Connect with us

ACTUALITATE

„Trădare de țară”: Tensiuni în Oradea, după ce statuia lui Mihai Viteazul a fost mutată, pentru a face loc Regelui Ferdinand (FOTO / VIDEO)

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost adusă, marți, în Piața Unirii din Oradea, iar ulterior statuia voievodului Mihai Viteazul, căreia prima îi va lua locul, a fost dată jos de pe soclul pe care era așezată de la începutul anilor ’90, în urma unor operațiuni de durată, care s-au întins pe câteva ore.

Mutarea a avut loc în contextul în care Primăria Oradea îşi doreşte ca, pe 23 mai, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea, să se dezvelească, în punctul central al orașului, statuia Regelui Ferdinand.

Potrivit eBihoreanul.ro, statuia Regelui Ferdinand a ajuns în orașul de pe Criș marți dimineață pe bucăți, cu un transport special, fiind asamblată la fața locului. De asemenea, a fost adusă și o macara care a dat jos monumentul de pe o platformă şi ulterior a ajutat și la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să fie reabilitată și reamplasată, în Centrul Civic al Oradiei.

Război pe statuie

Evenimentele nu au decurs fără incidente. Încă de dimineață în Piața Unirii s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. În esență, reprezentanții asociaţiei susţin că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei și, ca atare, municipalitatea nu ar fi îndreptățită să dispună de ea cum vrea. Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu din oraș, fostele cadre militare acuzându-l pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor. Și totuși, rezerviștii au ținut-o pe a lor.

Acuze la Primăria Oradea

Protestatarii care au ajuns în Piața Unirii au fost foarte vocali, acuzând Primăria că nu ar fi avut dreptul să facă această mutare. La un moment dat, un echipaj de jandarmi i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii voievodului, explicându-le militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

De asemenea, viceprimarul Florin Birta a încercat să îi asigure pe manifestanți că lucrarea are toate avizele şi că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, într-una dintre cele mai tranzitate zone din Oradea, care va deveni pietonală și care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul. Degeaba i-a asigurat edilul că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi mult mai potrivit pentru voievod. „Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu”, i-a aruncat un protestatar, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Nemaidorind să continue discuția, viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.

Între blesteme și trădare

Până la urmă, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă de pe soclul din Piața Unirii cu grijă de echipele de muncitori şi a fost ţinută în aer de macara mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: „Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!”.

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia, cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o „trădare de ţară”, făcută de „trădători, tâlhari şi bandiţi”, care „să vă duceţi dracului afară din România”. Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili „idioţi”, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului „din pământul românesc” şi definind întreaga acţiune ca fiind o „ruşine naţională”. „E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o  face acest idiot”, a strigat Bartoş, potrivit eBihoreanul.ro, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Ca o ironie amară, la capătul unei zile agitate, statuia scoasă din Piaţa Unirii nu a încăput pe poarta Facultăţii de Arte, unde Primăria Oradea voia să o depoziteze și să o reabiliteze, astfel că trailerul s-a plimbat cu ea prin oraş, spre o altă destinaţie provizorie.

„Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Vine Ferdinand

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente. Statuia Regelui Ferdinand nu a fost, deocamdată, amplasată pe soclu, fiind depozitată în faţa Palatului Episcopal Greco Catolic din Oradea, până la finalizarea pregătirilor, „4-5 zile”, după spusele viceprimarului Florin Birta.

Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Marți, în prezenţa unui reprezentant al atelierului din Zicându Nou care a turnat statuia, Ovidiu Petroman, echipe de muncitori au montat statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.

Ca o curiozitate, unul dintre muncitori (foto) a coborât în interiorul statuii, conlucrând cu cei din exterior  să pună corpul pe picioare. Operaţiunea a fost una minuţioasă şi, periodic, a fost nevoie de ajutorul macaragistului, care mişca uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită în cadrul unei festivități pregătite de municipalitate pe 23 mai, pentru a marca 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea. Cu aceeași ocazie, orădenii vor putea vedea o expoziţie inedită în Sala Mare a Primăriei, în perioada 20-23 mai.

Primăria a încheiat o înţelegere cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi, astfel, orădenii vor putea vedea de aproape coroana, sceptrul şi mantia care i-au aparţinut Regelui Ferdinand.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Accident la Zăicești! O tânără de 29 de ani a ajuns la spital

Publicat

foto: accident la zăicești! o tânără de 29 de ani

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în localitatea Zăicești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Conducătoarea auto, în vârstă de 29 de ani, a fost rănită. Aceasta…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali

Publicat

o măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. creșterea

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului Prut, aproximativ 1200 metri de plase de pescuit.

Publicat

poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului

Publicitate

Joi, pe timpul executării unei misiuni specifice în cooperare cu reprezentanți ANPA, poliţiştii de frontieră botoșăneni au descoperit pe suprafața râului Prut patru plase de pescuit, cu lungime totală de 1200 de metri.

Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna ungureni și

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe