluj riscă să de umple de câini comunitari, potrivit reprezentanților Federației pentru drepturile animalelor Transilvania.

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe