Connect with us

EVENIMENT

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Publicat

Ziua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular românesc, drept ziua de Sânziene sau Drăgaica.

Potrivit Ministerului Culturii, sânzienele și drăgaicele reprezintă, în imaginarul popular, cetele feminine de zeițe care străbat văzduhul pe deasupra dealurilor și câmpiilor, în noaptea de 23 spre 24 iunie, la solstițiul de vară, aducând bunăstare, belșug și sănătate întregii naturi, oamenilor și gospodăriilor. Însă dacă erau nesocotite și se lucra de Sânziene, ele puteau să producă pagube și distrugeri în gospodării.

„Crezând în puterea miraculoasă a zeițelor sânziene (drăgaice), fetele, ca și tinerele mame, le invocă în dimineața zilei de 24 iunie (ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul) când, mergând pe rouă, înainte de răsăritul soarelui, fetele culeg plantele de leac, între care sânziana cu flori galbene, dar și cicoare, lobodă, salcie, pelin, sunătoare, ochiul boului, cimbru, ferigă, usturoi ș.a. Din flori se realizează cununi, iar plantele culese sunt bune pentru a vindeca diverse boli ale oamenilor și animalelor, fiind socotite ca având virtuți terapeutice”, a transmis Ministerul Culturii.

Cununile din flori de Sânziene au puteri magice, prevestind evenimente importante din viața omului, căsătoria sau moartea, sănătatea sau boala, norocul și bunăstarea.

Datorită rolului protector, fetele le purtau pe cap, după care le aruncau pe acoperișul caselor sau le puneau la ușile și pereții caselor și grajdurilor de animale sau la icoane și la gâtul animalelor. Semn de rău pentru oamenii din gospodărie îl reprezenta căderea de pe acoperiș a acestei cununi, fiind semn de moarte.

Tradițiile sunt încă păstrate în unele zone din țară. În județul Arad se pun și în zilele noastre coronițe de flori la porți și pe peretele casei dinspre stradă. În comuna Mărgău, județul Cluj, mănunchiuri de flori (garofițe, floricele roz, uneori și trifoi) culese în ziua de Sânziene, aranjate în formă de cruce, sunt amplasate, pentru protecție, la ușa casei, lăsându-se până în anul următor.

Aflarea ursitului se putea realiza în această zi, cu ajutorul coroniței pe care fetele și-o așezau seara sub pernă, în șură sau pe casă. Practicile de ursire și ghicire a viitorului și a norocului sunt diverse în satele din regiunile istorice ale României. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris Braille

Publicat

liceu deficienti vedere.jpg

Câțiva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca au realizat obiecte de artă care vor fi scoase la licitație pentru o strângere de fonduri.

Evenimentul, care are loc sâmbătă, 11 mai, este unul caritabil, iar clujenii pot cumpăra creațiile elevilor și să îi ajute astfel să doteze liceul cu mașini de scris speciale.

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș va fi amplasat în Parcul Central din Cluj-Napoca

Publicat

bust dumitru farcas 1.jpg

Primăria Cluj-Napoca va amplasa un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș în Parcul Central din municipiu.

Taragotistul Dumitru Fărcaș va fi omagiat printr-un bust de bronz ce va fi amplasat pe spațiul verde din Parcul Central din Cluj-Napoca. Propunerea merge spre aprobarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, în ședința de luni, 13 mai.

„Se propune întocmirea și amplasarea unui bust de bronz pe spațiul verde situat în partea de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Publicat

florin piersic bun facebook.jpg

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, iar starea de sănătate a acestuia este ușor îmbunătățită, conform reprezentanţilor Spitalului de Ortopedie „Foişor” din București.

Florin Piersic este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur.

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Îndrăgitul actor clujean a fost supus joi seara unei

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

Publicat

tarziuaur 1660747288 2.jpg

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, marchează într-un comunicat tripla semnificație a zilei de 10 Mai. 

“Dragi români,

Astăzi, 10 mai, facem un întreit popas aniversar:

Marcăm Ziua Independenței Naționale a României, proclamată de Senatul țării la 10 mai 1877, Ziua Regalității Române, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe