Connect with us

EVENIMENT

Trecere înot a Dunării făcută de un bibliotecar din Petroșani. Bărbatul și-a propus să parcurgă circa 110 kilometri

Publicatfluviul dunarea

Bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani, românul care a parcurs Dunărea înot de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecţie şi materiale ajutătoare, a început joi o cursă în care şi-a propus să străbată braţul Sfântu Gheorghe al Dunării.

În cursa de aproape 110 kilometri dedicată prieteniei, Avram Iancu este însoţit de doi caiacişti, Călin Ene şi Adrian Moroianu, iar la final, în satul Sfântu Gheorghe, înotătorul va fi întâmpinat de alţi caiacişti din România care se vor întrece sâmbătă într-o nouă ediţie a Delta Caiac Race.

“În anul 2017, când am înotat toată Dunărea în premieră mondială fără costum de neopren, am rămas evident îndrăgostit de fluviu.

Când am terminat în Sulina, la km 0 al Dunării, un profesor destoinic din Sulina mi-a sugerat să înot toate braţele fluviului, mai ales că m-am lăudat colegilor de pe continent cu faptul că la noi Dunărea se varsă în mare nu oricum, ci printr-o deltă fabuloasă. Am îmbrăţişat ideea şi acum a venit timpul să înot braţul Sfântu Gheorghe”, a declarat Avram Iancu.

El a plecat în cursă de pe malul tulcean al Dunării, vis-a-vis de ceatal Sfântu Gheorghe, şi a menţionat că anul viitor doreşte să parcurgă înot şi braţul Chilia.

“Acum, sunt mai antrenat ca niciodată, deoarece în urmă cu o lună şi ceva am stabilit un record naţional de anduranţă la înotul în ape deschise.

Am înotat 36 de ore şi 28 de minute continuu, 107,3 kilometri, aşa că sunt foarte în formă. Pe Sfântu Gheorghe, va fi mai dificil pentru că temperatura apei a scăzut dramatic, nici vremea nu este foarte bună, dar înot fără intenţia de a stabili un nou record.

De această dată, înot pentru prietenie şi pentru a evidenţia această zonă fabuloasă pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o”, a mai spus Avram Iancu.

Unul dintre caiaciştii care-l însoţesc pe Avram Iancu, Călin Ene, şi-a exprimat admiraţia faţă de performanţele înotătorului.

“Admir oamenii care fac lucruri imposibile pentru mine. Să mă plictisesc de caiac? E ca răsăritul. Niciodată răsăritul nu e la fel în acelaşi loc, d-apoi o tură de caiac”, a afirmat Călin Ene.

El l-a atras de altfel şi pe cel de-al doilea caiacist care-l monitorizează pe Avram Iancu în timpul cursei, Adrian Moroianu din Hârşova, Constanţa.

“Pe Călin l-am cunoscut în această vară, la Sulina fabuloasă. Mi-a spus zilele trecute de cursă şi am venit aici. Urmăresc de foarte mult timp evoluţia lui Avram Iancu şi sunt la curent cu performanţele lui. Mi se pare fenomenal”, a afirmat Adrian Moroianu.

Avram Iancu şi-a propus să ajungă la Sfântu Gheorghe vineri seara.

“Înot alături de Călin Ene, un caiacist care m-a însoţit şi în anul 2017. La Sfântu Gheorghe mă voi întâlni cu un alt caiacist care m-a însoţit pe Dunăre. Mă bucur că putem să ne revedem.

Mesajul cursei? Să fim mândri că suntem români! Delta este încă o mare bogăţie care vine să confirme că avem motive să fim mândri”, a mai spus Avram Iancu.

Pe data de 16 septembrie 2017, după 89 de zile de înot, Avram Iancu a ajuns în Portul Sulina, după ce a înotat pe întregul curs al Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, fără costum de neopren sau labe de înot, fiind prima persoană care a reuşit acest lucru.

Datorită acestei performanţe, Avram Iancu este primul român nominalizat de World Open Water Swimming Association la titlul Man of the Year, 2017, la înotul în ape deschise.

Potrivit lui Avram Iancu, în anul 2000, slovenul Martin Strel a înotat toată Dunărea pentru pace şi ape curate, în 58 de zile, cu costum de neopren şi labe de înot. În anul 2006, canadianca Mimi Huges, înota acelaşi fluviu, cu costum de neopren, dar fără labe de înot, în 90 de zile, atrăgând atenţia asupra poluării.

“La 10 ani distanţă (2007-2017) am dorit să arătăm Europei întregi că poporul român îşi merita locul pe bătrânul continent, prin istoria sa milenară cât şi prin valorile pe care le are.

A fost modul meu de a transmite acest mesaj cât şi o dorinţă a mea, în calitate de bibliotecar, de a îndemna tinerii să lectureze, recomandând Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne, roman care m-a inspirat în a da viaţă acestei călătorii unice”, a scris Avram Iancu pe site-ul propriu.

Bibliotecarul Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El a mai traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Cutremur de 2,1 grade produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, marți dimineața

Publicat

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că un cutremur de 2,1 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, marți dimineața.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Mașină răsturnată într-o localitate din Mureș

Publicat

Un autoturism s-a răsturnat, marți dimineață, pe un drum din localitatea Șaeș, județul Mureș.

ISU Mureș anunță că asigură măsuri PSI la un accident rutier cu un autoturism răsturnat în afara părții carosabile în localitatea Saeș.

Nu sunt victime încarcerate.

Intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara.

Cauzele accidentului nu sunt deocamdată cunoscute.

ISU Mureș: Este vorba despre un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, în interiorul acestuia se aflau două persoane, ambele sunt în afara autoturismului, persoanele sunt cooperante. În momentul de față drumul nu este blocat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Coliziune puternică între două autoturisme și un TIR în Iași. Trei persoane rănite

Publicat

O coliziune puternică s-a produs, marți dimineață, între două autoturisme și un TIR, în Lețcani, județul Iași. Trei persoane au fost rănite.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este oprit pe DN 28 între municipiul Iași și localitatea Lețcani, județul Iași, din cauza accidentului. 

UPDATE: Potrivit ISU Iași, după sosirea la locul intervenției, salvatorii au identificat trei victime: o femeie  de 54 ani, a fost extrasă din autoturismul în care fusese incarcerată și predată echipajului Serviciului Județean de Ambulanță prezent la locul intervenției. Celelalte două victime – un bărbat de 69 ani și femeie de 58 de ani – au fost transportate la unitățile spitalicești din municipiul Iași cu echipajele de prim ajutor calificat.

În urma coliziunii dintre două autoturisme și un autotren, trei persoane au fost rănite.

Se efectuează cercetări la fața locului pentru determinarea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Conform ISU Iași, una din victime este încarcerată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de ceață în Capitală și zeci de județe. Vizibilitatea scade pe alocuri sub 50 de metri

Publicat

Agenția Națională de Meteorologie a emis alerte cod galben de ceață valabile pentru Capitală și zeci de județe. Ceața va persista în orele următoare.

Zonele vizate: până la ora 8:00 județele Gorj, Olt, Dolj, Botoşani, Suceava, Galaţi, Bacău, Neamţ, Iaşi și Vaslui, până la ora 9:00 Bucureștiul și județele Satu Mare și Cluj, iar până la ora 10.00 județele Brăila, Ialomiţa, Argeş, Buzău, Prahova, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Constanța, Tulcea, Alba, Covasna, Braşov, Mureş, Harghita și Sibiu.

Conform meteorologilor, ceaţa determină scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Centrul INFOTRAFIC anunță că ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri pe mai multe drumuri din județe aflate în zonele centrală, de sud și sud-est ale țării, împrejurări în care recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza acestor condiții, să evite efectuarea depășirilor riscante, să crească distanța de siguranță dintre vehicule și să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor.

 

Citește mai departe