EVENIMENT
Tradiții culinare în zona Margina – Timiș: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an

Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an sunt tradiţii culinare păstrate cu sfinţenie în zona Margina din Timiş. Localnicii nu se dezic de tradiţie, indiferent de vremuri.
„Tăiatul porcilor a început la noi încă de la 1 decembrie şi zilnic are loc câte un Ignat. Tradiţia merge mai departe, mai restrâns, cu număr mai mic de persoane. Este o zonă unde se păstrează, peste an, tot porcul la chiscant (vas emailat, asemeni unei oale de formă conică – n.r.), nu în congelator. Porcul se taie, se sărează, se ţine câteva zile în sare, în funcţie de categoria de carne.
Cea pentru slănină se păstrează şase săptămâni la saramură, după care se scoate şi se afumă. Carnea, pecina lungă (cotletul), se ţine o săptămână la sare, la fel, coastele, lopăciţa (piciorul din faţă) şi pulpa din spate care se bagă la cârnaţi. După ce sarea a pătruns carnea timp de o săptămână, carnea se pune la afumat pentru trei-patru zile, apoi se ia de la afumătoare, se spală, se frige şi se pune în chiscante. Chiscantul cu carnea se frige în untura de porc, de la jumere, combinată cu ulei, în cantitate de jumătate-jumătate, ca să rămână untura moale. Dacă se frige doar în untură, rămâne carnea tare şi când se scoate este prea uscată”, a declarat, pentru AGERPRES, Damaris Sivu, ghid turistic la Infocentrul turistic Margina.
Secretul unui preparat cu gust
”Carnea se taie în bucăţi de 10-15 cm, cam cât e porţia pentru o persoană, se frige şi se ţine în untură tot anul. Vara e minunată cu roşii. La noi, aşa se păstrează carnea de porc, nu la congelator. În fiecare chiscant aşezăm câte o categorie de carne, nu amestecată; pulpa, pecina, carnea cu os şi cârnaţii se pun fiecare separat”, ne explică Damaris Savu.
Desigur, nu lipsesc caltaboşii, pe care gospodarii din zonă îl numesc sângerece, dar şi toba şi, neapărat, jumerele.
Cârnaţii se prepară doar după reţeta tradiţională – din carne, sare, piper, puţină boia şi usturoi după gust. Fără nicio altă mirodenie sau condiment.
„În ziua când se taie porcul, în zonă se face obligatoriu ciorbă de varză murată cu bucăţi de carne, ciorbă de legume cu carne şi friptură, toate din prima carne proaspătă a porcului. Este pomana porcului. Iar unde mai există ţest (cuptor din lut sau metal, unde mălaiul sau pâinea se coc în tava pusă pe vatra încinsă) se face mălai în ţest. Femeile mai fac tot acum şi sucitură (plăcintă) cu mac şi nucă”, mai spune Savu.
În contextul sărbătorilor, Damaris Sivu, care a iniţiat proiectul ”Mic dejun la Margina” în urmă cu câţiva ani, a arătat că acesta continuă şi în această perioadă, fiind adaptat momentului.
„Dacă vom avea zăpadă, reluăm plimbările cu sania prin pădure. Sania are un cal, iar pasageri pot fi într-o drumeţie doar membri ai unei familii cu patru – şase persoane, în funcţie de numărul de copii. Proiectul ‘Mic dejun la Margina’ continuă, se pregătesc pachete pentru cei care vizitează zona şi vor drumeţii la cascada Şopot de la Poieni sau căţărări, la Liman. Pentru cei care merg individual sau în familie, se pregătesc mâncăruri de către producătorii locali. Conţinutul unui pachet este la înţelegere cu cei care prepară alimentele – ciorbă sau supă caldă, hrană rece, fiecare ce doreşte”, a precizat Damaris Savu. Agerpres
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Întreprinderile publice ale Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe profit. 9 milioane de lei încasate din dividende

Întreprinderile aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe plus, cu profituri semnificative care se întorc acum în bugetul județului. Veniturile din încasarea dividendelor s-au ridicat la aproximativ 9 milioane de lei.
În cadrul ședinței ordinare din luna mai 2025, forul administrativ județean va supune aprobării situațiile financiare anuale ale celor cinci operatori economici la care Consiliul Județean Cluj este acționar unic ori…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cineastul Andrei Ujică, autor al unor filme esențiale pentru cinemaul documentar, va fi omagiat la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025, Cluj-Napoca), unde va primi Premiul de Excelență pentru contribuția sa remarcabilă la arta cinematografică.
Prezența sa la TIFF.24 va fi marcată de o proiecție specială cu TWST – Things We Said Today, de un masterclass și de întâlniri cu publicul. Biletele și abonamentele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Viorel Băltărețu (USR): „România are nevoie de un guvern stabil și de o majoritate funcțională”

Fostul deputat USR de Cluj, Viorel Băltărețu, este de părere că România are nevoie de guvernare, nu de jocuri politice. El arată că, în lipsa unei majorități reformiste clare, coaliția cu PSD pare inevitabilă – dar nu obligatoriu toxică, dacă există responsabilitate și voință reală de schimbare.
Fostul deputat clujean mai arată că PNL, USR și UDMR pot oferi o alternativă credibilă, cu lideri ca Nicușor Dan și Ilie Bolojan, într-un moment în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro