Connect with us

EVENIMENT

Trecere înot a Dunării făcută de un bibliotecar din Petroșani. Bărbatul și-a propus să parcurgă circa 110 kilometri

Publicat

fluviul dunarea

Bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani, românul care a parcurs Dunărea înot de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecţie şi materiale ajutătoare, a început joi o cursă în care şi-a propus să străbată braţul Sfântu Gheorghe al Dunării.

În cursa de aproape 110 kilometri dedicată prieteniei, Avram Iancu este însoţit de doi caiacişti, Călin Ene şi Adrian Moroianu, iar la final, în satul Sfântu Gheorghe, înotătorul va fi întâmpinat de alţi caiacişti din România care se vor întrece sâmbătă într-o nouă ediţie a Delta Caiac Race.

„În anul 2017, când am înotat toată Dunărea în premieră mondială fără costum de neopren, am rămas evident îndrăgostit de fluviu.

Când am terminat în Sulina, la km 0 al Dunării, un profesor destoinic din Sulina mi-a sugerat să înot toate braţele fluviului, mai ales că m-am lăudat colegilor de pe continent cu faptul că la noi Dunărea se varsă în mare nu oricum, ci printr-o deltă fabuloasă. Am îmbrăţişat ideea şi acum a venit timpul să înot braţul Sfântu Gheorghe”, a declarat Avram Iancu.

El a plecat în cursă de pe malul tulcean al Dunării, vis-a-vis de ceatal Sfântu Gheorghe, şi a menţionat că anul viitor doreşte să parcurgă înot şi braţul Chilia.

„Acum, sunt mai antrenat ca niciodată, deoarece în urmă cu o lună şi ceva am stabilit un record naţional de anduranţă la înotul în ape deschise.

Am înotat 36 de ore şi 28 de minute continuu, 107,3 kilometri, aşa că sunt foarte în formă. Pe Sfântu Gheorghe, va fi mai dificil pentru că temperatura apei a scăzut dramatic, nici vremea nu este foarte bună, dar înot fără intenţia de a stabili un nou record.

De această dată, înot pentru prietenie şi pentru a evidenţia această zonă fabuloasă pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o”, a mai spus Avram Iancu.

Unul dintre caiaciştii care-l însoţesc pe Avram Iancu, Călin Ene, şi-a exprimat admiraţia faţă de performanţele înotătorului.

„Admir oamenii care fac lucruri imposibile pentru mine. Să mă plictisesc de caiac? E ca răsăritul. Niciodată răsăritul nu e la fel în acelaşi loc, d-apoi o tură de caiac”, a afirmat Călin Ene.

El l-a atras de altfel şi pe cel de-al doilea caiacist care-l monitorizează pe Avram Iancu în timpul cursei, Adrian Moroianu din Hârşova, Constanţa.

„Pe Călin l-am cunoscut în această vară, la Sulina fabuloasă. Mi-a spus zilele trecute de cursă şi am venit aici. Urmăresc de foarte mult timp evoluţia lui Avram Iancu şi sunt la curent cu performanţele lui. Mi se pare fenomenal”, a afirmat Adrian Moroianu.

Avram Iancu şi-a propus să ajungă la Sfântu Gheorghe vineri seara.

„Înot alături de Călin Ene, un caiacist care m-a însoţit şi în anul 2017. La Sfântu Gheorghe mă voi întâlni cu un alt caiacist care m-a însoţit pe Dunăre. Mă bucur că putem să ne revedem.

Mesajul cursei? Să fim mândri că suntem români! Delta este încă o mare bogăţie care vine să confirme că avem motive să fim mândri”, a mai spus Avram Iancu.

Pe data de 16 septembrie 2017, după 89 de zile de înot, Avram Iancu a ajuns în Portul Sulina, după ce a înotat pe întregul curs al Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, fără costum de neopren sau labe de înot, fiind prima persoană care a reuşit acest lucru.

Datorită acestei performanţe, Avram Iancu este primul român nominalizat de World Open Water Swimming Association la titlul Man of the Year, 2017, la înotul în ape deschise.

Potrivit lui Avram Iancu, în anul 2000, slovenul Martin Strel a înotat toată Dunărea pentru pace şi ape curate, în 58 de zile, cu costum de neopren şi labe de înot. În anul 2006, canadianca Mimi Huges, înota acelaşi fluviu, cu costum de neopren, dar fără labe de înot, în 90 de zile, atrăgând atenţia asupra poluării.

„La 10 ani distanţă (2007-2017) am dorit să arătăm Europei întregi că poporul român îşi merita locul pe bătrânul continent, prin istoria sa milenară cât şi prin valorile pe care le are.

A fost modul meu de a transmite acest mesaj cât şi o dorinţă a mea, în calitate de bibliotecar, de a îndemna tinerii să lectureze, recomandând Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne, roman care m-a inspirat în a da viaţă acestei călătorii unice”, a scris Avram Iancu pe site-ul propriu.

Bibliotecarul Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El a mai traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

Publicat

majorete vointa 8.jpg

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Eclipse” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.

Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.

Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național

”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Corul Universității Cambridge va susține un concert în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Premieră în Transilvania

Publicat

corul universității cambridge va susține un concert în catedrala romano

Pentru prima dată în istoria sa, corul Universității Cambridge ajunge în Transilvania. Una dintre opririle sale va fi la Alba Iulia, la Catedrala Romano Catolică din oraș. 

Mai exact în data de 5 aprilie 2025, de la ora 18.00, Magdalene College Choir va concerta în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia.

Magdalene College Choir a fost fondat în 1542, iar corul universității interpretează în mod regulat la slujbele din capelă. De asemenea, a participat la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.

Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.

Participanții vor putea vizita clădirea istorică, principalele săli și vor interacționa cu personalul, care va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întrerupe alimentarea cu apă potabilă, pe mai multe străzi din Florești

Publicat

robinet apa bun scaled e1723642730908.jpg

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.

Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.

Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:

  • Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
  • Muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe