EVENIMENT
Tradiții și obiceiuri de Sfantul Ioan. Ce nu ar trebui să faci în această zi

Ziua Sfântului Ioan, în 7 ianuarie, încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.
Potrivit tradiției, în 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan. De asemenea, se spun că dacă nu ești vesel în această zi, vei fi trist tot restul anului, informează ziarul Alba24.ro.
Unii oameni țin ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022
În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Se zice că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.
O altă tradiție pe care o întâlnim în Transilvania și Bucovina este „Udatul Ionilor”.
În Bucovina, la porțile tuturor celor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari, iar în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtați cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezați sau purificați.
Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august).
Alte sărbători din 2021 pe Calendar Ortodox 2021 – Calendar Bisericesc 2021
EVENIMENT
AEP și BEC refuză transparența și BLOCHEAZĂ accesul specialiștilor AUR la verificarea corectitudinii alegerilor

Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului.
„Cererea oficială, transmisă către ambele instituții, vizează participarea specialistului IT desemnat de partid în procesul de supraveghere tehnică a sistemului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Validarea mandatului noului președinte a adus aprecierea în linie a leului. Care este cursul euro

Validarea de către CCR a mandatului de președinte a candidatului independent Nicușor Dan a indus un sentiment de optimism în piața valutară, arată economistul clujean Radu Georgescu.
Astfel, leul s-a apreciat în linie față de principalele valute.
Care este cursul euro
Cursul euro a scăzut de 5,0730 la 5,0564 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 5,056 – 5,074 lei. Atenția pe care o arată BNR cursului euro/leu a menținut un nivel scăzut al lichidității…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Manifestul de la Cluj: AUR se îndepărtează de valorile fondatoare. Îngrijorare față de direcția în care se îndreaptă partidul

Consilierul local din Consiliul Local Cluj-Napoca, Călin Cozma, a lansat, noi, Manifestul de la Cluj, în care alături de mai mulți semnatari, membri și susținători ai valorilor autentice care au stat la baza înființării partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își exprimă cu fermitate ”îngrijorarea față de direcția actuală în care se îndreaptă această formațiune politică”.
”Ne simțim datori să tragem un semnal de alarmă: AUR se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
S-a SEMNAT contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din Turda. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane lei

Primarul Turzii, Cristian Matei, a anunțat, joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook că a semnat contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din oraș. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane de lei, bani proveniți din PNRR.
„Din seria investițiilor care construiesc viitorul:
Astăzi am semnat contractul pentru începerea lucrărilor de renovare energetică aprofundată a clădirii Poliției Locale a Municipiului Turda, situată pe strada Dr. Ioan Rațiu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro