Connect with us

EVENIMENT

Tradiții culinare în zona Margina – Timiș: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an

PublicatCarne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an sunt tradiţii culinare păstrate cu sfinţenie în zona Margina din Timiş. Localnicii nu se dezic de tradiţie, indiferent de vremuri.

“Tăiatul porcilor a început la noi încă de la 1 decembrie şi zilnic are loc câte un Ignat. Tradiţia merge mai departe, mai restrâns, cu număr mai mic de persoane. Este o zonă unde se păstrează, peste an, tot porcul la chiscant (vas emailat, asemeni unei oale de formă conică – n.r.), nu în congelator. Porcul se taie, se sărează, se ţine câteva zile în sare, în funcţie de categoria de carne.

Cea pentru slănină se păstrează şase săptămâni la saramură, după care se scoate şi se afumă. Carnea, pecina lungă (cotletul), se ţine o săptămână la sare, la fel, coastele, lopăciţa (piciorul din faţă) şi pulpa din spate care se bagă la cârnaţi. După ce sarea a pătruns carnea timp de o săptămână, carnea se pune la afumat pentru trei-patru zile, apoi se ia de la afumătoare, se spală, se frige şi se pune în chiscante. Chiscantul cu carnea se frige în untura de porc, de la jumere, combinată cu ulei, în cantitate de jumătate-jumătate, ca să rămână untura moale. Dacă se frige doar în untură, rămâne carnea tare şi când se scoate este prea uscată”, a declarat, pentru AGERPRES, Damaris Sivu, ghid turistic la Infocentrul turistic Margina.

Secretul unui preparat cu gust

”Carnea se taie în bucăţi de 10-15 cm, cam cât e porţia pentru o persoană, se frige şi se ţine în untură tot anul. Vara e minunată cu roşii. La noi, aşa se păstrează carnea de porc, nu la congelator. În fiecare chiscant aşezăm câte o categorie de carne, nu amestecată; pulpa, pecina, carnea cu os şi cârnaţii se pun fiecare separat”, ne explică Damaris Savu.

Desigur, nu lipsesc caltaboşii, pe care gospodarii din zonă îl numesc sângerece, dar şi toba şi, neapărat, jumerele.

Cârnaţii se prepară doar după reţeta tradiţională – din carne, sare, piper, puţină boia şi usturoi după gust. Fără nicio altă mirodenie sau condiment.

“În ziua când se taie porcul, în zonă se face obligatoriu ciorbă de varză murată cu bucăţi de carne, ciorbă de legume cu carne şi friptură, toate din prima carne proaspătă a porcului. Este pomana porcului. Iar unde mai există ţest (cuptor din lut sau metal, unde mălaiul sau pâinea se coc în tava pusă pe vatra încinsă) se face mălai în ţest. Femeile mai fac tot acum şi sucitură (plăcintă) cu mac şi nucă”, mai spune Savu.

În contextul sărbătorilor, Damaris Sivu, care a iniţiat proiectul ”Mic dejun la Margina” în urmă cu câţiva ani, a arătat că acesta continuă şi în această perioadă, fiind adaptat momentului.

“Dacă vom avea zăpadă, reluăm plimbările cu sania prin pădure. Sania are un cal, iar pasageri pot fi într-o drumeţie doar membri ai unei familii cu patru – şase persoane, în funcţie de numărul de copii. Proiectul ‘Mic dejun la Margina’ continuă, se pregătesc pachete pentru cei care vizitează zona şi vor drumeţii la cascada Şopot de la Poieni sau căţărări, la Liman. Pentru cei care merg individual sau în familie, se pregătesc mâncăruri de către producătorii locali. Conţinutul unui pachet este la înţelegere cu cei care prepară alimentele – ciorbă sau supă caldă, hrană rece, fiecare ce doreşte”, a precizat Damaris Savu. Agerpres

EVENIMENT

Comisia Europeană insistă că vaccinarea va rămâne voluntară şi că nu vor fi limitări de drepturi

Publicat

comisia europeana

Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.

“Vaccinarea este voluntară”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

“Luăm toate măsurile de precauţie astfel încât să nu creăm baze pentru tratarea diferită a acestor persoane sau vreo limitare a drepturilor”, a subliniat Maroš Šefčovič, citat de agenţia Associated Press.

Maroš Šefčovič a precizat că prioritatea va fi colectarea de date, la nivel european, despre mutaţiile suferite de coronavirus şi despre modul în care acţionează vaccinurile. “Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic prin respectarea tuturor reglementărilor privind sfera privată şi că acest lucru se va face prin platforme interoperaţionale, astfel încât să avem acces comun la date; este necesar să avem date despre eficienţa vaccinurilor, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare”, a subliniat Maroš Šefčovič.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe tema oportunităţii introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri. Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins ideea.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a semnalat că se opune introducerii unui astfel de certificat de călătorie în scurt timp. “Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă”, a declarat Charles Michel într-un interviu acordat postului public olandez NPO. “Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea”, a atras atenţia Charles Michel. Preşedintele Consiliului European a anunţat că va fi lansată o dezbatere publică pe această temă.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că certificatele de vaccinare sunt o “necesitate medicală”, dar a avertizat că va fi foarte dificil să se stabilească la nivel politic ce privilegii ar conferi un astfel de document.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment OMS: Suntem în pragul unui eşec moral catastrofal

Publicat

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui “eşec moral catastrofal” al distribuţiei vaccinurilor, transmite Reuters.

Tedros a cerut tuturor ţărilor şi producătorilor să repartizeze mai echitabil dozele de vaccin împotriva COVID-19.

“Nu numai că această abordare ‘eu primul’ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv”, a apreciat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. “În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia”, a avertizat el.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt “în pericol grav” înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare.

Tedros a observat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. “Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă”, a spus el.

Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Sancţiuni de 1,3 milioane de lei, în urma acţiunilor de verificare a măsurilor de protecţie sanitară

Publicat

Angajaţii MAI, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au aplicat, duminică, 5.551 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.309.875 de lei, în urma misiunilor pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară.

“Peste 15.600 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au continuat ieri, 17 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară, acţiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici şi aproximativ 96.000 de persoane”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni, AGERPRES.

Angajaţii MAI, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, împreună cu autorităţile locale, au verificat 4.589 de operatori economici, 183 de operatori de transport persoane, peste 9.600 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.480 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi 95.283 de persoane.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, situaţii în care au fost aplicate 4.768 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 731.350 de lei.

“Totodată, au fost aplicate 777 sancţiuni, în valoare de 572.100 de lei pentru nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea/libera circulaţie a persoanelor”, arată sursa citată.

De asemenea, au fost întocmite şase dosare penale, în care sunt cercetate şase persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

“Mulţumim operatorilor economici din industria HORECA şi angajaţilor acestora care respectă normele de protecţie împotriva răspândirii infecţiilor cu Sars-CoV-2, dar şi tuturor cetăţenilor responsabili care au înţeles importanţa măsurilor de protecţie sanitară”, precizează MAI. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi dimineaţa

Publicat

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi, de la ora 5,30, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, transmis AGERPRES.

Ca urmare a analizei de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov şi a avizului Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat luni, în şedinţă extraordinară, Hotărârea nr. 5, prin care s-a făcut propunerea de prelungire a măsurii de carantinare zonală pentru comuna Ciorogârla.

Propunerea a fost înaintată către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Şeful DSU, secretar de stat dr. Raed Arafat, a emis luni Ordinul nr. 6230 privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov. AGERPRES

Citește mai departe