Connect with us

EVENIMENT

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. De ce emigrează în ţările „bătrânului” continent?

Publicat

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. Ceea ce este ieftin pentru americani, este extrem de scump pentru europenii din sud, ale căror salarii medii sunt substanţial mai mici decât cele ale americanilor. Localnicii au ajuns deja să se ”bată” pentru locuinţe cu străinii bogaţi, pe o piaţă imobiliară deja impactată de Airbnb şi de investiţiile imobiliare ale marilor companii.

Rezultatul discrepanţelor de venit şi a giganţilor care activează pe piaţa de real estate sud europeană este apariţia unei generaţii care cu greu reuşeşte să aibă propria locuinţă. Potrivit statisticilor, 90% din europenii din sud, care au vârsta sub 35 de ani, încă locuiesc cu părinţii, mult peste media americană.

Cei care au apartamente se confruntă cu evacuări şi creşteri imprevizibile ale chiriilor, în oraşe cu sisteme slabe de protecţie pentru chiriaşi precum Lisabona, Barcelona şi Atena.

„Este un fenomen absolut îngrijorăor”, a declarat Alkis Kafetzis, coordonator de proiect la Eteron Institute for Research and Social Change din Atena, care studiază inegalităţile în materie de locuinţe.

Mai multe țări ”vânează” cetățenii străinii pentru a stimula dezvoltarea

Creşterea rapidă a investiţiilor străine nu este un accident.

Țări precum Portugalia, Spania şi Grecia au făcut ”curte” străinilor şi corporaţiilor cu buzunare largi, în speranţa de a atrage talente, de a-şi consolida economiile şi de a stimula dezvoltarea.

Portugalia şi Spania au introdus recent vize pentru nomazii digitali, care permit angajaţilor care lucrează de acasă să locuiască în ţară pentru o perioadă de timp extinsă, preluând o viză similară modelului din Grecia.

În Spania, vânzările de locuinţe către americani au crescut cu 88% din prima jumătate a anului 2019 până în prima jumătate a anului 2022.

Americanii s-au numărat printre cei dispuşi să cheltuiască cel mai mult pe metru pătrat, fiind întrecuţi doar de danezi în ceea ce priveşte suma pe care au plătit-o în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor guvernului spaniol.

Până în 2022, aproape 10.000 de cetăţeni americani locuiau în Portugalia, cu o creştere uimitoare de 239% faţă de 2017, potrivit datelor furnizate de guvernul portughez.

„Principala lor preocupare este schimbarea stilului de viaţă. Ei doresc cu adevărat să trăiască aici şi să aibă un stil de viaţă mai cosmopolit”, a declarat Luis Mendes, geograf urban la Universitatea din Lisabona.

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Sorin Naș, candidat din partea partidului SOS la Primăria Cluj-Napoca. E susținut de Șoșoacă

Publicat

nachi 1.jpeg

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, l-a desemnat pe președintele filialei județene, Sorin Naș, să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Sorin Naș, care are experiență politică, după ce a fost secretar general al Prefecturii Cluj în perioada Convenției Democrate și a candidat și în urmă cu 4 ani la Primărie din partea Partidului Forța Națională, a declarat pentru Cluj24 că va deschide și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial 5 e1713887403307.jpg

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz e1713899561965.jpg

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvernhotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații români. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii. Sondaj realizat pe 120 de companii

Publicat

prima de paște: câți bani vor primi angajații români. 7

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații. 7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj realizat pe un număr de 120 de companii.

Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe