EVENIMENT
Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019

Potrivit Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), companiile aeriene au constatat în luna mai 2023 o revenire semnificativă a activității lor la nivel global, apropiindu-se de nivelul pre-criză sanitară. Traficul aerian în luna mai 2023 a atins 96,1% din nivelul înregistrat în aceeași lună a anului 2019. Această informație a fost anunțată joi și raportată de AFP.
Această revenire este susţinută de traficul aerian pe rutele interne.
Calculat în funcţie de numărul de kilometri parcurşi de pasageri plătitori, un indicator de referinţă în sectorul transportului aerian, activitatea pe rutele interne a atins o medie mondială de 105,3% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, potrivit IATA.
De altfel, luna mai 2023 a fost a doua lună consecutivă în care traficul aerian pe rutele interne a fost mai mare decât cel anterior pandemiei.
În schimb, traficul aerian pe rutele internaţionale, care a repornit mai târziu, a ajuns în luna mai la 90,8% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, a spus IATA.
: Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019.
Asociaţia care luna trecută estima că operatorii aerieni ar urma să transporte în acest an un număr de 4,35 miliarde de pasageri, aproape de recordul istoric de 4,54 miliarde de pasageri transportaţi în 2019, înainte de pandemie, a salutat şi faptul că gradul de umplere a avioanelor a fost în luna mai de 81,8%, revenind la nivelul anterior pandemiei.
„Oamenii au nevoie să zboare şi iubesc să facă acest lucru.
Cererea puternică pentru călătorii este un element care susţine revenirea la profitabilitate a companiilor aeriene”, a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.
IATA se aşteaptă ca profiturile nete înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în acest an să se ridice la 9,8 miliarde de dolari, după pierderi cumulate de 183 miliarde de dolari în 2020-2022.
Însă o marjă de profit net de 1,2% înseamnă doar 2,25 dolari per pasager, subliniază Willie Walsh, care apreciază că această marjă „nu este sustenabilă pe termen lung”.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. Agerpres
EVENIMENT
Lucrări suplimentare pentru construirea unei noi creșe cu o capacitate de 110 locuri, la Alba Iulia. Licitație, lansată în SEAP

Lucrări suplimentare pentru construirea unei noi creșe cu o capacitate de 110 locuri, la Alba Iulia. Compania Națională de Investiții (CNI) alocă 1,9 milioane de lei pentru realizarea unei perne de balast în zona fostului talcioc din Alba Iulia, pe terenul pe care urmează să fie construită o nouă creșă cu o capacitate de 110 locuri.
Investiția este necesară după ce s-a constatat faptul că terenul nu este potrivit pentru fundațiile propuse în proiectul inițial, mai exact…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Primul Campus Medical din România dedicat nou-născutului prematur, construit la Alba Iulia de Asociația Maria Beatrice (P)

Primul Campus Medical din România dedicat nou-născutului Prematur, Prevenției și Intervenției timpurii, construit în Alba Iulia de către familia de profesori, Iulia și Sebastian Onac, prin ONG Maria Beatrice, din donații și sponsorizări, este tot mai aproape să-și deschidă porțile.
Susține și TU accesul la servicii de sănătate pentru 2000 de copii, anual!
5.000 mp de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.
”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Criminalistul Dan Antonescu la Alba Iulia. Povestea unei crime care a zguduit România, lansată la Muzeul Principia

Colonelul (r) Dan Antonescu a fost prezent, luni, la Alba Iulia, pentru a-și lansa cartea ”Crima imperfectă”. Evenimentul a fost organizat la Muzeul Principia. Volumul relatează povestea unui caz de crimă soluționat la sfârșitul anilor 1990 de către cunoscutul criminalist și echipa de atunci de la Serviciul Omoruri ai Poliției Capitalei.
Dan Antonescu, autorul cărții, a explicat pentru alba24 contextul în care a scris cartea.
”Această carte s-a născut din dorința de a…
Citește mai mult pe Alba24.ro