ACTUALITATE
Tot mai mulţi pescari din Tulcea pleacă în străinătate. În locul lor vin turcii şi bulgarii

Tot mai mulţi pescari din Dobrogea preferă să renunţe la activitatea lor tradiţională şi să plece în străinătate, aşa încât o asociaţie din satul constănţean Sinoe angajează pescari din Bulgaria şi Turcia, situaţia fiind cauzată atât de veniturile mici obţinute din activitatea de pescuit, dar şi de lipsa continuităţii acestei activităţi.
Valeri Zuda, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre puţinii pescari norocoşi din satul tulcean Jurilovca, pentru că trăieşte din pensia pe care o are după zeci de ani de activitate pe platforme marine petroliere.
„Nu ai cum să supravieţuieşti ca pescar comercial, mai ales în perioada asta. Te duci pe lac o dată pe săptămână şi prinzi 20-30 de kilograme. Peştele are valoare foarte mică şi nu-ţi ajung banii. Doar să iei peştele să-l prepari acasă şi să nu mori de foame, dar banii din pescuit nu-ţi ajung să plăteşti facturile”, a declarat, pentru AGERPRES, pescarul din Jurilovca.
El a mai spus că în Jurilovca numărul pescarilor a ajuns la 15% din cel de acum câteva zeci de ani, după ce oamenii au plecat să muncească în străinătate.
„Pescarii au plecat pentru că nu se poate trăi. Fiecare trăieşte în altă ţară, Scoţia, Irlanda, şi aşa se pierd tradiţiile şi absolut tot. Pescarii vor dispărea. Dacă nu se vor lua măsuri, şi ultimii care au rămas or să plece în alte domenii şi nu se va mai auzi de cherhana”, a menţionat Valeri Zuda.
Într-un sat constănţean din apropiere, Sinoe, asociaţia Grindul Lupilor are doar 30 din cei aproape 200 de pescari de acum 10 ani, iar preşedintele asociaţiei, Eugen Drăgoi, a declarat că situaţia este cauzată de faptul că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a decis să nu mai emită autorizaţii pentru societăţi comerciale, aşa încât activitatea trebuie întreruptă în fiecare an.
„Nemaiputând să obţinem aceste autorizaţii, nu mai putem folosi angajaţii din decembrie până în aprilie-mai, atunci când începe pescuitul la mare. Aşa am trecut la disponibilizări. Pe unii pescari i-am ţinut cât am putut şi le-am mai dat de treabă cât s-a mai găsit. Pescarii disponibilizaţi au plecat în alte ţări unde au găsit de lucru”, a declarat preşedintele asociaţiei Grindul Lupilor.
Eugen Drăgoi a mai spus că în lipsa lucrătorilor români, pe cele şapte nave pe care le deţine angajează pescari din Bulgaria şi Turcia.
„Avem trei bulgari care sunt pentru a-i specializa pe pescarii români, pentru că pescarii noştri au plecat în zone în care primesc mai mulţi bani. (…) Acum, bulgarii şi turcii desfăşoară activităţi de pescuit marin în România, pentru că pescarilor noştri nu le putem asigura o continuitate în activitate. Aşa, din an în an scade numărul pescarilor români şi creşte cel al pescarilor străini”, a mai spus preşedintele Drăgoi.
Potrivit acestuia, România are în momentul de faţă 27 de nave de pescuit în Marea Neagră. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
ACTUALITATE
Căpitanul CFR Cluj, Mario Camora, înlocuit în lotul naţionalei cu Marius Ştefănescu, după accidentare

Căpitanul echipei CFR Cluj, Mario Camora, accidentat în partida cu Rapid, nu va putea face parte din lotul echipei naţionale de fotbal a României pentru partidele cu Andorra şi Belarus, din preliminariile EURO 2024, fiind înlocuit de selecţionerul Edward Iordănescu cu Marius Ştefănescu, de la Sepsi OSK.
„Mario Camora nu va putea evolua în partidele cu Andorra şi Belarus, primele din campania de calificare la EURO 2024. Fundaşul CFR-ului a suferit o leziune musculară la meciul cu Rapid. Camora s-a prezentat în cantonamentul tricolorilor, însă controlul medical efectuat de stafful tricolorilor a arătat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Președintele Pro Europa Cluj, despre discriminarea rasială: „E datoria noastră să condamnăm retorica toxică”

De Ziua internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, președintele organizației de tineret a Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu, a împărtășit câteva gânduri privind repercusiunile rasismului și a discriminării persoanelor de etnie romă.
„Rasismul și discriminarea rasială sunt mult prea des factori care determină într-un fel sau altul comunitatea romă să se comporte într-un mod în care populația majoritară să îi declare persoane de Risc Din nou și din nou, rasismul și discriminarea sunt, de asemenea, motivul de bază pentru care romii nu pot căuta sau nu pot fi în siguranță. Este…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Mai mulți deținuți de la Penitenciarul Gherla s-au îmbătat în celulă. Unul a fost înjunghiat și e internat în spital la Cluj

Marți, la Penitenciarul Gherla, a avut loc un incident într-o celulă. Mai mulți deținuți au băut alcool, după care s-au luat la bătaie.
Potrivit unor surse, un bărbat a fost înjunghiat cu un cuțit artizanal și a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Militar Cluj-Napoca.
În prezent se fac cercetări pe secția și la camera unde a avut loc incidentul.
Vom reveni cu detalii.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a încetat din viață, marți 21 martie 2023, la vârsta de 79 de ani.
„Comunitatea Evreilor Cluj anunță cu adâncă tristețe încetarea din viață a președintelui său
ROBERT SCHWARTZ
(03.09.1944 – 21.03.2023)
Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, Robert Schwartz a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro