EVENIMENT
TRADIȚIILE lunii decembrie. Mituri, semnificații și sărbători, la sfârșitul anului 2019. Când va fi solstițiul de iarnă

Finalul de an vine încărcat cu sărbători și semnificații deosebite legate de acestea. Luna decembrie este, de multe ori, cea mai așteptată, datorită ocaziilor de a oferi și primi cadouri. Este și momentul în care majoritatea dintre noi recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în acest an și ne facem planuri pentru cel nou, informează ziarul Alba24.ro.
Sărbătorile lunii decembrie pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile și practicile magice pe care le adăpostesc, sfârșitul și totodată începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moș Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moș Ajun, Moș Crăciun, Îngropatul Crăciunului.
Moș Nicolae, divinitate din generația sfinților-moși, care a preluat numele și data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creștin (6 decembrie) este numit în Calendarul popular Sânnicoară, în Transilvania, și Moș Nicolae, în Muntenia.
În tradițiile românești, i se conferă atribuțiuni străine unui sfânt: apare pe un cal alb, fapt care ar marca prima zăpadă, care cade în luna decembrie; păzește Soarele care încearcă să se refugieze, pe lângă el, spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură; ajută văduvele, orfanii; aduce cadouri copiilor în noaptea de 5/6 decembrie, dar îi pedepsește când sunt leneși și neascultători. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul sărbătorilor și obiceiurilor dedicate în special lupilor și spiritelor morților-strigoi, care au început la mijlocul lunii noiembrie.
Solstițiul de iarnă
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
În 2019, solstițiul de iarnă va fi în 22 decembrie.
Solstițiu înseamnă „soare nemișcat”. În emisfera nordică, 21 decembrie este prima zi de iarnă astronomică — cea mai scurtă zi (8 ore și 50 minute) și cea mai lungă noapte a anului (15 ore și 10 minute, pentru București). Acest eveniment astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).
Moș Ajun, Moș Crăciun
Moș Ajun, fratele lui Crăciun, este celebrat pe 24 decembrie. În tradiția populară, se spune că Maica Domului, când trebuia să nască pe Fiul lui Dumnezeu, umbla, însoțită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Fiind cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moș Ajun. Motivând că este om sărac, o refuză, dar o îndrumă spre fratele său, mai mare și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunul Crăciunului, seara de 24 decembrie, deschide șirul sărbătorilor de iarnă, care se desfășoară pe parcursul a 12 zile și se încheie în ajunul Bobotezei (6 ianuarie). La mijloc cade Anul Nou.
Crăciunul — 25 decembrie
Maica Domnului, ajungând la casa lui Moș Crăciun, este dusă de soția acestuia în grajd, unde dă naștere lui Iisus. În Noaptea Sfântă a Nașterii lui Hristos, s-au deschis cerurile și Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminând grajdul în care domnea întunericul. Deci, Crăciunul este o sărbătoare sfântă, care aduce lumină în sufletele oamenilor.
Revelionul — 31 decembrie
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie, este numit Îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion.
Mai mult de un mileniu, creștinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun (25 decembrie), în preajma solstițiului de iarnă: la Roma, până în secolul al XIII-lea; în Franța, până în 1564; în Rusia, până în vremea țarului Petru cel Mare; în Țările Române, până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Anul Nou
Timpul obiectiv, care curge spre infinit, este „oprit” după 365 de zile și întors, precum ceasornicul, pentru a fi reluat de la început în ziua de Anul Nou. Asemănător divinității, timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, îmbătrânește și moare, pentru a renaște după alte 365 de zile.
EVENIMENT
Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.
”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!
Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.
Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.
Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.
Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afișe electorale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.
„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:
– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str….
Citește mai mult pe Cluj24.ro