EVENIMENT
Trafic deviat pe DN 15 Târgu Mureș – Cluj. Se montează grinzi pe Autostrada A3

Traficul este oprit sâmbătă, 4 februarie, pe DN15 Târgu Mureș- Cluj, în zona localității Chețani. SE montează grinzi la Autostrada A3. Traficul este deviat pe o cale provizorie.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, sâmbătă, 4 februarie, până la ora 16.00, circulația rutieră este oprită pe DN 15 (E578) Târgu Mureș – Cluj, în zona localității Chețani, între kilometrul 15 si kilometrul 23, județul Mureș.
Se montarează grinzi la Autostrada 3. Traficul este deviat pe o cale provizorie.
Pentru prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.
Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă!
EVENIMENT
Antalya se așteaptă la o creștere cu 20% a turiștilor români în acest an. Sute de mii de români merg în vacanță în Turcia

Hotelierii din Antalya estimează că anul acesta vor avea ca oaspeţi peste 350.000 de români, în creştere cu 20% comparativ cu 2022, când numărul acestora s-a apropiat de cel din 2019, respectiv 292.000.
„De zece ani, piaţa din România este foarte importantă pentru Turcia. 292.000 de turişti români au venit în Antalya în 2019 şi am ajuns aproape de numărul înregistrat în 2022. România este pe locul 7 în topul ţărilor care furnizează turişti în Antalya, iar în 2023 aşteptăm o creştere cu 20% a numărului de turişti români”, a declarat preşedintele Asociaţiei Hotelierilor şi Investitorilor Mediteraneeni, Kaan Kaşif Kavaloglu.
Potrivit acestuia, în 2019, Antalya a înregistrat un record din punct de vedere al turismului, respectiv 16 milioane de turişti, şi începe să-şi revină după pandemie, având anul trecut 13,5 milioane de turişti.
„În 2022, am început să ne revenim. Turcia a trecut cel mai bine prin pandemie, întrucât a avut un concept numit ‘self tourism’. În 2021 am avut deja 9 milioane de turişti, iar anul trecut 13,5 milioane de turişti. Anul 2023 pare mult mai bun şi sperăm să depăşim recordul din 2019. Până acum, sunt aproximativ 14,5 milioane de rezervări pe chartere, însă cred că vor ajunge spre 16 milioane”, a subliniat el.
Zboruri spre Antalya din 10 orașe din România
Un top al ţărilor de unde vin turişti în Antalya arată că primul loc este ocupat de Rusia, urmată de Germania, Anglia, Polonia, Olanda, Kazahstan şi România.
Din România, cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău şi Braşov.
Din Bucureşti spre Antalya pleacă săptămânal două chartere şi câte unul din Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Braşov, Suceava, Craiova, Constanţa, Bacău şi Baia Mare.
Noutăţi în 2023 sunt zborurile din Braşov, Constanţa şi Satu Mare. Primul charter care deschide sezonul pleacă pe 15 aprilie, din Bucureşti, iar ultimul charter este cel din 21 octombrie, tot din Capitală, pentru că în Antalya, în octombrie, sunt temperaturi de vară, de peste 27-28 de grade.
Preţurile vacanţelor în Antalya sunt pentru pachete de şapte nopţi care includ totul: transport zbor charter, taxe de aeroport, transferuri aeroport-hotel-aeroport, cazare + masă/all inclusive, asistenţă turistică în limba română) şi pornesc de la aproape 700 de euro/persoană pentru ultra all inclusive, putând depăşi 1.692 de euro/persoană ultra all inclusive, în funcţie de perioadă şi de hotel.
Antalya este destinaţia de vară cu cele mai multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiştii români îndrăgostiţi de ospitalitatea hotelierilor turci şi mai ales de răsfăţul de care au parte în resorturi.
Agerpres
EVENIMENT
Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe mai multe artere rutiere, din cauza unor transporturi agabaritice

În cursul serii de joi, precum și în noaptea de joi spre vineri vor fi instituite restricții de circulație pe mai multe artere rutiere, pentru desfășurarea a trei transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, joi, 30.03.2023, la ora 20:00, se vor efectua 2 transporturi agabaritice, pe rutele:
a) Giurgiu Pod PTF – Centura București – Urziceni – Buzău – Focșani – Roman – Târgu Frumos – Iași; transport format dintr-un camion cu masa de 93 tone, lungimea de 40 metri și lățimea de 3 metri;
b) Giurgiu Pod PTF – Centura București – Pitești – Craiova – Maglavit – Drobeta-Turnu Severin – Orșova – Caransebeș – Timișoara; transport format dintr-un camion cu masa de 93 tone, lungimea de 40 metri și lățimea de 3 metri;
Iar în data de 31.03.2023, la ora 00:15, va avea loc un alt transport cu depășiri, pe următorul traseu: NĂDLAC II PTF COM DN A1 – INT A1 – CARAD SAT DN A1 – INT A1 – DN 6 SAT DN A1 – REMETEA MARE COM DN 6 – GHIRODA COM DN 6; transport format dintr-un camion cu masa de 90,78 tone, lungimea de 27,4 metri și lățimea de 3,23 metri.
Acestea vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră
ECONOMIE
Un restaurant italian din Sectorul 4 al Capitalei, închis temporar de inspectorii ANPC. Ce nereguli au fost găsite

Un restaurant italian din sectorul 4 al Capitalei a fost amendat și închis temporar de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Motivul a constat în faptul că acesta utiliza produse alimentare fără a avea trecută data limită de consum, în plus frigiderele erau murdare.
Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic To Go Pronto e Via SRL (La Marilù), cu denumirea comercială, pe site, La Italianu, din sectorul 4 al Capitalei, care activează în domeniul alimentaţiei publice, informează ANPC.
Echipa de comisari CPCMB a constatat că o sesizare se confirmă şi, pentru neregulile identificate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:
– amendă contravenţională în valoare de 7.000 lei
– un avertisment
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor.
Principalele abateri constatate au fost:
– utilizarea unor materii prime/semipreparate fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum
– folosirea unor agregate frigorifice deteriorate şi neigienizate, cu grătare cu vopsea exfoliată, ventilaţie ce prezenta depuneri de praf şi impurităţi, chedere depreciate
– utilizarea unor vase de bucătărie cu arsuri şi aspect de uzură, precum şi a unor ustensile de bucătărie neprofesionale
– lipsa menţionării ingredientelor cu potenţial alergen şi a valorilor nutriţionale
– lipsă verificării metrologice a cântarului din unitate
– desfăşurarea activităţii într-un spaţiu deteriorate (tavan cu infiltraţii şi placi lipsă, pereţi cu bucăţi de faianţă spartă)
– depozitarea pastelor deja fierte în agregatul frigorific
– colectarea reziduală în coşuri fără capac.
Sursa Mediafax.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Primul laborator de steroizi descoperit în România: produse pentru un milion de anabolizante pe stoc

Grupul infracțional care activa în primul laborator de steroizi descoperit în România deținea pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste 1 milion de doze de anabolizante. Șeful lucrării era un absolvent al facultății de farmacie din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în urma celor 37 de percheziții efectuate în România și Republica Moldova, au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 de litri de substanțe active lichide și 100 de kilograme de celuloză microcristalină.
De asemenea, au fost ridicați 47.000 de euro, 42.000 de lei, 193.000 de lei moldovenești, 15.800 USD, precum și 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre prețioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 de telefoane mobile și 17 carduri bancare.
Din cercetări a rezultat faptul că grupul infracțional ar fi avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).
În cauză, s-a reținut că mai mulți cetățeni, cu dublă cetățenie română/moldovenească, ar fi constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc.
Grupul infracțional organizat ar fi fost condus de o persoană bănuită, absolventă a facultății de farmacie din Republica Moldova.
Profitând de modificările aduse Legii nr. 104/2008 în anul 2021, grupul infracțional organizat și-ar fi intensificat activitatea infracțională, sens în care ar fi înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc situat în județul Bacău.
Precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante cu grad de mare risc ar fi fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China.
După primirea substanței active, membrii grupului infracțional ar fi fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care ar fi expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.
Din actele de urmărire penală, a reieșit faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional ar fi expediat colete în urma cărora ar fi obținut cel puțin 1.000.000 de euro, sumă care ar fi fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 11 persoane bănuite.
În cursul zilei de joi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a celor 11 persoane.
În anul 2022, autoritățile române și moldovenești au încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, pentru documentarea și destructurarea acestui grup infracțional organizat transfrontalier.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română și de către Biroului Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
La activități au participat polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București, ai inspectoratelor de jandarmi județene Iași, Constanța, dar și polițiști de frontieră ai Gărzii de Coastă Constanța și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
Documentarea activității infracționale a fost realizată și cu sprijinul EUROPOL.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.