Connect with us

ACTUALITATE

TRADIŢII de PAŞTE 2019: Ce simbolizează OUL. Mitologii şi credinţe uitate de timp ale popoarelor lumii

Publicat

oua pasti

Încă din cele mai vechi timpuri, oul nu avea cum să fie trecut cu vederea de oameni. Cu forma sa rotund-ovală care inspiră, în același timp, liniște și mister, oul a fost considerat un simbol al pământului. El a fost perceput și ca un simbol al vieţii, perfecţiunii, fecundităţii, prosperităţii şi mai ales ale renaşterii.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Potrivit prof. dr. Pădurean Dominuț, oul aparține, în egală măsură și simbolismului odihnei, a repaosului creator, laolaltă cu casa, cuibul, cochilia, sânul matern, al căror substitut este deseori. „Așa se face că, adesea, Oul este o reprezentare a puterii de creație a Luminii. Se consideră că oul conține germenele misterios al Creației. Picătura de Viață din care se dezvoltă manifestarea, fiind așadar un simbol universal perfect care se explică de la sine, prin sine”, susține profesorul, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Profesorul mai transmite că oul este simbolul fundamental al dragostei. Este considerat a fi simbolul care deține misterul fertilității și care exprimă frumusețe, armonie și perfectiune. „Germenele oului dătător de viață a fost întotdeauna considerat Energia Vieții, pentru aceasta oul a fost folosit dintotdeauna în ritualurile magice, în farmece, în cultul fertilității precum și în călătoria spre altă lume. Oul a fost considerat dintotdeauna simbol arhetipal al genezei, al începutului, al vieții, regenerării și nemuririi, iar colorarea lui în roșu – simbolul vieții, îi conferea proprietăți magice”, mai precizează Dominuț.

Vezi și Mesaje HAIOASE de PAŞTE 2019: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

Trecând peste valoarea sa alimentară (alături de spirulină, miere și lapte, fiind singurul aliment complet), oul ascunde în sine însuși una dintre enigmele esențiale ale existenţei, exprimată popular în întrebarea „Cine a fost primul, Oul sau Găina?”. Marele sculptor român, Constantin Brâncuși, consideră oul ca fiind „maica tuturor formelor”.

Datorită asocierii lui evidente cu începuturile vieții, oul a stat la baza multor mituri referitoare la creația lumii

Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale tuturor popoarelor lumii. Procesul de manifestare a misterului din cochilie îmbracă, însă, aspecte diverse, chiar dacă în esenţă cuprinde aceleaşi mituri primordiale care vizează Creaţia, Desăvârşirea, Misterul şi Renaşterea.

Potrivit prof. Pădurean Dominuț, în unele mitologii din Mesopotamia, Egipt, India și China se spune că lumea s-a născut la început dintr-un ou.

„Simbol primordial al cosmosului la indieni şi chinezi, oul era principiu al Creaţiei. În cosmogonia străvechilor se susţinea că din noaptea haosului a apărut mai întâi oul primordial, din el născându-se apoi Soarele, Luna şi Pământul (din gălbenuş Soarele şi din albuş Luna).

Nașterea Lumii și a Lumilor, pornind de la Oul Primordial, este o idee comună ce se regăseşte la multe civilizaţii antice, în mitologiile străvechi, precum cele ale grecilor , canaaneenilor, fenicienilor, egiptenilor, vietnamezilor, tibetanilor, hinduşilor, chinezilor, indonezienilor, japonezilor, populațiilor tribale din Asia de sud-est sau Siberia, celţilor, tracilor, şi multor altora, unde oul reprezenta imaginea și modelul totalității”, susține profesorul.

În creştinism, ouăle simbolizează stânca care închidea mormântului lui Isus, dar şi învierea şi reînnoirea vieţii. Culoarea roşie semnifică sângele vărsat de Hristos pentru lumea reprezentată sub forma oului şi mântuirea adusă omenirii odată cu acest eveniment. Însuşi oul este un simbol al Învierii, întrucât în el sălăşuieşte o nouă viaţă gata să iasă la iveală.

Oul de Paști, cu siguranță cel mai cunoscut simbol al Paștelui (Învierea Domnului sau Paştile, cea mai mare şi mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor), nelipsit pe masa de Paşte, la evrei simbolizează creația universală, iar la creștini recrearea Lumii, începută prin suprema jertfă a Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei şi de sângele scurs în urma Răstignirii peste ouăle aşezate lângă Cruce.

„Ouăle roșii sunt alimente sfinte de care nu ai voie să îți bați joc sau se le iei în derâdere, oul roșu fiind cel mai sacru aliment al creștinului ortodox”, mai susține prof. Pădurean Dominuț.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe