Connect with us

EVENIMENT

Trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru integrarea românilor pe piaţa muncii

Publicat

marcel bolos.jpg
Arhivă foto

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, a lansat marţi trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru sprijinirea calificării profesionale pentru meserii de bază şi integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile.

„Ne confruntăm cu următoarea situaţie: pe fondul condiţiilor dificile generate de criza economică la care se adaugă progresul tehnologic şi, nu în ultimul rând, îmbătrânirea populaţiei, economia românească trebuie să gestioneze probleme serioase în domeniul utilizării forţei de muncă, cu o serie de distorsiuni pe piaţa muncii, care se traduc prin coexistenţa unui deficit de forţă de muncă.

Venim cu acest pachet de măsuri personalizate de 117 milioane de euro pentru a răspunde nevoii de creştere a gradului de informare şi educare a populaţiei, adresate mai ales celor vulnerabili.

În acelaşi timp, reuşim astfel să susţinem meseriile de bază din economia naţională”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru integrarea românilor pe piaţa muncii. Care este primul apel

Potrivit unui comunicat al MIPE, remis AGERPRES, primul apel lansat marţi este apelul competitiv „Îmbunătăţirea nivelului de competenţe profesionale şi creşterea gradului de ocupare a şomerilor şi persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieţei muncii”, aferent Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi, în valoare de 60 de milioane de euro.

Cel de-al doilea este apelul non-competitiv „Stimularea mobilităţii şi subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri şi persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural”, aferent Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi, în valoare de 50 de milioane de euro, iar cel de-al treilea apelul non-competitiv „Măsuri pentru tinerii NEET II- Subvenţionarea locurilor de muncă”, aferent Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs, în valoare de 7 milioane de euro.

„România încă se confruntă cu provocări majore pe piaţa muncii, atât în ceea ce priveşte ocuparea, cât şi sărăcia. Sunt probleme cauzate, pe deoparte de contextul economic general, dar şi de legătura slabă a sistemului de educaţie cu cererea reală de competenţe şi lipsa de experienţă în muncă, fapt care duce la rate reduse de inserţie pe piaţa muncii.

Prin lansarea acestor apeluri de proiecte ne concentrăm asupra priorităţilor imediate pentru România, reprezentând o sursă importantă de investiţii privind ocuparea forţei de muncă, educaţia, combaterea sărăciei şi sprijinirea serviciilor sociale”, a transmis secretarul de stat Bogdan Simcea.

Trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru integrarea românilor pe piaţa muncii. În cadrul primului apel se vor finanța programe de formare în meserii necesare angajatorilor ce activează în mai multe domenii

În cadrul primului apel se vor finanţa programe de formare în meserii necesare angajatorilor ce activează în unul din următoarele sectoare economice: turism şi eco-turism, textile şi pielărie, lemn şi mobilă, construcţii, industrie auto şi componente, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu, bioeconomie (agricultura, silvicultură, pescuit şi acvacultură), biofarmaceutică şi biotehnologii.

„Proiectele se adresează unui grup ţintă de aproximativ 6.000 de beneficiari, şomeri şi persoane inactive, cu accent pe şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu nivel redus de educaţie.

Bugetul total al apelului este de 60 de milioane de euro, iar activităţile eligibile sunt: servicii de informare şi consiliere profesională, servicii de mediere a muncii, programe de formare profesională, evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale”, se menţionează în comunicat.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru integrarea românilor pe piaţa muncii. Până când pot fi depuse cererile

Potrivit sursei citate, cererile pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 începând de marţi, 20 septembrie, până la de 20 octombrie 2022, ora 16: 00.

Apelul de proiecte pentru măsuri de ocupare pentru regiunile mai puţin dezvoltate vizează regiunile mai puţin dezvoltate şi se adresează unui grup ţintă care cuprinde şomeri şi persoane inactive, cu accent pe şomerii de lungă durată, lucrători vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu nivel redus de educaţie, cetăţeni români aparţinând minorităţii romă, persoanele din mediul rural, în special cele din agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă.

Bugetul total este de 50 milioane de euro, iar măsurile de ocupare finanţate includ stimulente financiare (subvenţii) pentru a crea noi locuri de muncă sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile vulnerabile, prime de mobilitate şi de activare pentru persoanele care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune. Cererile pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 începând de astăzi până la 30 septembrie 2022, ora 16:00.

Trei apeluri de proiecte, în valoare totală de 117 milioane de euro, pentru integrarea românilor pe piaţa muncii. Căror tineri se adresează sprijinul pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii

În ceea ce priveşte sprijinul pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii, acesta se adresează tinerilor NEETs absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, cu vârsta între 16-29 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, înregistraţi şi profilaţi de către Serviciul Public de Ocupare, cu accent pe tinerii NEET din mediul rural şi cei aparţinând minorităţii rome.

„Sunt acordate subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, pe o perioadă de 12 luni, în cuantumul de 2.250 lei, stabilit prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Bugetul total al apelului este de 7 milioane de euro, iar cererile pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 începând de astăzi până la 30 septembrie 2022, ora 16:00. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Blue Air s-a supărat pe șeful ANPC. Îl acuză că răspândește informații false și depune plângere

Publicat

blu
Arhivă foto

După amenda uriașă primită marți, Blue Air s-a supărat pe șeful ANPC. Îl acuză pe Horia Constantinescu de răspândirea unor informații false și depune plângere.

„Suntem convinși că această nouă comunicare de informații false a fost declanșată de anunțul investitorilor interesați în preluarea și reorganizarea Blue Air, anunț făcut în data de 30 Septembrie 2022, posibilitatea salvării Blue Air fiind una care pare să nu convină lui Constantinescu Horia.

Acesta nu a mai așteptat răspunsul autorităților române cu privire la propunerea primită din partea investitorilor, ignorând în mod flagrant atât faptul că prin declarațiile sale false afectează în mod grav posibilitatea Statului Român de recuperare a garanțiilor acordate pentru împrumutul în cuantum de 300.775.000 LEI, dar și posibilitatea pasagerilor afectați de anulări de recuperare a sumelor datorate de Blue Air”, arată un comunicat al companiei.

Blue Air s-a supărat pe șeful ANPC. Îl acuză că răspândește informații false și depune plângere Ce a găsit ANPC la control

ANPC a anunțat marți că sancționează Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie până acum.

Unde au ajuns banii călătorilor păcăliți, „pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă”, afirma Horia Constantinescu.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut un amplu control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului, verificându-se inițial situația zborurilor anulate în perioada 15 iunie – 30 august 2022 și ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina oficială de Facebook a acestui sau din aplicația Blue Air și extinsă, ulterior, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022.

Echipa de control a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă, de către operatorul economic, preciza un comunicat ANPC.

Blue Air s-a supărat pe șeful ANPC. Îl acuză că răspândește informații false și depune plângere. Declarația lui Constantinescu

„Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă…

Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1.

Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri?

Mă întreb pentru că nouă reprezentanții companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele.

La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate”, declara în comunicat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție a salvamontiștilor din Maramureș pentru salvarea un cetățean din Luxemburg, căzut cu parapanta

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Un cetățean din Luxemburg a fost salvat miercuri după-amiază de salvamontiștii din Maramureș, după ce a căzut cu parapanta. Incidentul s-a produs în zona zona Izvoare – Runcu.

Potrivit SPJ Salvamont Maramureș, în zona Izvoare – Runcu, un parapantist în vârstă de 36 ani, cetățean din Luxemburg aflat la o aplicație/zbor cu parapanta, a suferit un traumatism la picior, cerând ajutor de urgență.

În zona menționată s-a deplasat o echipă de prim răspuns a SPJ Salvamont Maramureș care a și ajuns la accidentat, îi acordă primul ajutor.

Apoi, parapantistul va fi transporta până în stațiunea Izvoare, de unde va fi preluat de către un echipaj SAJ Maramureș venit în sprijin.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident cu trei autoturisme implicate, pe o șosea din Neamț. Trafic îngreunat

Publicat

acc neamt dn15 sursa infotrafic romania

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, miercuri după-amiază pe DN 15, în județul Neamț.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pe DN 15, între localitățile Bicaz și Tarcău, județul Neamț,a avut loc un accident rutier.

UPDATE: Accident pe DN 15, în Neamț. Precizările polițiștilor

„Din primele cercetări a reieșit că accidentul s-a produs între un autoturism condus de un bărbat, de 67 de ani, din Târgu-Jiu și un autoturism condus de un bărbat, de 76 de ani, din Piatra Neamț, care circulau din sensuri opuse.

Din impact, cel de-al doilea autoturism a ricoșat într-un alt vehicul condus de un bărbat de 34 de ani, din Tarcău.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto din localitatea Tarcău.

În cauză, polițiștii vor continua cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.”

acc neamt (7)

Din primele date, conducătorul unui autoturism a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism.

În urma impactului a rezultat rănirea celui de-al doilea șofer, care este evaluat medical la fața locului.

Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției, valorile de trafic fiind în creștere.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Camion încărcat cu cereale, răsturnat pe Autostrada A1, în județul Ilfov

Publicat

camion rasturnat pe autostrada a1 la km 14 2 sursa infotraficromania

Un accident rutier s-a produs, miercuri după-amiază, pe Autostrada A1 în județul Ilfov. Din primele date, șoferul unui camion a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu camionul pe șosea.

Accidentul s-a produs la kilometrul 14 al autostrăzii A1, în județul Ilfov.

UPDATE ora 14.10: Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, accidentul s-a produs în dreptul localității Ciorogârla, județul Ilfov.

Nu au rezultat victime. Circulația pe autostradă nu a fost afectată, se circulă normal pe ambele benzi, valorile de trafic fiind însă ridicate pe bretea, fiind formată coloană de autovehicule.

1camion rasturnat pe autostrada a1 la km 14 sursa foto infotraficromania

Potrivit primelor date, în eveniment a fost implicat un camion care transporta cereale. Acesta s-a răsturnat pe partea carosabilă, iar încărcătura a ajuns pe șosea.

Circulația rutieră pe breteaua de acces în autostrada A1, este blocată.

sursa foto: infotraficromania.ro

Stire in actualizare

Citește mai departe