Connect with us

EVENIMENT

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Publicat

Ziua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular românesc, drept ziua de Sânziene sau Drăgaica.

Potrivit Ministerului Culturii, sânzienele și drăgaicele reprezintă, în imaginarul popular, cetele feminine de zeițe care străbat văzduhul pe deasupra dealurilor și câmpiilor, în noaptea de 23 spre 24 iunie, la solstițiul de vară, aducând bunăstare, belșug și sănătate întregii naturi, oamenilor și gospodăriilor. Însă dacă erau nesocotite și se lucra de Sânziene, ele puteau să producă pagube și distrugeri în gospodării.

„Crezând în puterea miraculoasă a zeițelor sânziene (drăgaice), fetele, ca și tinerele mame, le invocă în dimineața zilei de 24 iunie (ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul) când, mergând pe rouă, înainte de răsăritul soarelui, fetele culeg plantele de leac, între care sânziana cu flori galbene, dar și cicoare, lobodă, salcie, pelin, sunătoare, ochiul boului, cimbru, ferigă, usturoi ș.a. Din flori se realizează cununi, iar plantele culese sunt bune pentru a vindeca diverse boli ale oamenilor și animalelor, fiind socotite ca având virtuți terapeutice”, a transmis Ministerul Culturii.

Cununile din flori de Sânziene au puteri magice, prevestind evenimente importante din viața omului, căsătoria sau moartea, sănătatea sau boala, norocul și bunăstarea.

Datorită rolului protector, fetele le purtau pe cap, după care le aruncau pe acoperișul caselor sau le puneau la ușile și pereții caselor și grajdurilor de animale sau la icoane și la gâtul animalelor. Semn de rău pentru oamenii din gospodărie îl reprezenta căderea de pe acoperiș a acestei cununi, fiind semn de moarte.

Tradițiile sunt încă păstrate în unele zone din țară. În județul Arad se pun și în zilele noastre coronițe de flori la porți și pe peretele casei dinspre stradă. În comuna Mărgău, județul Cluj, mănunchiuri de flori (garofițe, floricele roz, uneori și trifoi) culese în ziua de Sânziene, aranjate în formă de cruce, sunt amplasate, pentru protecție, la ușa casei, lăsându-se până în anul următor.

Aflarea ursitului se putea realiza în această zi, cu ajutorul coroniței pe care fetele și-o așezau seara sub pernă, în șură sau pe casă. Practicile de ursire și ghicire a viitorului și a norocului sunt diverse în satele din regiunile istorice ale României. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Publicat

tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat. 

Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu. 

Propunerea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Publicat

neamtu tise.jpg

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT pe o stradă din Alba Iulia. Un motociclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

foto: accident pe o stradă din alba iulia. un motociclist

Un accident rutier s-a produs vineri după-amiaza, în jurul orei 18:00, pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Alba Iulia. În urma evenimentului, motociclistul a fost rănit, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Potrivit IPJ Alba, în după-amiaza zilei de 4 aprilie 2025, în jurul orei 17:40, pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Alba Iulia, la intersecția cu strada Gheorghe Doja, o femeie de 62 de ani, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la faza națională a Olimpiadei de Limba Engleză

Publicat

doi elevi de la colegiul militar din alba iulia, calificați

Doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba Engleză, după ce au obținut premiul I la etapa județeană.

Motivați să învețe și să vorbească fluent limba engleză, o limbă care le oferă posibilități nelimitate în carierele viitoare, elevii colegiului militar participă la diferite competiții școlare în care își testează abilitățile de comunicare, își dezvoltă competențele lingvistice și își îmbogățesc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe