EVENIMENT
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei

Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care Regia a fost prejudiciată de peste 67 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui fost director economic și ulterior director general al RAAN, a unui fost director economic adjunct și a unui șef Serviciu Investiții pentru abuz în serviciu. De asemenea, au fost trimiși în judecată doi reprezentanți ai unei firme, acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Conform rechizitoriului, în perioada februarie – iulie 2012, cei doi foști directori ar fi aprobat ca Regia să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către firma reprezentată de ceilalți doi inculpați.
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei: Ce a reprezentat plata
Plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate, ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și fostul șef al Serviciului investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11.598,580 lei.
Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților.
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei: Cum s-au efectuat plățile
„Plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți.
Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbunelui urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor”, se arată în comunicat.
Procurorii notează că, în condițiile derulării contractului, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate.
„Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare”, anunță DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clauză abuzivă dintr-un contract de credit la Exim Bank, dovedită în instanță. Proces la Tribunalul Alba pentru un comision

Un proces are loc la Tribunalul Alba între doi soți care au luat un credit de nevoi personale și banca care le-a oferit banii. Dosarul se judecă în apel, după ce instanța de fond le-a dat dreptate debitorilor.
Mai exact, cei doi au acuzat o clauză abuzivă din contractul de credit. Este vorba despre ”comisionul de analiză” o taxă extra pe care banca a perceput-o o singură dată la întocmirea contractului de credit.
Banca cu care se judecă cei doi este Exim Banca…
Citește mai mult pe Alba24.ro

În perioada 5-6 aprilie 2025, municipiul Cluj-Napoca și stadionul Cluj Arena vor găzdui cea de-a 14-a ediție a evenimentului internațional „Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România.
Un număr de 7.888 de participanți din țară și din străinătate sunt așteptați să ia startul de pe stadionul Cluj Arena și să se bucure de traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului, îmbinând…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere, adoptată de Parlament. Când va avea loc și ce evenimente vor fi organizate

Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.
Scopul este creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.
Proiectul a fost aprobat cu o largă majoritate –…
Citește mai mult pe Alba24.ro