Connect with us

ACTUALITATE

„Trădare de țară”: Tensiuni în Oradea, după ce statuia lui Mihai Viteazul a fost mutată, pentru a face loc Regelui Ferdinand (FOTO / VIDEO)

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost adusă, marți, în Piața Unirii din Oradea, iar ulterior statuia voievodului Mihai Viteazul, căreia prima îi va lua locul, a fost dată jos de pe soclul pe care era așezată de la începutul anilor ’90, în urma unor operațiuni de durată, care s-au întins pe câteva ore.

Mutarea a avut loc în contextul în care Primăria Oradea îşi doreşte ca, pe 23 mai, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea, să se dezvelească, în punctul central al orașului, statuia Regelui Ferdinand.

Potrivit eBihoreanul.ro, statuia Regelui Ferdinand a ajuns în orașul de pe Criș marți dimineață pe bucăți, cu un transport special, fiind asamblată la fața locului. De asemenea, a fost adusă și o macara care a dat jos monumentul de pe o platformă şi ulterior a ajutat și la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să fie reabilitată și reamplasată, în Centrul Civic al Oradiei.

Război pe statuie

Evenimentele nu au decurs fără incidente. Încă de dimineață în Piața Unirii s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. În esență, reprezentanții asociaţiei susţin că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei și, ca atare, municipalitatea nu ar fi îndreptățită să dispună de ea cum vrea. Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu din oraș, fostele cadre militare acuzându-l pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor. Și totuși, rezerviștii au ținut-o pe a lor.

Acuze la Primăria Oradea

Protestatarii care au ajuns în Piața Unirii au fost foarte vocali, acuzând Primăria că nu ar fi avut dreptul să facă această mutare. La un moment dat, un echipaj de jandarmi i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii voievodului, explicându-le militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

De asemenea, viceprimarul Florin Birta a încercat să îi asigure pe manifestanți că lucrarea are toate avizele şi că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, într-una dintre cele mai tranzitate zone din Oradea, care va deveni pietonală și care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul. Degeaba i-a asigurat edilul că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi mult mai potrivit pentru voievod. „Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu”, i-a aruncat un protestatar, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Nemaidorind să continue discuția, viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.

Între blesteme și trădare

Până la urmă, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă de pe soclul din Piața Unirii cu grijă de echipele de muncitori şi a fost ţinută în aer de macara mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: „Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!”.

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia, cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o „trădare de ţară”, făcută de „trădători, tâlhari şi bandiţi”, care „să vă duceţi dracului afară din România”. Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili „idioţi”, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului „din pământul românesc” şi definind întreaga acţiune ca fiind o „ruşine naţională”. „E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o  face acest idiot”, a strigat Bartoş, potrivit eBihoreanul.ro, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Ca o ironie amară, la capătul unei zile agitate, statuia scoasă din Piaţa Unirii nu a încăput pe poarta Facultăţii de Arte, unde Primăria Oradea voia să o depoziteze și să o reabiliteze, astfel că trailerul s-a plimbat cu ea prin oraş, spre o altă destinaţie provizorie.

„Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Vine Ferdinand

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente. Statuia Regelui Ferdinand nu a fost, deocamdată, amplasată pe soclu, fiind depozitată în faţa Palatului Episcopal Greco Catolic din Oradea, până la finalizarea pregătirilor, „4-5 zile”, după spusele viceprimarului Florin Birta.

Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Marți, în prezenţa unui reprezentant al atelierului din Zicându Nou care a turnat statuia, Ovidiu Petroman, echipe de muncitori au montat statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.

Ca o curiozitate, unul dintre muncitori (foto) a coborât în interiorul statuii, conlucrând cu cei din exterior  să pună corpul pe picioare. Operaţiunea a fost una minuţioasă şi, periodic, a fost nevoie de ajutorul macaragistului, care mişca uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită în cadrul unei festivități pregătite de municipalitate pe 23 mai, pentru a marca 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea. Cu aceeași ocazie, orădenii vor putea vedea o expoziţie inedită în Sala Mare a Primăriei, în perioada 20-23 mai.

Primăria a încheiat o înţelegere cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi, astfel, orădenii vor putea vedea de aproape coroana, sceptrul şi mantia care i-au aparţinut Regelui Ferdinand.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe