Connect with us

ACTUALITATE

„Trădare de țară”: Tensiuni în Oradea, după ce statuia lui Mihai Viteazul a fost mutată, pentru a face loc Regelui Ferdinand (FOTO / VIDEO)

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost adusă, marți, în Piața Unirii din Oradea, iar ulterior statuia voievodului Mihai Viteazul, căreia prima îi va lua locul, a fost dată jos de pe soclul pe care era așezată de la începutul anilor ’90, în urma unor operațiuni de durată, care s-au întins pe câteva ore.

Mutarea a avut loc în contextul în care Primăria Oradea îşi doreşte ca, pe 23 mai, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea, să se dezvelească, în punctul central al orașului, statuia Regelui Ferdinand.

Potrivit eBihoreanul.ro, statuia Regelui Ferdinand a ajuns în orașul de pe Criș marți dimineață pe bucăți, cu un transport special, fiind asamblată la fața locului. De asemenea, a fost adusă și o macara care a dat jos monumentul de pe o platformă şi ulterior a ajutat și la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să fie reabilitată și reamplasată, în Centrul Civic al Oradiei.

Război pe statuie

Evenimentele nu au decurs fără incidente. Încă de dimineață în Piața Unirii s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. În esență, reprezentanții asociaţiei susţin că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei și, ca atare, municipalitatea nu ar fi îndreptățită să dispună de ea cum vrea. Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu din oraș, fostele cadre militare acuzându-l pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor. Și totuși, rezerviștii au ținut-o pe a lor.

Acuze la Primăria Oradea

Protestatarii care au ajuns în Piața Unirii au fost foarte vocali, acuzând Primăria că nu ar fi avut dreptul să facă această mutare. La un moment dat, un echipaj de jandarmi i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii voievodului, explicându-le militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

De asemenea, viceprimarul Florin Birta a încercat să îi asigure pe manifestanți că lucrarea are toate avizele şi că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, într-una dintre cele mai tranzitate zone din Oradea, care va deveni pietonală și care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul. Degeaba i-a asigurat edilul că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi mult mai potrivit pentru voievod. „Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu”, i-a aruncat un protestatar, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Nemaidorind să continue discuția, viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.

Între blesteme și trădare

Până la urmă, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă de pe soclul din Piața Unirii cu grijă de echipele de muncitori şi a fost ţinută în aer de macara mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: “Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!”.

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia, cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o “trădare de ţară”, făcută de “trădători, tâlhari şi bandiţi”, care “să vă duceţi dracului afară din România”. Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili “idioţi”, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului “din pământul românesc” şi definind întreaga acţiune ca fiind o “ruşine naţională”. “E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o  face acest idiot”, a strigat Bartoş, potrivit eBihoreanul.ro, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Ca o ironie amară, la capătul unei zile agitate, statuia scoasă din Piaţa Unirii nu a încăput pe poarta Facultăţii de Arte, unde Primăria Oradea voia să o depoziteze și să o reabiliteze, astfel că trailerul s-a plimbat cu ea prin oraş, spre o altă destinaţie provizorie.

“Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Vine Ferdinand

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente. Statuia Regelui Ferdinand nu a fost, deocamdată, amplasată pe soclu, fiind depozitată în faţa Palatului Episcopal Greco Catolic din Oradea, până la finalizarea pregătirilor, “4-5 zile”, după spusele viceprimarului Florin Birta.

Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Marți, în prezenţa unui reprezentant al atelierului din Zicându Nou care a turnat statuia, Ovidiu Petroman, echipe de muncitori au montat statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.

Ca o curiozitate, unul dintre muncitori (foto) a coborât în interiorul statuii, conlucrând cu cei din exterior  să pună corpul pe picioare. Operaţiunea a fost una minuţioasă şi, periodic, a fost nevoie de ajutorul macaragistului, care mişca uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită în cadrul unei festivități pregătite de municipalitate pe 23 mai, pentru a marca 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea. Cu aceeași ocazie, orădenii vor putea vedea o expoziţie inedită în Sala Mare a Primăriei, în perioada 20-23 mai.

Primăria a încheiat o înţelegere cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi, astfel, orădenii vor putea vedea de aproape coroana, sceptrul şi mantia care i-au aparţinut Regelui Ferdinand.

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dragnea anunță ca posibili candidați pentru prezidențiale pe Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu

Publicat

tariceanu firea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în cadrul coaliţiei trebuie făcută curând o analiză în privinţa unui candidat la prezidenţiale între Gabriela Firea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

“În legătură cu anunţul pe care am spus că o să-l fac în seara asta pe unii o să-i dezamăgesc, pe unii nu, probabil. Eu nu am spus niciodată că eu vreau să candidez la funcţia de preşedinte al României, mi-au cerut-o mulţi oameni, din miile, zecile de mii cu care m-am întâlnit în ţară şi mulţi colegi, în ultimele două luni de zile.

Ceea ce vreau să spun – şi nici nu puteam să facă un astfel de anunţ în seara asta, în condiţiile în care, cu totul întâmplător, la mine termenele sunt programate în funcţie de evenimentele politice – eu cred că PSD-ul foarte curând trebuie să-şi desemneze un potenţial candidat, am înţeles că ALDE îl susţine pe domnul Tăriceanu şi foarte curând trebuie să facă această analiză care dintre cei doi candidaţi de la PSD şi de la ALDE au cele mai mari şanse să scape România de acest om care este acum la Cotroceni. Din partea partidului nu hotărăsc eu, sper să particip la şedinţa CEx-ului când se va hotărî asta, nu am vorbit cu persoana respectivă, dar cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea şi Călin Popescu-Tăriceanu. Nu ştiu dacă Gabi mai vrea după situaţia prin care a trecut”, a precizat Liviu Dragnea, duminică seară, la sediul PSD. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi trimis la BEC nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare (surse)

Publicat

mae

Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare la secţiile deschise în străinătate, au declarat surse oficiale.

“Nu există o solicitare de la MAE cu privire la prelungirea programului de votare. USR PLUS a depus solicitare cum se interpretează cuvântul “sala de votare” din art. 48 al Legii electorale. Răspunsul este că sală înseamnă doar sală şi nu holul sau curtea secţiei de votare: art. 48 – la ora 21,00 se dispune închiderea sălii. Doar cei din sală pot să îşi exercite votul după ora 21,00. Meleşcanu nu a trimis o solicitare, ci doar a redirecţionat cereri din străinătate. Sute de solicitări pe această temă, toate din străinătate, votanţi, consuli, preşedinţi de secţii de votare”, au precizat sursele citate.

Duminică seara, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a scris pe pagina sa de Facebook că prelungirea programului la secţiile de votare din străinătate ar reprezenta o soluţie dacă ea ar fi posibilă în mod legal.

“În mod evident dublarea secţiilor de votare nu a fost suficientă în condiţiile unei participări care a depăşit orice aşteptări! Este clară necesitatea de a schimba sistemul de vot! Ambasadele şi consulatele nu vor putea face faţă cu sediile şi implicit cu personalul existent, pentru a evita dificultăţile în zonele cu o populaţie densă. Prelungirea programului ar fi o soluţie dacă în mod legal este posibilă! Oricum, pentru punctele cu mare aglomerare, vă asigur că toţi cei care se găsesc în clădire sau în curtea secţiilor de vot vor putea vota astfel încât să îşi poată exprima opţiunile electorale”, a scris Meleşcanu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacian Cioloş, după exit-poll: Votul de azi arată că România renaşte

Publicat

ciolos

Românii au votat pentru renaşterea ţării şi pentru o Românie europeană, a declarat duminică, după anunţarea rezultatelor exit-poll, liderul PLUS, Dacian Cioloş.

“Votul de astăzi arată că România renaşte. Cetăţenii României în sfârşit au redat sens democraţiei prin votul lor. Mulţumim celor peste 9 milioane de români care au ieşit astăzi la vot şi care au demonstrat că România este o ţară europeană, (…) că dau un exemplu şi Europei despre ce poate să facă o naţie atunci când societatea se mobilizează pentru a arăta politicienilor sensul în care trebuie să meargă ţara”, a afirmat Cioloş.

El a apreciat că a existat “o mobilizare de excepţie” la vot a cetăţenilor români, inclusiv a comunităţii maghiare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a spus că prin votul exprimat la referendum a fost făcut primul pas pentru ca sintagma “fără penali” să ajungă literă în Constituţie.

“Şi acest răspuns este elementul pe care putem construi mai departe viitorul”, a declarat Barna. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Românii, în continuare la coadă pentru a vota în Spania

Publicat

Sute de români protestează în fața secției de votare din localitatea Castellon – Spania. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că de la ora 10.00 dimineața stau la coadă, în speranța că pot vota. Oamenii spun că doar în jur de 3.000 de persoane au reușit să voteze, în condițiile în care în zonă ar fi aproximativ 32.000 de români. 

Citește mai departe