Connect with us

ACTUALITATE

Tratament inovator pentru o formă de leucemie „incurabilă”. Mai mulți pacienți au fost declarați vindecați

Publicat

laborator

Un nou tratament pentru o formă de leucemie, ce până acum era incurabilă, a fost lăudat de oamenii de știință după ce mai mulți pacienți au rămas fără vreo urmă de boală, datorită acestuia, informează ziarul Alba24.ro.

Pacienții au fost tratați cu o versiune nouă, mai rapidă, a terapiei CAR-T, în care sistemul imunitar e folosit pentru a lupta cu celulele maligne, potrivit Independent.

Noua tehnica a vizat reducerea efectelor secundare a tratamentului deja aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie, iar pacienții erau copii.

Tratamentul pentru leucemie acută limfoblastică presupune creșterea sistemului imunitar de a acționa împotriva celulelor canceroase. Terapia CAR-T este una inovatoare care presupune recoltare a limfocitelor T de la pacient, care apoi sunt modificate în laborator astfel încât să omoare celulele tumorale, iar apoi ele sunt reinfuzate pacientului.

În timpul procesului, 14 pacienți ai spitalului Great Ormond Street, din Londra, cu o tulpină incurabilă de leucemie acută limfoblastică au primit tratamentul îmbunătățit de CAR-T, iar 12 pacienți nu au mai avut urmă de leucemie după trei luni. Cu toate astea, doar cinci dintre aceștia au rămas vindecați complet de leucemie.

Profesorul Persis Amrolia, cel care a condus investigația: „Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ținti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcționează pentru toată lumea, poate oferi speranță celor care au rămas fără alte opțiuni”.

„Suntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, așa că sperăm ca aceasta nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat expertul.

Rata de supraviețuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, până la 90% în 2015, cu toate că rata de supraviețuire e mai mică în cazul bebelușilor.

sursa: digi24.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO. Clujean, despre esplanada din fața Teatrului Național: Finisajele sunt demne de o banală parcare de cartier. Incompetență

Publicat

teatru cluj dale lucrari 1.jpg

Lucrările de reabilitare ale esplanadei din fața Teatrului Național din Cluj-Napoca, finalizate rapid pentru evenimentele organizate aici de 1 Decembrie, nu sunt pe placul multor clujeni.

Nu puțini locuitori ai orașului s-au arătat nemulțumiți de cum arată acum intrarea principală în clădirea Tetrului Național și a Operei Române. Iar o problemă ridicată este înlocuirea scărilor de marmură de la intrarea în teatru cu unele de bazalt.

Clujean, despre esplanada din fața Teatrului Național: Finisajele sunt demne de o banală parcare de cartier

„Reabilitare sau debilitare? Există o abordare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, în creștere la sfârșitul anului 2022. Care este comuna în care nu s-a înregistrat nici un șomer

Publicat

ajofm alba e1588076385299.jpg

Numărul de șomeri din Alba a crescut cu peste 18% în luna noiembrie 2022, comparativ cu luna corespunzătoare din 2021, potrivit celor mai recente date statistice comunicate de reprezentanții Direcției de Statistică (DRS) a județului.

Cei mai mulți șomeri au fost înregistrați în comuna Jidvei (432 de persoane), în timp ce în comuna Cut nu s-a înregistrat nici un șomer.

Potrivit DRS Alba, în luna noiembrie 2022 rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% femei), mai mare decat rata înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2021, 2,8% (3% femei).

Numărul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sondaj ATLAS, alegeri prezidențiale: Emil Boc, depășit de George Simion. Care este candidatul preferat de alegători

Publicat

emil boc facebook.jpg

Un sodaj de opinie realizat de ATLAS și dat miercuri publicității, îl plasează pe primarul Clujului, Emil Boc, pe locurile 4- 5 în preferințele electoratului pentru funcția de președinte al României, la egalitate cu liderul USR, Cătălin Drulă, dar în spatele liderului AUR, George Simion.

Emil Boc nu este, însă, președinte de partid și a declarat, nu odată, că nu dorește să candideze la prezidențiale. În schimb, în ceea ce privește imaginea publică, primarul din Cluj-Napoca se clasează foarte bine, imediat după Mircea Geoană, care conduce clasamentul.

Sondaj ATLAS, alegeri prezidențiale:…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Modificări în Legea Sănătății aprobate de Guvern. Noi tipuri de medicamente compensate, reguli la acordarea concediilor medicale

Publicat

doctor asistent medic sanatate tensiune pixabay 1000x600.jpg

Medicamentele imunologice vor fi incluse în lista medicamentelor compensate – este una din modificările făcute marți la Legea sănătății. Guvernul a aprobat marți mai multe ordonanțe care modifică Legea sănătății și concediile și indemnizațiile medicale.

Principalele modificări aduse legii sănătății:

– Reglementarea modalității de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe