EVENIMENT
Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019

Potrivit Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), companiile aeriene au constatat în luna mai 2023 o revenire semnificativă a activității lor la nivel global, apropiindu-se de nivelul pre-criză sanitară. Traficul aerian în luna mai 2023 a atins 96,1% din nivelul înregistrat în aceeași lună a anului 2019. Această informație a fost anunțată joi și raportată de AFP.
Această revenire este susţinută de traficul aerian pe rutele interne.
Calculat în funcţie de numărul de kilometri parcurşi de pasageri plătitori, un indicator de referinţă în sectorul transportului aerian, activitatea pe rutele interne a atins o medie mondială de 105,3% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, potrivit IATA.
De altfel, luna mai 2023 a fost a doua lună consecutivă în care traficul aerian pe rutele interne a fost mai mare decât cel anterior pandemiei.
În schimb, traficul aerian pe rutele internaţionale, care a repornit mai târziu, a ajuns în luna mai la 90,8% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, a spus IATA.
: Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019.
Asociaţia care luna trecută estima că operatorii aerieni ar urma să transporte în acest an un număr de 4,35 miliarde de pasageri, aproape de recordul istoric de 4,54 miliarde de pasageri transportaţi în 2019, înainte de pandemie, a salutat şi faptul că gradul de umplere a avioanelor a fost în luna mai de 81,8%, revenind la nivelul anterior pandemiei.
„Oamenii au nevoie să zboare şi iubesc să facă acest lucru.
Cererea puternică pentru călătorii este un element care susţine revenirea la profitabilitate a companiilor aeriene”, a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.
IATA se aşteaptă ca profiturile nete înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în acest an să se ridice la 9,8 miliarde de dolari, după pierderi cumulate de 183 miliarde de dolari în 2020-2022.
Însă o marjă de profit net de 1,2% înseamnă doar 2,25 dolari per pasager, subliniază Willie Walsh, care apreciază că această marjă „nu este sustenabilă pe termen lung”.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. Agerpres
EVENIMENT
Inspectorii DSP Alba au luat la control mai multe supermarket-uri, magazine și restaurante din județ. Ce sancțiuni au dat

În luna martie 2025, inspectorii DSP Alba au verificat 84 de unități din județ privind respectarea normelor sanitare și utilizarea corectă a produselor biocide.
Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12 amenzi în valoare totală de 81.200 lei, unitățile sancționate fiind situate în mai multe localități din județ.
Printre principalele nereguli constatate s-au numărat lipsa curățeniei, utilizarea produselor expirate, lipsa cursurilor de igienă și a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Șofer prins la volan cu viteză de 223 km/h pe autostrada A1. Ce măsuri au luat polițiștii rutieri

Un șofer de 24 de ani a fost prins rulând cu viteza de 223 km/h pe autostrada A1. Acesta a fost surprins de aparatul radar.
Potrivit IPJ Timiș, miercuri, 2 aprilie, polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Deva- Nădlac, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe Autostrada A1, km 431, calea 2 au oprit un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 24 de ani, care circula dinspre municipiul Lugoj înspre Deva.
Acesta a fost înregistrat de aparatul radar, cu viteza de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Restructurări la Poșta Română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității. Precizările companiei

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați.
La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.
Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central
De la începutul anului 2025, numărul angajaților din…
Citește mai mult pe Alba24.ro