EVENIMENT
Trafic rutier în condiții de iarnă pe toate drumurile din Maramureș. Cea mai scăzută temperatură – 12 grade Celsius

Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri europene, naţionale, judeţene şi comunale se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar cea mai scăzută temperatură, minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat, luni dimineaţă, în oraşul Târgu Lăpuş, a informat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.
„Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale este curat şi uscat. Sunt tronsoane de drumuri care au partea carosabilă curată şi parţial umedă. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu trei utilaje şi au împrăştiat 19 tone de material antiderapant pe DN18 şi DN17C.
Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi uscat. Sunt sectoare de drumuri mai în zona de munte, unde pe alocuri, carosabilul este curat şi parţial umed. Angajaţii SC Drumuri şi Poduri SA au acţionat cu patru utilaje şi au răspândit 27 tone de material antiderapant pentru prevenirea si combaterea poleiului. (…) Vizibilitatea în trafic este bună, iar izolat, în zonele joase se semnalează ceaţă”, a spus Dan Bucă.
Ce mai scăzută temperatură, minus 12 grade Celsius, s-a înregistrat în oraşul Târgu Lăpuş.
„Cel mai frig a fost, luni dimineaţă, în oraşul Târgul Lăpuş, unde temperatura a înregistrat o valoare de minus 12 grade Celsius. Alte valori înregistrate: -9 grade în Pasul Gutâi, -8 grade în municipiul Sighetu Marmaţiei, Fereşti şi în Pasul Prislop din Munţii Rodnei, -7 grade în municipiul Baia Mare şi comuna balneoclimaterică Ocna Şugatag, – 6 grade la staţia meteo Iezer din Munţii Rodnei, la Borşa şi Cavnic”, a mai spus Dan Bucă.
Pe majoritatea râurilor s-au format poduri de gheaţă sau gheaţă la mal
„Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost variabile, influenţate de fenomenele de iarnă. Se menţine gheaţa formată la malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Cisla, Mara, Cosau, Suciu, Cavnic şi Firiza. Curg sloiuri de gheaţă pe râurile Suciu şi Lăpuş. Sunt poduri de gheaţă formate pe râurile Sălaj şi Bârsău, apa curge pe sub podul de gheaţă. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza din Munţii Gutâi se realizează în condiţii de siguranţă”, a mai adăugat Dan Bucă.
Cel mai mare strat de zăpadă depus s-a înregistrat în Munţii Pietrosul Rodnei la staţia meteo Iezer, 46 cm.
„Cerul este mai mult acoperit. (…) Vântul suflă slab, la moderat, cu intensificări temporare în zona înaltă de munte. Stratul de zăpada măsura 46 cm la staţia meteo Iezer, 25 cm la Cavnic, 23 cm în Pasul Gutâi, 17 cm la Băiuţ, 14 cm la Firiza, 13 cm pe Valea Vaserului, 12 în Baia Borşa, 11 cm în Poiana Borşa, 10 cm la Groşii Ţibleşului, 6 cm la Moisei şi la Târgu Lăpuş, 2 cm la Ocna Şugatag”, a precizat Dan Bucă.
Agerpres
EVENIMENT
FOTO Incendiu la Alba Iulia: Terasa unei case și o parte din fațadă au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 21 aprilie 2025, pe strada George Sand din Alba Iulia. Pompierii militari au fost solicitați să intervină după ce focul a cuprins terasa unei case.
La fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia cu patru autospeciale dintre care una cu autoscară.
La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului, focul se manifesta la terasă casei pe o suprafață de aproximativ zece metri pătrați, fiind afectată și o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
A doua zi de Paște: obiceiuri, tradiții și superstiții. De ce ouăle se ciocnesc diferit față de prima zi

În unele regiuni ale țării, tradiția „udatului fetelor” încă se mai păstrează în a doua zi de Paște, iar un alt obicei specific acestei zile este modul diferit în care se ciocnesc ouăle: „cap cu dos”.
Deși mai puțin cunoscute, obiceiurile din a doua zi de Paște fac parte dintr-un set mai larg de tradiții pascale, păstrate din generație în generație.
Ciocnitul ouălor invers
Una dintre ele este modul cum trebuie ciocnite ouăle în fiecare dintre cele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Mersul cu udatul” în Lunea Luminată. Obiceiuri și tradiții specifice în cea de-a doua zi de Paște

”Mersul cu udatul” este unul dintre cele mai răspândite și vechi obiceiuri de Paște din România, îndeosebi în zonele de câmpie și subcarpatică (Moldova, Oltenia, Muntenia).
În Lunea Luminată (a doua zi de Paște), încă de dimineață, grupuri de tineri — în special bărbați și băieți — merg din casă în casă în sat sau cartier, purtând cu ei câte un vas cu apă (putină, clește sau o găleată).
La fiecare gospodărie, „udă” fetele și femeile de Paște,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Lunea Luminată, Lunea Albă sau A Doua Zi de Paște. Obiceiuri, tradiții și semnificație religioasă

Lunea Luminată, Lunea Albă sau a doua zi de Paște continuă bucuria și spiritul de comuniune deschis în noaptea Învierii. În bisericile ortodoxe se săvârșesc slujbe festive, continuându‑se cântările pascale: troparul și condacul Învierii.
A doua zi de Paște, cunoscută în tradiția ortodoxă drept Lunea Luminată, continuă atmosfera de sărbătoare și comuniune deschisă în noaptea Învierii.
În această zi, credincioșii participă din nou la slujba Sfintei Liturghii,…
Citește mai mult pe Alba24.ro