ACTUALITATE
Traseul străbătut de familia Regală în Munții Apuseni, refăcut la 100 de ani de la eveniment. PROGRAM
Familia Regală, alături de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Jandarmeriei Române, istorici, autorităţi locale şi naţionale va participa, în perioada 27-28 mai, la Centenarul primei vizite în Munţii Apuseni.
În 28 mai 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat de la Turda spre Câmpeni pentru a participa la inaugurarea podului de fier construit peste Arieş, denumit Podul Ferdinand, care lega comunităţile de români până nu demult despărţite. Construcţia inaugurată acum un veac de către suveranii României Întregite a devenit un simbol al Ţării Moţilor şi totodată, al Transilvaniei, simbolul unificării naţionale.
La 100 de ani de la acel moment istoric, Podul Ferdinand este de departe unul dintre cele mai importante punţi de legătură din Munţii Apuseni, care face legătura între moţii de pe malul stâng şi malul drept al râului Arieş.
Având în vedere importanţa împlinirii a 100 de ani de la prima vizită a Familiei Regale în Munţii Apuseni, a Excelenţei Sale, Regele Ferdinand al României şi a Excelenţei Sale, Regina Maria a României, va fi refăcut traseul străbătut de suveranii României şi punctate cele mai importante evenimente care au avut loc acum un veac în istoria ţării noastre.
Aceste momente au dus la schimbarea pentru totdeauna a destinelor românilor din zona Munţilor Apuseni.
100 de ani de administraţie românească în Transilvania
Evenimentul se suprapune fericit cu 100 de ani de administraţie românească în Transilvania – Centenarul Jandarmeriei Române în Transilvania. Evenimentele sunt organizate de Jandarmeria Română, Jandarmeria Braşov, Jandarmeria Alba, Jandarmeria Cluj, Direcţia Generală a Jandarmeriei Municipiului Bucureşti (care va participa în cadrul ceremonialului cu o escortă de 7 jandarmi călare), Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Centrul pentru Politic Locale Abrud, Uniunea şi Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Detunata – 5 Moţi – Avram Iancu” şi susţinute de Ordinul Militar Sfânta Maria, primăriile oraşelor Câmpeni, Baia de Arieş, Abrud, Avram Iancu, precum şi celelalte 33 de sate aparţinătoare acestor comune, care reprezintă de fapt întregul Apuseni.
„Pentru prima dată, de când sunt inspector şef în cadrul Jandarmeriei Române, cea mai grea şi emoţionantă misiune a fost aceea de a alege dintre miile de voluntari, care la comanda comandanţilor lor au făcut un pas înainte pentru a participa la acest eveniment cultural care onorează Jandarmeria Română.
100 de ani de Jandarmerie în Transilvania şi de administraţie românească în aceste teritorii, dintotdeauna ale naţiunii române, reprezintă o continuitate fericită în ceea ce este dat în esenţă de Constituţia României, Articolul 1, «România stat unitar, indivizibil».
Prin acest eveniment semnal, Jandarmeria Română transmite că este pregătită să ducă mai departe sarcinile încredinţate de Statul Român”, a precizat col. Cristian Elly Paliştan, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov.
Startul manifestărilor se va da pe 27 mai la intrarea în oraşul Abrud. Aici va avea loc un ceremonial de primire a sabiei lui Ştefan cel Mare şi a osemintelor lui Mihai Viteazul, primul mare întregitor de ţară şi a Icoanei Maicii Domnului de la Meteora. Programul va continua cu o conferinţă care va avea ca temă: „Apusenii şi Moţii la Centenar Regal”. Dezbaterile vor avea loc în amfiteatrul Şcolii de Aplicaţie.
Românii sunt acasă
Prima zi dedicată evenimentului se va încheia la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Abrud cu un Concert Pr. Doru Gheaja şi Pr. Dumitrean şi Cenaclul „Lumina Lină “, de unde, la ora 22.00, de la candela icoanei Maicii Domnului un jandarm însoţit de unul dintre urmaşii celor 70 de militari români asasinaţi cu 170 de ani în urmă la Abrud se va aprinde un foc de tabără la mormântul din piaţa publică din Abrud, urmând ca după aceea, comunităţile din Apuseni alături de preoţii ortodocşi pe toate marile culmi din Transilvania vor aprinde „focurile lui Horia”. 33 de focuri de tabără înalte de 5 metri vor lumina cele mai înalte culmi ale Apusenilor şi Transilvaniei, semn că românii sunt acasă.
„Aprinderea pe cele mai înalte culmi ale focului lui Horia, din candela de deasupra icoanei Maicii Domnului, nu face altceva decât să transmită simbolic tuturor celor care poate nu vor să înţeleagă, că Naţiunea Română e mai vie ca oricând şi că suntem acasă.
Nu întâmplător, în această perioadă, pe cel mai înalt munte din Apuseni şi Transilvania, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, a fost sfinţită Crucea Martirilor Ortodocşi ai naţiunii române, tot nu întâmplător, aici vor fi duse, pe masa lui Avram Iancu din casa sa memorială, sabia lui Ştefan cel Mare, osemintele lui Mihai Viteazul, icoana Maicii Domnului de la Meteora, precum şi icoana Sfântului Andrei.
Iar în seara zilei de 27 mai, în munte, un foc uriaş al românismului nostru va lumina Apuseniul şi Transilvania ca să se vadă de departe şi să se înţeleagă”, a explicat prof. dr. Liviu Pandele, comandor general al Ordinului Sfânta Maria.
Evenimente importante pentru regalitate
Pe 28 mai, Familia Regală a României se va întâlni cu autorităţile locale din Baia de Arieş, apoi va vizita Monumentul natural „Fagul Împăratului”. Seria evenimentelor va continua la Câmpeni.
Aici va avea loc un ceremonial militar impresionant în Piaţa Centrală a oraşului, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române în Transilvania, unde se preconizează participarea a mii de oameni.
Programul cuprinde şi un moment festiv dedicat celor 100 de ani de la inaugurarea de către regele Ferdinand şi Regina Maria a podului din Câmpeni. Familia Regală a României şi autorităţile locale se vor deplasa apoi la Abrud unde va avea loc inaugurarea muzeului etnografic din casă în care a fost închis Horea în noaptea de 31 decembrie 1784 – 1 ianuarie 1785. Tot aici este programată şi o vizită la spitalul orăşenesc edificat cu sprijinul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.
Seria evenimentelor dedicate Centenarului Regal în Apuseni va continua în comuna Avram Iancu şi în comuna Lupşa.
La manifestări vor fi prezenţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, istorici, autorităţi locale şi naţionale, o parte din evenimente urmând să fie transmise în direct de mass media naţională şi locală, dar şi de trusturile de presă ale Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas Tv şi Basilica.
PROGRAM
Programul vizitei regale va cuprinde:
Ora 09.15 – 09.30 – Întâlnirea cu primarul orașului Baia de Arieș, în piața centrală a orașului
Ora 09.40 – 10.00 – Vizita la Monumentul Natural “FAGUL ÎMPĂRATULUI”
Ora 10.30 – 10.45 – Întâlnirea cu primarul orașului Câmpeni, în piața centrală a orașului
Ora 10.45 – 11.30 – Ceremonialul Militar – Centenarul Înființării Jandarmeriei din Transilvania, în orașul Câmpeni
Ora 11.30 – 11.45 – Participarea la momentul festiv “100 de ani de la inaugurarea de către Regele Ferdinand și Regina Maria a podului din orașul Câmpeni”:
Ora 13.35 – 13.45 – Întâlnirea cu primarul orașului Abrud, în piața centrală a orașului
Ora 13.45 – 14.30 – Inaugurarea muzeului etnografic din casa în care a fost închis Horea în noaptea de 31.12.1784 – 01.01.1785
Ora 14.35 – 15.00 – Vizita la spitalul orășenesc Abrud (edificat cu sprijinul Regelui Ferdinand și Reginei Maria)
Ora 15.30 – 16.30 – Vizita la casa memorială Avram Iancu din comuna Avram Iancu
Ora 17.00 – 17.30 – Vizitarea Mânăstirii “Sfântul Nicolae” (construită în anul 1429) din comuna Lupșa, sat Mânăstire
Sursa: Alba24.ro