EVENIMENT
Tradiţii, superstiţii și semnicații CREȘTINE, în VINEREA MARE. Ce nu e bine să faci astăzi

Ziua cunoscută sub numele de Vinerea Mare, sau ultima vineri dinaintea Paștelui, este marcată prin respectarea postului negru, acesta fiind motivul pentru care se consemnează acest obicei. Conform tradiției creștine, Iisus Hristos a suferit și a fost răstignit în această zi.
Cei mai mulţi români au obiceiul de a nu bea şi a nu mânca nimic toată ziua.
Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, potrivit crestinortodox.ro.
În Vinerea Mare, în tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineata, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculti prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.
Tradiţii, superstiţii și semnicații CREȘTINE. Credinţa spune că trebuie sa mergem la biserică pentru a participa la slujba de scoatere a aerului
Seara, credinţa spune că trebuie sa mergem la biserică pentru a participa la slujba de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.
La finalul slujbei Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. Preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari.
Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.
Tradiţii, superstiţii și semnicații CREȘTINE. Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos
Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.
În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.
În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.
În Vinerea Mare este interzis spălatul. La fel, cusutul și curățenia.
Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie.
Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli, dacă merg la frizer.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
Originea COVID-19, încă un mister. Virusul vine de la animale sau din laborator. Ce cred cei de la OMS

Organizația Mondială a Sănătății susține că pandemia de COVID-19 a avut, cel mai probabil, o origine naturală, prin transmitere de la animale la oameni, însă recunoaște că nu poate exclude nicio ipoteză, în lipsa informațiilor esențiale pe care China refuză să le furnizeze.
Un raport recent al Grupului consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO), format din 27 de experți internaționali, concluzionează că „transmiterea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vremea se încălzește din nou: urmează zile caniculare în mai multe zone din țară, dar și furtuni

Vremea va deveni călduroasă în următoarea perioadă, caniculară în unele zone din țară. Temperaturile maxime vor varia între 24 și 37 de grade Celsius.
Vor fi și perioade cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, potrivit prognozei săptămânale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În Alba, duminică vor fi 29 de grade, însă de săptămâna viitoare acestea urcă la 31-32 de grade, în primele zile, respectiv 36-37 de grade, spre…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
29 iunie: Sfinții Petru și Pavel, sărbătoriți de Biserică. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Sfinții Petru și Pavel, doi dintre cei mai importanți apostoli ai lui Iisus Hristos, sunt sărbătoriți pe 29 iunie, zi cu mare însemnătate în calendarul creștin-ortodox.
Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pe 29 iunie pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67 după Hristos. Cei doi apostoli au murit pentru credința lor, dar în moduri diferite: Pavel, fiind cetățean roman, a fost decapitat, iar Petru a fost răstignit cu capul în jos.
În icoane, Sfântul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în satul Boz, comuna Doștat. La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș.
Potrivit ISU Alba, din primele date, incendiul se manifestă la o colibă.
Pompierii acționează cu o autospecială și echipaj de prim-ajutor.
Citește mai mult pe Alba24.ro