EVENIMENT
Trecere înot a Dunării făcută de un bibliotecar din Petroșani. Bărbatul și-a propus să parcurgă circa 110 kilometri

Bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani, românul care a parcurs Dunărea înot de la izvoare până la vărsare, fără costum de protecţie şi materiale ajutătoare, a început joi o cursă în care şi-a propus să străbată braţul Sfântu Gheorghe al Dunării.
În cursa de aproape 110 kilometri dedicată prieteniei, Avram Iancu este însoţit de doi caiacişti, Călin Ene şi Adrian Moroianu, iar la final, în satul Sfântu Gheorghe, înotătorul va fi întâmpinat de alţi caiacişti din România care se vor întrece sâmbătă într-o nouă ediţie a Delta Caiac Race.
„În anul 2017, când am înotat toată Dunărea în premieră mondială fără costum de neopren, am rămas evident îndrăgostit de fluviu.
Când am terminat în Sulina, la km 0 al Dunării, un profesor destoinic din Sulina mi-a sugerat să înot toate braţele fluviului, mai ales că m-am lăudat colegilor de pe continent cu faptul că la noi Dunărea se varsă în mare nu oricum, ci printr-o deltă fabuloasă. Am îmbrăţişat ideea şi acum a venit timpul să înot braţul Sfântu Gheorghe”, a declarat Avram Iancu.
El a plecat în cursă de pe malul tulcean al Dunării, vis-a-vis de ceatal Sfântu Gheorghe, şi a menţionat că anul viitor doreşte să parcurgă înot şi braţul Chilia.
„Acum, sunt mai antrenat ca niciodată, deoarece în urmă cu o lună şi ceva am stabilit un record naţional de anduranţă la înotul în ape deschise.
Am înotat 36 de ore şi 28 de minute continuu, 107,3 kilometri, aşa că sunt foarte în formă. Pe Sfântu Gheorghe, va fi mai dificil pentru că temperatura apei a scăzut dramatic, nici vremea nu este foarte bună, dar înot fără intenţia de a stabili un nou record.
De această dată, înot pentru prietenie şi pentru a evidenţia această zonă fabuloasă pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o”, a mai spus Avram Iancu.
Unul dintre caiaciştii care-l însoţesc pe Avram Iancu, Călin Ene, şi-a exprimat admiraţia faţă de performanţele înotătorului.
„Admir oamenii care fac lucruri imposibile pentru mine. Să mă plictisesc de caiac? E ca răsăritul. Niciodată răsăritul nu e la fel în acelaşi loc, d-apoi o tură de caiac”, a afirmat Călin Ene.
El l-a atras de altfel şi pe cel de-al doilea caiacist care-l monitorizează pe Avram Iancu în timpul cursei, Adrian Moroianu din Hârşova, Constanţa.
„Pe Călin l-am cunoscut în această vară, la Sulina fabuloasă. Mi-a spus zilele trecute de cursă şi am venit aici. Urmăresc de foarte mult timp evoluţia lui Avram Iancu şi sunt la curent cu performanţele lui. Mi se pare fenomenal”, a afirmat Adrian Moroianu.
Avram Iancu şi-a propus să ajungă la Sfântu Gheorghe vineri seara.
„Înot alături de Călin Ene, un caiacist care m-a însoţit şi în anul 2017. La Sfântu Gheorghe mă voi întâlni cu un alt caiacist care m-a însoţit pe Dunăre. Mă bucur că putem să ne revedem.
Mesajul cursei? Să fim mândri că suntem români! Delta este încă o mare bogăţie care vine să confirme că avem motive să fim mândri”, a mai spus Avram Iancu.
Pe data de 16 septembrie 2017, după 89 de zile de înot, Avram Iancu a ajuns în Portul Sulina, după ce a înotat pe întregul curs al Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, fără costum de neopren sau labe de înot, fiind prima persoană care a reuşit acest lucru.
Datorită acestei performanţe, Avram Iancu este primul român nominalizat de World Open Water Swimming Association la titlul Man of the Year, 2017, la înotul în ape deschise.
Potrivit lui Avram Iancu, în anul 2000, slovenul Martin Strel a înotat toată Dunărea pentru pace şi ape curate, în 58 de zile, cu costum de neopren şi labe de înot. În anul 2006, canadianca Mimi Huges, înota acelaşi fluviu, cu costum de neopren, dar fără labe de înot, în 90 de zile, atrăgând atenţia asupra poluării.
„La 10 ani distanţă (2007-2017) am dorit să arătăm Europei întregi că poporul român îşi merita locul pe bătrânul continent, prin istoria sa milenară cât şi prin valorile pe care le are.
A fost modul meu de a transmite acest mesaj cât şi o dorinţă a mea, în calitate de bibliotecar, de a îndemna tinerii să lectureze, recomandând Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne, roman care m-a inspirat în a da viaţă acestei călătorii unice”, a scris Avram Iancu pe site-ul propriu.
Bibliotecarul Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El a mai traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile. AGERPRES
EVENIMENT
Cine rămâne fără asigurare de sănătate. Guvernul elimină excepțiile de la plata CASS pentru co-asigurați, preoți, șomeri și alții

Cine rămâne fără asigurare de sănătate: Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege al Guvernului.
Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru mai multe categorii de români.
Cine rămâne fără asigurare de sănătate:
- persoane aflate în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Vineri, la Barcelona, a avut loc tragerea la sorți pentru sezonul regulat 2025/2026 al BKT EuroCup, care va începe în 30 septembrie. La fel ca în sezoanele precedente, cele 20 de echipe participante au fost împărțite în două grupe de câte 10 formații. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, campioana României, face parte din grupa A, alături de adversari redutabili.
Componența grupei A din BKT EuroCup
Hapoel Bank Yahav Ierusalim (Israel)
BAXI Manresa (Spania)
U-Banca…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie : Se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie 2025, potrivit unul potrivit unui nou proiect de lege. Proiectul prevede actualizarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Una dintre principalele schimbări vizează modul de stabilire a tarifului pentru activitatea didactică desfășurată cu ora, potrivit Edupedu.ro.
Astfel, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat,…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.
Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro