Connect with us

EVENIMENT

Tradiții culinare în zona Margina – Timiș: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an

Publicat



Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an sunt tradiţii culinare păstrate cu sfinţenie în zona Margina din Timiş. Localnicii nu se dezic de tradiţie, indiferent de vremuri.

“Tăiatul porcilor a început la noi încă de la 1 decembrie şi zilnic are loc câte un Ignat. Tradiţia merge mai departe, mai restrâns, cu număr mai mic de persoane. Este o zonă unde se păstrează, peste an, tot porcul la chiscant (vas emailat, asemeni unei oale de formă conică – n.r.), nu în congelator. Porcul se taie, se sărează, se ţine câteva zile în sare, în funcţie de categoria de carne.

Cea pentru slănină se păstrează şase săptămâni la saramură, după care se scoate şi se afumă. Carnea, pecina lungă (cotletul), se ţine o săptămână la sare, la fel, coastele, lopăciţa (piciorul din faţă) şi pulpa din spate care se bagă la cârnaţi. După ce sarea a pătruns carnea timp de o săptămână, carnea se pune la afumat pentru trei-patru zile, apoi se ia de la afumătoare, se spală, se frige şi se pune în chiscante. Chiscantul cu carnea se frige în untura de porc, de la jumere, combinată cu ulei, în cantitate de jumătate-jumătate, ca să rămână untura moale. Dacă se frige doar în untură, rămâne carnea tare şi când se scoate este prea uscată”, a declarat, pentru AGERPRES, Damaris Sivu, ghid turistic la Infocentrul turistic Margina.

Secretul unui preparat cu gust

”Carnea se taie în bucăţi de 10-15 cm, cam cât e porţia pentru o persoană, se frige şi se ţine în untură tot anul. Vara e minunată cu roşii. La noi, aşa se păstrează carnea de porc, nu la congelator. În fiecare chiscant aşezăm câte o categorie de carne, nu amestecată; pulpa, pecina, carnea cu os şi cârnaţii se pun fiecare separat”, ne explică Damaris Savu.

Desigur, nu lipsesc caltaboşii, pe care gospodarii din zonă îl numesc sângerece, dar şi toba şi, neapărat, jumerele.

Cârnaţii se prepară doar după reţeta tradiţională – din carne, sare, piper, puţină boia şi usturoi după gust. Fără nicio altă mirodenie sau condiment.

“În ziua când se taie porcul, în zonă se face obligatoriu ciorbă de varză murată cu bucăţi de carne, ciorbă de legume cu carne şi friptură, toate din prima carne proaspătă a porcului. Este pomana porcului. Iar unde mai există ţest (cuptor din lut sau metal, unde mălaiul sau pâinea se coc în tava pusă pe vatra încinsă) se face mălai în ţest. Femeile mai fac tot acum şi sucitură (plăcintă) cu mac şi nucă”, mai spune Savu.

În contextul sărbătorilor, Damaris Sivu, care a iniţiat proiectul ”Mic dejun la Margina” în urmă cu câţiva ani, a arătat că acesta continuă şi în această perioadă, fiind adaptat momentului.

“Dacă vom avea zăpadă, reluăm plimbările cu sania prin pădure. Sania are un cal, iar pasageri pot fi într-o drumeţie doar membri ai unei familii cu patru – şase persoane, în funcţie de numărul de copii. Proiectul ‘Mic dejun la Margina’ continuă, se pregătesc pachete pentru cei care vizitează zona şi vor drumeţii la cascada Şopot de la Poieni sau căţărări, la Liman. Pentru cei care merg individual sau în familie, se pregătesc mâncăruri de către producătorii locali. Conţinutul unui pachet este la înţelegere cu cei care prepară alimentele – ciorbă sau supă caldă, hrană rece, fiecare ce doreşte”, a precizat Damaris Savu. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Impact puternic între două autoturisme, într-o localitate din Neamț. Două persoane au fost rănite

Publicat

Un accident rutier a avut loc sâmbătă noaptea, în localitatea Tețcani, județul Neamț. Două persoane au fost rănite după impactul dintre două autoturisme.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, un bărbat de 31 ani,din județul Iași, în timp ce conducea un autoturism pe DN2 E85, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din județul Suceava.

Potrivit ISU Neamț, în urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătorului auto de 31 de ani și a unei femei de 30 de ani, pasager în același autoturism, care au primit îngrijiri de specialitate de la un echipaj medical sosit la fața locului, refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi avertizări cod roșu, pentru localități din județele Bacău și Vrancea

Publicat

Meteorologii au emis, duminică, npi avertizări cod roșu de ploi torențiale pentru localități din județele Bacău și Vrancea.

Codul roșu este valabil pentru localitățile Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Asău, Agăș, Mănăstirea Cașin, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Pârgărești, Palanca, Brusturoasa și Cașin, din județul Bacău și pentru localitățile Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistorești, Paltin, Paulești, Vintileasca, Andreiașu de Jos, Negrilești, Năruja, Valea Sării, Bârsești și Spulber, din județul Vrancea.

Codul roșu este valabil până la ora 12.00.

Fenomene meteorologice așteptate sunt de averse torențiale ce vor depăși 35…40 l/mp. În zona avertizată, în ultimele zile, s-au cumulat cantități de apă, în medie, de peste 90…100 l/mp.

O altă avertizare cod roșu este în vigoare pentru județele Galați și Brăila.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare cod ROȘU de ploi torențiale în localități din Galați și Brăila

Publicat

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod roșu de ploi pentru mai multe localități din județele Galați și Brăila. Avertizarea de tip nowcasting este valabilă până la ora 10.30.

Potrivit meteorologilor, sunt vizate de ploile torențiale localitățile Vădeni și Siliștea, din județul Brăila și localitățile Braniștea și Șendreni, din județul Galaţi.

În aceste zone se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35…40 l/mp. În zona avertizată s-au acumulat peste 60…80 l/mp în ultimele 4 ore. Sunt anunțate și frecvente descărcări electrice.

Avertizarea de tip nowcasting este valabilă până la ora 10.30.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident provocat de un șofer băut, în Ilfov. Ce alcoolemie avea bărbatul

Publicat

politia-noaptea
Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, sâmbătă seară, pe DN5, în județul Ilfov. Un  șofer băut, aflat la volanul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a izbit cu mașina de un alt autoturism parcat.

Potrivit IPJ Ilfov, sâmbătă în jurul orei 19:54, polițiștii din Măgurele s-au deplasat pe DN5, din Jilava, pentru efectuarea de cercetări din competență, ca urmare a unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, iar în urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Din primele verificări a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 25 de ani, în timp ce conducea un autoturism, din direcția București către Giurgiu, a intrat în coliziune cu un autoturism, staționat în afara părții carosabile.

Cel în cauză a fost condus la o unitate spitalicească din București, pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din Măgurele, într-un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Citește mai departe