EVENIMENT
Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019

Potrivit Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), companiile aeriene au constatat în luna mai 2023 o revenire semnificativă a activității lor la nivel global, apropiindu-se de nivelul pre-criză sanitară. Traficul aerian în luna mai 2023 a atins 96,1% din nivelul înregistrat în aceeași lună a anului 2019. Această informație a fost anunțată joi și raportată de AFP.
Această revenire este susţinută de traficul aerian pe rutele interne.
Calculat în funcţie de numărul de kilometri parcurşi de pasageri plătitori, un indicator de referinţă în sectorul transportului aerian, activitatea pe rutele interne a atins o medie mondială de 105,3% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, potrivit IATA.
De altfel, luna mai 2023 a fost a doua lună consecutivă în care traficul aerian pe rutele interne a fost mai mare decât cel anterior pandemiei.
În schimb, traficul aerian pe rutele internaţionale, care a repornit mai târziu, a ajuns în luna mai la 90,8% din nivelul la care era în urmă cu patru ani, a spus IATA.
: Transportul aerian mondial este aproape de nivelul la care era în 2019.
Asociaţia care luna trecută estima că operatorii aerieni ar urma să transporte în acest an un număr de 4,35 miliarde de pasageri, aproape de recordul istoric de 4,54 miliarde de pasageri transportaţi în 2019, înainte de pandemie, a salutat şi faptul că gradul de umplere a avioanelor a fost în luna mai de 81,8%, revenind la nivelul anterior pandemiei.
„Oamenii au nevoie să zboare şi iubesc să facă acest lucru.
Cererea puternică pentru călătorii este un element care susţine revenirea la profitabilitate a companiilor aeriene”, a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.
IATA se aşteaptă ca profiturile nete înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în acest an să se ridice la 9,8 miliarde de dolari, după pierderi cumulate de 183 miliarde de dolari în 2020-2022.
Însă o marjă de profit net de 1,2% înseamnă doar 2,25 dolari per pasager, subliniază Willie Walsh, care apreciază că această marjă „nu este sustenabilă pe termen lung”.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. Agerpres
EVENIMENT
A patra zi de proteste la ANAF Cluj. Angajată: Cumpărăm din banii noștri birotică. Vom ajunge să aducem și hârtie de acasă

Protestele angajaților de la Administrația Finanțelor Publice Cluj-Napoca au continuat vineri dimineață, în curtea instituției, pentru a patra zi consecutiv.
Zeci de funcționari au ieșit, vineri, în curtea instituției, nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare și de perspectiva unor eventuale disponibilizări. Reducerea acestui spor înseamnă, potrivit angajaților, o scădere a veniturilor lunare cu aproximativ 10%.
„Toată birotica noi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Meteorologii au prelungit avertizările de caniculă. Județul Alba, sub Cod Portocaliu până sâmbătă și Cod Galben până duminică

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de caniculă până duminică dimineața.
Astfel, județul Alba se află sub Cod portocaliu până sâmbătă dimineața și sub Cod galben până duminică dimineața.
Avertizare Cod galben – caniculă și disconfort termic ridicat
- Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00
Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.
În Moldova, Dobrogea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră medicală la Cluj: prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, livrată la Spitalul de Recuperare

Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Aceasta a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost dotat cu o cameră hiperbară, cu tehnologie de înaltă performanță, singura de acest fel din cadrul unui spital public din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un șofer din Alba tras pe dreapta a recunoscut că a băut 20 de beri și jumătate de litru de coniac într-o zi. Ce alcoolemie a avut

Povestea unui șofer din Alba care a băut într-o zi 20 de beri, dar și jumătate de litru de coniac, iar a doua zi s-a urcat la volan este detaliată de magistrații Judecătoriei Sebeș.
Mai exact, șoferul a fost recent condamnat pentru conducere sub influența alcoolului. În data de 25 iunie 2025, judecătorii au dat o decizie în primă instanță.
Recent motivarea a devenit publică, find disponibilă pe portalul rejust.ro.
Bărbatul a fost tras pe dreapta în dimineața zilei de…
Citește mai mult pe Alba24.ro