EVENIMENT
Transportul feroviar de pasageri în România a înregistrat, în T4 2020, una dintre cele mai mici scăderi din UE

Numărul pasagerilor transportaţi cu trenul a scăzut în ultimele patru luni din 2020 în toate statele din Uniunea Europeană pentru care sunt disponibile date, în pofida unei uşoare redresări în trimestrul trei, dar cel mai redus impact asupra transportului feroviar de pasageri a fost în Bulgaria, Estonia şi România, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19), ţările din Europa au adoptat diverse măsuri restrictive, care au afectat semnificativ toate călătoriile, inclusiv transportul pe calea ferată.
În trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE s-a înregistrat în Irlanda (74%, sau minus 9,5 milioane de pasageri), Grecia (68%, sau minus 3,8 milioane de pasageri), Italia (61%, sau minus 144,9 milioane de pasageri), Olanda (61%, sau minus 62 milioane de pasageri), Slovacia (54%, sau minus 11,2 milioane de pasageri), Slovenia (53%, sau minus 1,9 milioane de pasageri) şi Polonia (51%, sau minus 44,8 milioane de pasageri).
Cel mai redus declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE a fost în Bulgaria (22%, sau minus 1,1 milioane de pasageri), Estonia (29%, sau minus 0,6 milioane de pasageri) şi România (32%, sau minus 5,52 milioane de pasageri).
În trimestrul patru din 2020, în România, un număr de 11,526 milioane de pasageri au călătorit cu trenul, cu 5,523 milioane mai puţini faţă de 17,049 milioane de pasageri în perioada similară din 2019, ceea ce înseamnă un declin de 32%.
Dacă se ia în considerare lungimea deplasărilor pasagerilor pe calea ferată, scăderea, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în general uşor mai ridicată decât cea măsurată în funcţie de numărul de pasageri. În trimestrul patru din 2020, cea mai semnificativă scădere a traficului, exprimată în călători-kilometru, a fost în Irlanda (76%), Grecia (72%), Italia 69%), Slovacia (66%) şi Spania (65%).
În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 406,081 de milioane pasageri în trimestrul patru din 2020, chiar dacă a suferit o scădere de 45% faţă de 743,856 milioane pasageri în perioada similară din 2019. AGERPRES
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro