Connect with us

EVENIMENT

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători

Publicat

Botezul Domnului sau Boboteaza este marcă pe data de 6 ianuarie a fiecărui an. Aceasta este considerară ca fiind una dintre cele mai populare sărbători ale Ortodoxiei.

În ajunul acesteia, credincioşii postesc şi se pregătesc într-un mod special pentru a întâmpina marele praznic. Aceştia primesc preotul cu „botezul” sau cu „Iordanul”, care le binecuvântează locuinţele şi gospodăriile cu Agheasmă Mare.

Boboteaza ocupă un loc special mai ales în viaţa credincioşilor de la sate, unde cu acest prilej sunt organizate o serie de datini şi obiceiuri ce au rolul de a da o aură aparte acestui praznic împărătesc.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători. În Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea lor cu apă sfinţită

În Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea lor cu apă sfinţită, se desfăşoară practici de stimulare a rodului pământului (colindul cu Chiraleisa), dar sunt impuse şi interdicţii pentru a asigura bunăstarea şi sănătatea credincioşilor în noul an. Totodată, în ajun, fetele mari postesc ca să aibă bărbaţi buni şi cuminţi, iar femeile fac piftie ca să le fie tot anul faţa fragedă ca piftia.

La sfinţirea caselor şi creştinilor de către preot, fetele încearcă să fure fire de busuioc din găleata cu agheasmă, ca să le pună la cap şi să-şi viseze ursitul, în acelaşi scop, fetele, văduvele şi flăcăii tomnatici iau un fir de busuioc de la preot, îl leagă cu aţă, lână sau mătase roşie şi îl poartă cu ei pentru a fi ocrotiţi.

Obiceiul specific acestei zile este colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de băieţi înconjurau casele, grajdurile şi anexele sătenilor sunând din clopoţei, tălăngi ori fiare vechi, rostind în cor versurile: „Chiraleisa,/ Spic de grâu / Până-n brâu, / Roade bune, / Mană-n grâne”.

Fiind şi ultima zi a ritualului de peţire a fetelor, Boboteaza reprezenta în conştiinţa populară apogeul practicilor referitoare la întâlnirea ursitului şi a dragostei adevărate.

În această noapte, fetele recurgeau la numeroase practici mai mult sau mai puţin magice pentru a-şi ghici sau vedea alesul, precum: numărau parii de la gard, ghiceau în oglindă şi chiar în apă, puneau fire de busuioc sub pernă, scoteau diferite obiecte simbolice de sub farfurii ori scormoneau focul din vatră spunând: „Cum sar scânteile din jăratic, aşa să scânteie inima lui, şi nu inteţesc focul, ci inteţesc inima lui”.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători. Boboteaza – semnificaţii creştine

Pe data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfintesţe aghiasma cea mare.

La 30 de ani, la plinatatea varstei barbatului desavarsit, a venit Hristos la Iordan, unde Sf. Ioan Botezatorul invata si boteza cu botezul pocaintei; iar despre Iisus le spunea: „Se afla in mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L stiti” (Ioan 1, 26).

„Nici eu nu-L stiam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 33-34).

Cand a aparut Hristos pe malul Iordanului, Sf. Ioan, luminat de Duhul Sfant, Il recunoaste si-L arata multimilor, zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29).

Aceasta marturie era foarte necesara israelitenilor, care asteptau pe Mesia cel profetit cu multe veacuri inainte. Hristos ii cere lui Ioan sa-L boteze, iar acesta, dupa o impotrivire de adanca smerenie, primeste sa-L boteze, dupa randuiala lui.

Dupa botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste Iisus, iar Tatal a marturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

Astfel, botezul primit de Hristos are si un alt scop: Epifania – aratarea Sfintei Treimi – moment in care El avea sa fie descoperit lui Ioan si, prin acesta, lui Israel, ca Fiului lui Dumnezeu si ca Mesia, scrie crestinortodox.ro.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători. În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, și astăzi, cu multă atenție, în fiecare comunitate.

Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg – unde să fie cel puțin o fântână -, în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunității.

După slujba de sfințire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean își ia apă sfințită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

Odată ajunși acasă, oamenii sfințesc cu agheasmă șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa și interiorul casei.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători. Practici populare de purificare a spațiului și de alungare a spiritelor malefice

Boboteaza cumulează elemente specifice de reînnoire a timpului calendaristic, la riturile creștine adăugându-se practici populare de purificare a spațiului și de alungare a spiritelor malefice. În anumite regiuni ale țării, purificarea aerului se făcea, cândva, prin focuri și fumegații. Această manifestare avea loc imediat după sfințirea apei când tinerii se retrăgeau pe locuri mai înalte, având asupra lor cărbuni aprinși ce fuseseră folosiți anterior la aprinderea secalușelor, și aprindeau focurile de Bobotează. Rugul era făcut din vreascuri și frunze uscate strânse de feciori cu o zi înainte.

Tinerii cântau și dansau în jurul focului și săreau peste foc, atunci când acesta se mai potolea, în credința că vor fi feriți, astfel, de boli și de pacate.

La plecare, fiecare lua cărbuni aprinși cu care, odată ajunși acasă, afumau pomii din livadă în scop fertilizator. De asemenea, înconjurau casa cu pulberea folosită ca încărcătură pentru secălușe crezând că, în acest fel, casa va fi ferită de primejdii, mai ales de trăsnete.

Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători. Fetele îşi visează ursitul

Fetele care doresc să își viseze ursitul trebuie să “fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfințit. Se spune că dacă îl vor ține în sân sau îl vor pune sub pernă înainte de a adormi, dar și dacă postesc și se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea în vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătorească.

Se spune că cei care reușesc să nu mănânce și să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

După ce iau agheasmă de la preot, fetele tinere obișnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-și toarne apa pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot așa se vor strânge pețitorii la ușa fetei respective.

surse: crestinortodox.ro, realitatea.net

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Alba Mall oferă premii de mii de euro. Participă la Tombola Paștelui, organizată de centrul comercial (P)

Publicat

alba mall oferă premii de mii de euro. participă la

Alba Mall îți face Paștele mai bogat și mielul mai ușor de digerat. 6 super premii de 500 de euro fiecare te așteaptă în JOIA MARE.

Tot ce ai de făcut e să faci ce faci deja, oricum. Să cumperi, până pe 17 aprilie, din magazinele participante din Alba Mall, depui talonul în urnă și-ți dai butonul de noroc la maxim.

3000 de euro cash, de la Alba Mall. Pentru un Paște pe cît de luminat, pe-atât de îmbelșugat.

Detalii și regulament pe Facebook si mallalba.ro

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, performanță remarcabilă în SUA la Shake Day. Macheta a rezistat la simularea de cutremur

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 07.33.16 scaled e1743655389555.jpeg

Echipa de studenți SDC UTCN 2025 a participat, miercuri în SUA (ora 01,15 – ora României) la Shake Day, ultima etapă tehnică a competiției Seismic Design Competition 2025, desfășurată la Universitatea Berkeley din California.

”Rezultatele au fost excelente: macheta a rezistat cu succes ambelor simulări de cutremur, demonstrând o proiectare solidă și o execuție de înaltă precizie. În plus, predicțiile realizate de echipă s-au apropiat foarte mult de rezultatele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii din topul global al miliardarilor: Cine sunt și ce averi au. Forbes a publicat clasamentul pe 2025

Publicat

impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea

Românii din topul global al miliardarilor: Revista americană de afaceri Forbes a publicat recent situația pentru anul 2025, incluzând și șase români printre cei mai bogați oameni ai lumii. Deși numele lor rămân aceleași față de anii anteriori, ordinea acestora în topul miliardarilor români s-a modificat.

Primii în top sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, scrie Startupcafe.ro.

Cei mai avuți români din acest an sunt Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani),…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Publicat

sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. ce sume pot fi

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe