Connect with us

EVENIMENT

TRADIȚIILE lunii decembrie. Mituri, semnificații și sărbători, la sfârșitul anului 2020

Publicat

Finalul de an vine încărcat cu sărbători și semnificații deosebite. Luna decembrie este, fără doar și poate, cea mai așteptată lună din an, în special datorită ocaziilor de a oferi și primi cadouri.

Este și momentul în care majoritatea dintre noi recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în acest an și ne facem planuri pentru anul ce vine, scrie ziarul Alba24.ro.

Sărbătorile lunii decembrie pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile și practicile magice pe care le adăpostesc, sfârșitul și totodată începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moș Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moș Ajun, Moș Crăciun, Îngropatul Crăciunului.

Moș Nicolae, divinitate din generația sfinților-moși, care a preluat numele și data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creștin (6 decembrie) este numit în Calendarul popular Sânnicoară, în Transilvania, și Moș Nicolae, în Muntenia.

În tradițiile românești, i se conferă atribuțiuni străine unui sfânt: apare pe un cal alb, fapt care ar marca prima zăpadă, care cade în luna decembrie; păzește Soarele care încearcă să se refugieze, pe lângă el, spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură; ajută văduvele, orfanii; aduce cadouri copiilor în noaptea de 5/6 decembrie, dar îi pedepsește când sunt leneși și neascultători. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul sărbătorilor și obiceiurilor dedicate în special lupilor și spiritelor morților-strigoi, care au început la mijlocul lunii noiembrie.

Moș Ajun, Moș Crăciun

Moș Ajun, fratele lui Crăciun, este celebrat pe 24 decembrie. În tradiția populară, se spune că Maica Domului, când trebuia să nască pe Fiul lui Dumnezeu, umbla, însoțită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Fiind cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moș Ajun. Motivând că este om sărac, o refuză, dar o îndrumă spre fratele său, mai mare și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunul Crăciunului, seara de 24 decembrie, deschide șirul sărbătorilor de iarnă, care se desfășoară pe parcursul a 12 zile și se încheie în ajunul Bobotezei (6 ianuarie). La mijloc cade Anul Nou.

Crăciunul — 25 decembrie

Maica Domnului, ajungând la casa lui Moș Crăciun, este dusă de soția acestuia în grajd, unde dă naștere lui Iisus. În Noaptea Sfântă a Nașterii lui Hristos, s-au deschis cerurile și Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminând grajdul în care domnea întunericul. Deci, Crăciunul este o sărbătoare sfântă, care aduce lumină în sufletele oamenilor.

Revelionul — 31 decembrie

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani, în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie, este numit Îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion.

Mai mult de un mileniu, creștinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun (25 decembrie), în preajma solstițiului de iarnă: la Roma, până în secolul al XIII-lea; în Franța, până în 1564; în Rusia, până în vremea țarului Petru cel Mare; în Țările Române, până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Anul Nou

Timpul obiectiv, care curge spre infinit, este „oprit” după 365 de zile și întors, precum ceasornicul, pentru a fi reluat de la început în ziua de Anul Nou. Asemănător divinității, timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, îmbătrânește și moare, pentru a renaște după alte 365 de zile.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Elevii Liceului de Arte din Alba Iulia vor beneficia de două laboratoare inteligente, dotate cu echipamente de ultimă generație

Publicat

elevii liceului de arte din alba iulia vor beneficia de

Elevii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor beneficia în curând de două laboratoare inteligente, dotate cu echipamente de ultimă generație. Printre dotări sunt incluse sisteme All-in-one, table interactive, tablete grafice, ochelari VR, imprimante 3D, scanere 3D dar și kituri robotice. 

Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a lansat, pe 18 noiembrie, în SEAP, o licitație pentru frunizarea de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Senator Răzvan Ciortea (PSD Cluj): Lansez campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”, de prevenire a consumului de droguri

Publicat

whatsapp image 2024 11 19 at 17.20.32.jpeg

Senatorul PSD Cluj, Răzvan Ciortea, organizează joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”. Această inițiativă este mai mult decât un eveniment- este un angajament comun de a neproteja tinerii și familiile de pericolul tot mai prezent al consumului de droguri.

”Această problemă nu este doar despre statistici, este despre vieți reale, despre familii care au nevoie de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Eveniment la Teiuș: A fost evocat martirul Ioan Bălan, în prezența a doi episcopi greco-catolici

Publicat

eveniment la teiuș: a fost evocat martirul ioan bălan, în

Un eveniment emoționant a avut loc la Teiuș, în prezența a doi episcopi greco-catolici. Este vorba despre o slujbă religioasă și o evocare a episcopului martir Ioan Bălan, victimă a represiunii comuniste. 

”Într-o atmosferă de o mare încărcătură spirituală biserica greco-catolică teiușeană, împre sună cu un număr mare de enoriași, preoți parohi, oficialități, au primit doi înalți prelați în persoana lui…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comuna Întregalde va avea 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Valoarea investiției

Publicat

comuna Întregalde va avea 16 stații de reîncărcare pentru vehicule

Comuna Întregalde va avea 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Primăria comunei Întregalde va pune la dispoziția cetățenilor 16 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Acestea urmează să fie achiziționate și montate în cadrul unui contract de finanțare nerambursabilă încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 

Cele 16 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice urmează să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe