EVENIMENT
Trei cazuri de tuberculoză într-o şcoală din Brăila, două dintre cazuri sunt contagioase

Trei elevi ai Şcolii „Nikos Kazantzakis” din municipiul Brăila au fost depistaţi cu tuberculoză şi se află internaţi sub tratament la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila, două dintre cazuri fiind contagioase, iar unul cu tuberculoză extrapulmonară, potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de reprezentantul unităţii medicale, dr. Virginia Boboc.
„Primul caz a fost confirmat în luna aprilie, la o fetiţă de 14 ani, care este internată şi are tratamentul început. Fetiţa respectivă era în abandon şcolar de două luni. Al doilea caz a fost diagnosticat în luna mai, la fratele acesteia, elev în clasa a III-a în aceeaşi şcoală. El nu este contagios, are o altă formă de tuberculoză, tuberculoză extrapulmonară. În luna mai, a fost diagnosticată o altă fetiţă, care vine dintr-un focar familial, tatăl său a decedat în 2014 de tuberculoză, iar mai mulţi membri ai familiei au avut tuberculoză. Ea a fost depistată pozitiv, contagios, iar în acest caz s-a început tratamentul săptămâna trecută. Sunt trei cazuri care nu au legătură unul cu celălalt. Copiii vor sta internaţi timp de două luni, perioadă în care li se va administra patru tipuri de medicamente”, a explicat dr. Boboc.
Întrebată dacă a fost declanşată o anchetă epidemiologică în Şcoala „Nikos Kazantzakis”, unde învaţă cei trei elevi depistaţi cu tuberculoză şi unde există 120 de elevi şi 30 de profesori, dr. Virginia Boboc a ridicat o problemă cu care se confruntă Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila în prezent, anume lipsa testului la tuberculină, deoarece nu există aviz de punere a acestuia pe piaţă.
„Problema este că, pentru a face controlul contacţilor, noi avem nevoie de testul la tuberculină, care din păcate, de la sfârşitul lunii martie, când a expirat, nu s-a mai pus pe piaţă. Să vedem dacă reuşim să facem rost de aceste teste, pentru care tot dăm telefoane la Unifarm. Am luat legătura cu coordonatorul naţional pe tuberculoză, dr. Munteanu Ioana, de la Bucureşti şi i-am explicat că avem o situaţie specială. El există în depozitul Unifarm, dar nu au dreptul de a-l pune pe piaţă, aşteaptă încă un aviz, ultimul aviz. Urmează să primim tabelele cu profesorii şi elevii şi vom începe ancheta. Dacă se mai constată un caz pozitiv, atunci ar fi vorba despre un focar în şcoală şi trebuie anunţat DSP-ul, care va lua măsuri alături de noi”, a mai precizat dr. Virginia Boboc. AGERPRES
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro