EVENIMENT
Trei directori ai companiei Tel Drum, condamnaţi cu suspendare. Fraudă de un milion euro cu fonduri europene

Trei directori ai companiei Tel Drum, companie despre care DNA susține că era controlată de Liviu Dragnea, au fost condamnați de DNA la câte trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene. Prejudiciul se ridică la aproape un milion de euro.
Este vorba de Petre Pitiş, Mircea Vişan şi Florea Neda. Cei trei au primit câte trei ani cu suspendare şi efectuarea a 120 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Alexandria sau Primăriei comunei Nanov.
Aceeaşi pedeapsă a primit şi Ion Florian, reprezentant al firmei WFA Impex SRL.
În acelaşi dosar, compania Tel Drum a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 240.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
În plus, compania Tel Drum are interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o perioada de 2 ani.
Aceleaşi dispoziţii au fost aplicate şi în cazul firmei WFA Impex SRL – amendă de 240.000 lei şi interdicţii la licitaţii publice pe o perioadă de doi ani.
Pe de altă parte, tribunalul a admis acţiunea civilă exercitată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi a dispus obligarea în solidar a inculpaţilor şi a celor două firme la plata prejudiciului de 4.849.375 lei.
De asemenea, a fost menţinută interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a companiei Tel Drum, dispusă de Tribunalul Bucureşti în anul 2018.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Fraude cu fonduri europene. Documente false pentru obținerea de fonduri nerambursabile
Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene.
În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziţioneze o ”staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.
Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri, a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL. După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, majoritatea, şi anume 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene.
Procurorii susţin că reprezentanţii Tel Drum – Mircea Vişan, Petre Pitiş şi Neda Florea – şi reprezentantul WFA Impex SRL – Ion Florian – au încălcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile).
Adică, au simulat procedura de atribuire, reprezentanţii Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat preţul şi condiţiile achiziţiei utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură (această societate nu avea nici experienţa şi nici capacitatea de a furniza utilajul), iar pe de altă parte au dat firmei WFA Impex SRL informaţiile privind derularea proiectului, condiţiile de participare şi documentaţia tehnică înainte de publicarea anunţului de cerere de oferte.
Prin aceasta a fost eliminat caracterul concurenţial al procedurii de atribuire şi au întocmit şi au depus declaraţii privind lipsa conflictului de interese între reprezentanţii beneficiarului şi ofertant, deşi WFA Impex SRL era într-o situaţie de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiş, Neda Florea şi Ion Florian era atât o relaţie profesională, cât şi una personală, firma funcţionând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.
Mai mult, arată DNA, aceştia ar fi mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului, deşi terenul era deja amenajat şi cimentat, suma de 560.000 lei pentru asistenţă pentru montaj (deşi acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal şi cu muncitorii de la Tel Drum SA) şi suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.
Ar fi întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire şi nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat şi că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziţie (procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare) şi ar fi întocmit procesele verbale de predare-primire, recepţie şi punere în funcţiune, consemnând aspecte nereale în cuprinsul acestora, deşi la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat şi nici nu era pus în funcţiune (procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare).
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată într-un dosar separat privind compania Tel Drum, pentru fraude în contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene).
Agerpres

Două persoane au fost rănite, duminică după-amiază într-un accident rutier produs în Strehaia, județul Mehedinți.
Potrivit ISU Mehedinți, duminică după-amiază, două echipaje de pompieri din cadrul Stației Strehaia au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier, produs pe raza orașului Strehaia.
La locul evenimentul, a fost mobilizat și un echipaj SAJ.
În accident a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă.
Pompierii au acționat pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la autoturismul implicat în accident, concomitent cu acordarea primului ajutor medical victimelor.
Două persoane, conștiente și cooperante, au primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD și echipajul SAJ, acestea suferind poli-traumatisme, ulterior fiind transportate la spital.
ECONOMIE
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,94 miliarde de lei, în aprilie, în creştere cu 17,35%

La sfârșitul lunii aprilie, fondurile de pensii facultative aveau active evaluate la 3,94 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 17,35% în comparație cu nivelul înregistrat la aceeași dată în anul anterior, conform unui raport emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (94%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raport.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,551 miliarde de lei, respectiv 64,8%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 929,044 milioane de lei (23,6%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 161,266 milioane de lei, respectiv 4,1% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 651.958 de participanţi în aprilie 2023.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare. Agerpres
EDUCATIE
Greva generală din Educație continuă în absența unei soluții din partea Guvernului, anunță sindicatele

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat duminică că greva generală din Educație va continua, deoarece, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a prezentat o soluție pentru a rezolva conflictul din sistemul de învățământ.
„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
„Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, precizează liderii sindicali.
Potrivit sindicaliştilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Greva generală din Educație continuă în absența unei soluții din partea Guvernului, anunță sindicatele. Ce a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului
Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional.
„Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată”, a spus Cărbunaru.
Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai. Agerpres

Potrivit meteorologilor, duminică, vremea în Capitală va fi instabilă, iar temperatura maximă prognozată este de 24 de grade.
Vremea va fi în general instabilă duminică în București.
Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h.
În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade.
(sursa: Mediafax)