Connect with us

EVENIMENT

Tradiții culinare în zona Margina – Timiș: Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an

Publicat

Carne de grăsun şi cârnaţi care se ţin în untură peste an sunt tradiţii culinare păstrate cu sfinţenie în zona Margina din Timiş. Localnicii nu se dezic de tradiţie, indiferent de vremuri.

„Tăiatul porcilor a început la noi încă de la 1 decembrie şi zilnic are loc câte un Ignat. Tradiţia merge mai departe, mai restrâns, cu număr mai mic de persoane. Este o zonă unde se păstrează, peste an, tot porcul la chiscant (vas emailat, asemeni unei oale de formă conică – n.r.), nu în congelator. Porcul se taie, se sărează, se ţine câteva zile în sare, în funcţie de categoria de carne.

Cea pentru slănină se păstrează şase săptămâni la saramură, după care se scoate şi se afumă. Carnea, pecina lungă (cotletul), se ţine o săptămână la sare, la fel, coastele, lopăciţa (piciorul din faţă) şi pulpa din spate care se bagă la cârnaţi. După ce sarea a pătruns carnea timp de o săptămână, carnea se pune la afumat pentru trei-patru zile, apoi se ia de la afumătoare, se spală, se frige şi se pune în chiscante. Chiscantul cu carnea se frige în untura de porc, de la jumere, combinată cu ulei, în cantitate de jumătate-jumătate, ca să rămână untura moale. Dacă se frige doar în untură, rămâne carnea tare şi când se scoate este prea uscată”, a declarat, pentru AGERPRES, Damaris Sivu, ghid turistic la Infocentrul turistic Margina.

Secretul unui preparat cu gust

”Carnea se taie în bucăţi de 10-15 cm, cam cât e porţia pentru o persoană, se frige şi se ţine în untură tot anul. Vara e minunată cu roşii. La noi, aşa se păstrează carnea de porc, nu la congelator. În fiecare chiscant aşezăm câte o categorie de carne, nu amestecată; pulpa, pecina, carnea cu os şi cârnaţii se pun fiecare separat”, ne explică Damaris Savu.

Desigur, nu lipsesc caltaboşii, pe care gospodarii din zonă îl numesc sângerece, dar şi toba şi, neapărat, jumerele.

Cârnaţii se prepară doar după reţeta tradiţională – din carne, sare, piper, puţină boia şi usturoi după gust. Fără nicio altă mirodenie sau condiment.

„În ziua când se taie porcul, în zonă se face obligatoriu ciorbă de varză murată cu bucăţi de carne, ciorbă de legume cu carne şi friptură, toate din prima carne proaspătă a porcului. Este pomana porcului. Iar unde mai există ţest (cuptor din lut sau metal, unde mălaiul sau pâinea se coc în tava pusă pe vatra încinsă) se face mălai în ţest. Femeile mai fac tot acum şi sucitură (plăcintă) cu mac şi nucă”, mai spune Savu.

În contextul sărbătorilor, Damaris Sivu, care a iniţiat proiectul ”Mic dejun la Margina” în urmă cu câţiva ani, a arătat că acesta continuă şi în această perioadă, fiind adaptat momentului.

„Dacă vom avea zăpadă, reluăm plimbările cu sania prin pădure. Sania are un cal, iar pasageri pot fi într-o drumeţie doar membri ai unei familii cu patru – şase persoane, în funcţie de numărul de copii. Proiectul ‘Mic dejun la Margina’ continuă, se pregătesc pachete pentru cei care vizitează zona şi vor drumeţii la cascada Şopot de la Poieni sau căţărări, la Liman. Pentru cei care merg individual sau în familie, se pregătesc mâncăruri de către producătorii locali. Conţinutul unui pachet este la înţelegere cu cei care prepară alimentele – ciorbă sau supă caldă, hrană rece, fiecare ce doreşte”, a precizat Damaris Savu. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Se schimbă criteriile pentru încadrarea în grad de handicap: Ministrul Muncii anunță modificări majore

Publicat

se schimbă criteriile pentru încadrarea în grad de handicap: ministrul

Se schimbă criteriile pentru încadrarea în grad de handicap. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale va pune în transparenţă publică noile criterii privind încadrarea în grad de handicap şi o metodologie care va limita abuzurile.

Anunțul a fost făcut marţi de ministrul Muncii, Petre Florin Manole.

„Această reformă va fi doar despre cei care trăiesc zi de zi cu o dizabilitate şi care au nevoie de sprijin real şi corect din partea statului.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sindicatele din învățământ anunță proteste în august și septembrie. Miting și marș în prima zi de școală

Publicat

reprez.jpg






Trei federații reprezentative din învățământ au anunțat calendarul protestelor care se vor desfășura la finalul lunii august și începutul lunii septembrie. Acțiunile vor culmina cu un miting și un marș de amploare chiar în prima zi de școală.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoțul de la mall-ul din Cluj. Telefon furat, conturi golite de aproape 270.000 de lei!

Publicat

telefon mobil bun 1 e1732623882930.jpg






Un simplu telefon furat dintr-un mall din Cluj s-a transformat într-un adevărat coșmar financiar pentru proprietar: 68 de tranzacții efectuate în doar două zile au lăsat conturile victimei goale, cauzând un prejudiciu de aproape 270.000 de lei.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 25 martie 2024, în incinta Centrului Comercial „Sora”, iar prin acțiunile sale, inculpatul a cauzat un prejudiciu total de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, transformat din regie în societate pe acțiuni – SA. Alin Tișe: Aeroportul nu se vinde

Publicat

whatsapp image 2025 08 19 at 12.00.09.jpeg






Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj va fi reorganizat și transformat din regie în societate pe acțiuni, un proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus aprobării Consiliului Județean Cluj în luna septembrie, a anunțat președintele CJ, Alin Tișe.

Tișe a declarat, marți, că măsura este necesară pentru realizarea planului ambițios lansat, care prevede atingerea unui număr de 10 milioane de pasageri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe