Connect with us

ACTUALITATE

TRADIŢII de PAŞTE 2019: Ce simbolizează OUL. Mitologii şi credinţe uitate de timp ale popoarelor lumii

Publicat

oua pasti

Încă din cele mai vechi timpuri, oul nu avea cum să fie trecut cu vederea de oameni. Cu forma sa rotund-ovală care inspiră, în același timp, liniște și mister, oul a fost considerat un simbol al pământului. El a fost perceput și ca un simbol al vieţii, perfecţiunii, fecundităţii, prosperităţii şi mai ales ale renaşterii.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Potrivit prof. dr. Pădurean Dominuț, oul aparține, în egală măsură și simbolismului odihnei, a repaosului creator, laolaltă cu casa, cuibul, cochilia, sânul matern, al căror substitut este deseori. „Așa se face că, adesea, Oul este o reprezentare a puterii de creație a Luminii. Se consideră că oul conține germenele misterios al Creației. Picătura de Viață din care se dezvoltă manifestarea, fiind așadar un simbol universal perfect care se explică de la sine, prin sine”, susține profesorul, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Profesorul mai transmite că oul este simbolul fundamental al dragostei. Este considerat a fi simbolul care deține misterul fertilității și care exprimă frumusețe, armonie și perfectiune. „Germenele oului dătător de viață a fost întotdeauna considerat Energia Vieții, pentru aceasta oul a fost folosit dintotdeauna în ritualurile magice, în farmece, în cultul fertilității precum și în călătoria spre altă lume. Oul a fost considerat dintotdeauna simbol arhetipal al genezei, al începutului, al vieții, regenerării și nemuririi, iar colorarea lui în roșu – simbolul vieții, îi conferea proprietăți magice”, mai precizează Dominuț.

Vezi și Mesaje HAIOASE de PAŞTE 2019: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

Trecând peste valoarea sa alimentară (alături de spirulină, miere și lapte, fiind singurul aliment complet), oul ascunde în sine însuși una dintre enigmele esențiale ale existenţei, exprimată popular în întrebarea „Cine a fost primul, Oul sau Găina?”. Marele sculptor român, Constantin Brâncuși, consideră oul ca fiind „maica tuturor formelor”.

Datorită asocierii lui evidente cu începuturile vieții, oul a stat la baza multor mituri referitoare la creația lumii

Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale tuturor popoarelor lumii. Procesul de manifestare a misterului din cochilie îmbracă, însă, aspecte diverse, chiar dacă în esenţă cuprinde aceleaşi mituri primordiale care vizează Creaţia, Desăvârşirea, Misterul şi Renaşterea.

Potrivit prof. Pădurean Dominuț, în unele mitologii din Mesopotamia, Egipt, India și China se spune că lumea s-a născut la început dintr-un ou.

„Simbol primordial al cosmosului la indieni şi chinezi, oul era principiu al Creaţiei. În cosmogonia străvechilor se susţinea că din noaptea haosului a apărut mai întâi oul primordial, din el născându-se apoi Soarele, Luna şi Pământul (din gălbenuş Soarele şi din albuş Luna).

Nașterea Lumii și a Lumilor, pornind de la Oul Primordial, este o idee comună ce se regăseşte la multe civilizaţii antice, în mitologiile străvechi, precum cele ale grecilor , canaaneenilor, fenicienilor, egiptenilor, vietnamezilor, tibetanilor, hinduşilor, chinezilor, indonezienilor, japonezilor, populațiilor tribale din Asia de sud-est sau Siberia, celţilor, tracilor, şi multor altora, unde oul reprezenta imaginea și modelul totalității”, susține profesorul.

În creştinism, ouăle simbolizează stânca care închidea mormântului lui Isus, dar şi învierea şi reînnoirea vieţii. Culoarea roşie semnifică sângele vărsat de Hristos pentru lumea reprezentată sub forma oului şi mântuirea adusă omenirii odată cu acest eveniment. Însuşi oul este un simbol al Învierii, întrucât în el sălăşuieşte o nouă viaţă gata să iasă la iveală.

Oul de Paști, cu siguranță cel mai cunoscut simbol al Paștelui (Învierea Domnului sau Paştile, cea mai mare şi mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor), nelipsit pe masa de Paşte, la evrei simbolizează creația universală, iar la creștini recrearea Lumii, începută prin suprema jertfă a Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei şi de sângele scurs în urma Răstignirii peste ouăle aşezate lângă Cruce.

„Ouăle roșii sunt alimente sfinte de care nu ai voie să îți bați joc sau se le iei în derâdere, oul roșu fiind cel mai sacru aliment al creștinului ortodox”, mai susține prof. Pădurean Dominuț.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 17 noiembrie 2024

Publicat

1731870059 loto 3.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 17 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 40, 15, 37, 22, 16, 7

Publicitate

Loto 5/40: 23, 15, 18, 4, 17, 31

Joker: 1, 38, 24, 15, 42 + 10

Noroc: 1 9 1 7 6 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 4 6 7 0 1 9

Super Noroc: 1 5 5 3 4 7

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din municipiul Botoșani, bănuit că ar fi furat din mai multe magazine. Polițiștii l-au reținut

Publicat

adfd6d1e 88cb 4786 b413 5dddf649ba82 1000x600.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -1 noiembrie 2024, ar fi sustras din interiorul a trei magazine mai multe bunuri.

La data de 16 noiembrie a.c. a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuinta persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate o parte dintre bunurile sustrase.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

furt.telefon.jpg

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe