Connect with us

EVENIMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Ioan. Ce nu ar trebui să faci în această zi

Publicat

Ziua Sfântului Ioan, în 7 ianuarie, încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

Potrivit tradiției, în 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan. De asemenea, se spun că dacă nu ești vesel în această zi, vei fi trist tot restul anului, informează ziarul Alba24.ro.

Unii oameni țin ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se zice că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.

O altă tradiție pe care o întâlnim în Transilvania și Bucovina este „Udatul Ionilor”.

În Bucovina, la porțile tuturor celor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari, iar în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august).

Alte sărbători din 2021 pe  Calendar Ortodox 2021 – Calendar Bisericesc 2021

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza

Publicat

foto: accident rutier la alba iulia. două mașini s au lovit,

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 16:45, în municipiul Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pomoieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier în municipiu Alba Iulia, strada A.I. Cuza, zona Ambient.

În accident au fost implicate două autoturisme, marca Audi și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

Publicat

florin piersic foto filarmonica botosani.jpg

Actorul clujean Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant la trecerea în neființă a prietenului său, cântărețul Gabi Cotabiță.

Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă la Spitalul Universitar din București. Avea 69 de ani.

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

“Nu e adevarat! Nu se poate!”, a scris îndrăgitul actor clujean pe pagina sa de Facebook, la aflarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Viscol pe DN 67C – Transalpina. În zona Rânca, drumarii acționează permanent cu utilajele

Publicat

video: viscol pe dn 67c – transalpina. În zona rânca,

Viscol pe DN 67C – Transalpina. DRDP Craiova a anunțat sâmbătă după-amiaza că în zona Rânca, drumarii acționează permanent cu utilaje cu lamă pentru menținerea circulației fără restricții.

„Pentru asigurarea gabaritului părții carosabile se acționează inclusiv cu autofreza de mare capacitate”, au transmis reprezenanții DRDP Craiova.

Aceștia îi sfătuiesc pe șoferi să nu se deplaseze în zonele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele ninsorilor şi viscolului în Alba: 1.500 de locuitori nu au încă curent electric, din cauza avariilor la rețea

Publicat

efectele ninsorilor şi viscolului în alba: 1.500 de locuitori nu

Efectele ninsorilor şi viscolului în Alba. Sâmbătă după-amiaza, aproximativ 1.500 de locuitori din Alba nu au încă curent electric, din cauza avariilor la rețea. În total, peste 15.000 de utilizatori au fost afectați de pene de curent, vineri si sâmbătă. 

În cursul zilei de sâmbătă, prefectul județului Alba, Nicolae Albu a convocat o ședință operativă referitoare la modul de gestionare a situațiilor de urgență…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe