Connect with us

ACTUALITATE

„Trădare de țară”: Tensiuni în Oradea, după ce statuia lui Mihai Viteazul a fost mutată, pentru a face loc Regelui Ferdinand (FOTO / VIDEO)

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost adusă, marți, în Piața Unirii din Oradea, iar ulterior statuia voievodului Mihai Viteazul, căreia prima îi va lua locul, a fost dată jos de pe soclul pe care era așezată de la începutul anilor ’90, în urma unor operațiuni de durată, care s-au întins pe câteva ore.

Mutarea a avut loc în contextul în care Primăria Oradea îşi doreşte ca, pe 23 mai, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea, să se dezvelească, în punctul central al orașului, statuia Regelui Ferdinand.

Potrivit eBihoreanul.ro, statuia Regelui Ferdinand a ajuns în orașul de pe Criș marți dimineață pe bucăți, cu un transport special, fiind asamblată la fața locului. De asemenea, a fost adusă și o macara care a dat jos monumentul de pe o platformă şi ulterior a ajutat și la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să fie reabilitată și reamplasată, în Centrul Civic al Oradiei.

Război pe statuie

Evenimentele nu au decurs fără incidente. Încă de dimineață în Piața Unirii s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. În esență, reprezentanții asociaţiei susţin că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei și, ca atare, municipalitatea nu ar fi îndreptățită să dispună de ea cum vrea. Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu din oraș, fostele cadre militare acuzându-l pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor. Și totuși, rezerviștii au ținut-o pe a lor.

Acuze la Primăria Oradea

Protestatarii care au ajuns în Piața Unirii au fost foarte vocali, acuzând Primăria că nu ar fi avut dreptul să facă această mutare. La un moment dat, un echipaj de jandarmi i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii voievodului, explicându-le militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

De asemenea, viceprimarul Florin Birta a încercat să îi asigure pe manifestanți că lucrarea are toate avizele şi că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, într-una dintre cele mai tranzitate zone din Oradea, care va deveni pietonală și care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul. Degeaba i-a asigurat edilul că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi mult mai potrivit pentru voievod. „Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu”, i-a aruncat un protestatar, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Nemaidorind să continue discuția, viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.

Între blesteme și trădare

Până la urmă, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă de pe soclul din Piața Unirii cu grijă de echipele de muncitori şi a fost ţinută în aer de macara mai mult timp, până când a fost pregătită o platformă auto, pe care monumentul a fost aşezat cu atenţie, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât materialul din care este construită să nu fie afectat.

Când casca unuia dintre muncitorii urcaţi pe soclu a căzut, izbindu-se cu zgomot de caldarâm, s-a auzit una din vocile grupului de rezervişti strigând: „Ăsta e blestemul lui Mihai Viteazul!”.

La faţa locului şi-a făcut apariţia un bărbat de vârsta a treia, cunoscut ca fiind membru vechi al PSD, pretins revoluţionar, şi care a strigat în gura mare că scoaterea lui Mihai Viteazul de pe soclu este o „trădare de ţară”, făcută de „trădători, tâlhari şi bandiţi”, care „să vă duceţi dracului afară din România”. Individul s-a liniştit doar după ce echipajele Poliţiei Locale l-au rugat să se legitimeze.

În piaţă a sosit şi generalul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, de asemenea, într-un limbaj dur, în care i-a numit pe edili „idioţi”, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului „din pământul românesc” şi definind întreaga acţiune ca fiind o „ruşine naţională”. „E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o  face acest idiot”, a strigat Bartoş, potrivit eBihoreanul.ro, cu trimitere la primarul Ilie Bolojan.

Ca o ironie amară, la capătul unei zile agitate, statuia scoasă din Piaţa Unirii nu a încăput pe poarta Facultăţii de Arte, unde Primăria Oradea voia să o depoziteze și să o reabiliteze, astfel că trailerul s-a plimbat cu ea prin oraş, spre o altă destinaţie provizorie.

„Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare”, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Vine Ferdinand

Cu toate aceste incidente, acţiunea şi-a atins scopul, în condiţii decente. Statuia Regelui Ferdinand nu a fost, deocamdată, amplasată pe soclu, fiind depozitată în faţa Palatului Episcopal Greco Catolic din Oradea, până la finalizarea pregătirilor, „4-5 zile”, după spusele viceprimarului Florin Birta.

Înainte de urcarea pe soclu, noua statuie va fi montată şi finisată pe amplasamentul de unde a fost coborâtă, în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic. În jurul ei au şi demarat lucrările de ridicare a unei schele metalice care să o protejeze pe cea nouă de intemperii şi la adăpostul căreia realizatorul să îşi poată desăvârşi opera.

Marți, în prezenţa unui reprezentant al atelierului din Zicându Nou care a turnat statuia, Ovidiu Petroman, echipe de muncitori au montat statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.

Ca o curiozitate, unul dintre muncitori (foto) a coborât în interiorul statuii, conlucrând cu cei din exterior  să pună corpul pe picioare. Operaţiunea a fost una minuţioasă şi, periodic, a fost nevoie de ajutorul macaragistului, care mişca uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită în cadrul unei festivități pregătite de municipalitate pe 23 mai, pentru a marca 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea. Cu aceeași ocazie, orădenii vor putea vedea o expoziţie inedită în Sala Mare a Primăriei, în perioada 20-23 mai.

Primăria a încheiat o înţelegere cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi, astfel, orădenii vor putea vedea de aproape coroana, sceptrul şi mantia care i-au aparţinut Regelui Ferdinand.

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lecție de economie: Tineri manageri ai companiei orădene Valtryp, „curs” cu președintele Societății Academice de Management din România (FOTO)

Publicat

masa rotunda valtryp 28062022 08.jpg

La invitația lui Valeriu Trip, directorul general al companiei orădene Valtryp, specializate în producția de volane în piele și în lemn pentru mărci auto de prestigiu din întreaga lume, economistul Ovidiu Nicolescu a ținut marți o „lecție deschisă” pentru tinerii manageri ai firmei gazdă. Alături de colegi universitari din Oradea, Nicolescu le-a vorbit despre trecerea de la economia bazată pe capital la economia bazată pe cunoștințe, cea în care cunoașterea este la fel de importantă ca resursele.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. ISU Cluj ANGAJEAZĂ. Vrei o carieră MILITARĂ? Concurs pentru ZECI de POSTURI, prin încadrare DIRECTĂ

Publicat

pompieri.jpg

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj anunță scoaterea la concurs a 75 de posturi de soldați, ofițeri și subofițeri.

Potrivit ISU Cluj concursul este prin înacradre directă. Iar cei care își doresc o carieră militară și să desfășoare meseria nobilă de salvator sunt așteptați să se înscrie.

ISU Cluj angajează

Astfel, ISU Cluj scoate la concurs, prin încadrare directă, 47 de posturi de soldat gradat profesionist.

Citește și: Pompierii clujeni ANGAJEAZĂ șoferi pe autospeciale. Vezi care sunt condițiile

Nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat din Alba Iulia a sărit pe geamul locuinței și a fost condamnat pentru evadare. De ce a strigat nevasta sa după ajutor

Publicat

alba iulia blocuri e1549208657694.jpg

Un bărbat din Alba Iulia a fost recent condamnat pentru evadare după ce a sărit pe geamul locuinței sale și a plecat de acasă. Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o condamnare în primă instanță, în data de 27 iunie 2022. 

În urma condamnării, motivarea instanței a fost făcută public. Bărbatul se afla în arest la domiciliu, la momentul comiterii faptei.

Potrivit motivării instanței, ”în data de 23.09.2021 martorul a apelat Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 și a comunicat că în timp ce se afla în vizită la socrii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe