EVENIMENT
Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. De ce emigrează în ţările „bătrânului” continent?

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. Ceea ce este ieftin pentru americani, este extrem de scump pentru europenii din sud, ale căror salarii medii sunt substanţial mai mici decât cele ale americanilor. Localnicii au ajuns deja să se ”bată” pentru locuinţe cu străinii bogaţi, pe o piaţă imobiliară deja impactată de Airbnb şi de investiţiile imobiliare ale marilor companii.
Rezultatul discrepanţelor de venit şi a giganţilor care activează pe piaţa de real estate sud europeană este apariţia unei generaţii care cu greu reuşeşte să aibă propria locuinţă. Potrivit statisticilor, 90% din europenii din sud, care au vârsta sub 35 de ani, încă locuiesc cu părinţii, mult peste media americană.
Cei care au apartamente se confruntă cu evacuări şi creşteri imprevizibile ale chiriilor, în oraşe cu sisteme slabe de protecţie pentru chiriaşi precum Lisabona, Barcelona şi Atena.
„Este un fenomen absolut îngrijorăor”, a declarat Alkis Kafetzis, coordonator de proiect la Eteron Institute for Research and Social Change din Atena, care studiază inegalităţile în materie de locuinţe.
Mai multe țări ”vânează” cetățenii străinii pentru a stimula dezvoltarea
Creşterea rapidă a investiţiilor străine nu este un accident.
Țări precum Portugalia, Spania şi Grecia au făcut ”curte” străinilor şi corporaţiilor cu buzunare largi, în speranţa de a atrage talente, de a-şi consolida economiile şi de a stimula dezvoltarea.
Portugalia şi Spania au introdus recent vize pentru nomazii digitali, care permit angajaţilor care lucrează de acasă să locuiască în ţară pentru o perioadă de timp extinsă, preluând o viză similară modelului din Grecia.
În Spania, vânzările de locuinţe către americani au crescut cu 88% din prima jumătate a anului 2019 până în prima jumătate a anului 2022.
Americanii s-au numărat printre cei dispuşi să cheltuiască cel mai mult pe metru pătrat, fiind întrecuţi doar de danezi în ceea ce priveşte suma pe care au plătit-o în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor guvernului spaniol.
Până în 2022, aproape 10.000 de cetăţeni americani locuiau în Portugalia, cu o creştere uimitoare de 239% faţă de 2017, potrivit datelor furnizate de guvernul portughez.
„Principala lor preocupare este schimbarea stilului de viaţă. Ei doresc cu adevărat să trăiască aici şi să aibă un stil de viaţă mai cosmopolit”, a declarat Luis Mendes, geograf urban la Universitatea din Lisabona.
Sursa Mediafax.ro
EVENIMENT
Cel mai mare credit pentru dezvoltarea real-estate din România. 400 milioane de euro merg la proiectul RIVUS Cluj-Napoca

RIVUS Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește cel mai mare împrumut acordat unei noi dezvoltări real-estate din România. Valoarea creditului este de aproximativ 400 de milioane de euro și reprezintă o finanțare sindicalizată acordată de patru instituții creditoare: Erste Bank, BCR, BERD și BRD. RIVUS redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional cu probabil…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 50 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Amenzi și permise reținute

Peste 50 de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională. Au fost aplicate amenzi de aproape 20.000 de lei.
Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 336 de verificări de persoane și 178 de verificări de autovehicule, pentru a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Propunerea ca Nicușor Dan să candideze la alegerile prezidențiale a fost făcută la Cluj-Napoca, la inițiativa ICDE

Candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale a fost propusă pentru prima dată la Cluj-Napoca, în data de 6 decembrie 2024, în contextul unui eveniment organizat de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).
Potrivit profesorului Valentin Naumescu, președintele ICDE și cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, evenimentul a fost organizat la Facultatea de Studii Europene pentru a-i acorda un premiu lui Nicușor Dan. După ceremonia de decernare,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Elevii clujeni de clasa a IV-a susțin Evaluarea Națională. Ce se întâmplă în școlile unde nu este apă

Marți a început Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a IV-a. Chiar dacă există școli unde din cauza unor lucrări la o magistrală nu este apă curentă, copiii vor susține testele.
Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, condițiile igienico-sanitare sunt asigurate, în colaborare cu autoritățile publice.
Elevii clujeni de clasa a IV-a susțin Evaluarea Națională
A început Evaluarea Națională a elevilor de clasa a IV-a în județul Cluj. Prima probă, care a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro