EVENIMENT
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei

Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care Regia a fost prejudiciată de peste 67 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui fost director economic și ulterior director general al RAAN, a unui fost director economic adjunct și a unui șef Serviciu Investiții pentru abuz în serviciu. De asemenea, au fost trimiși în judecată doi reprezentanți ai unei firme, acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Conform rechizitoriului, în perioada februarie – iulie 2012, cei doi foști directori ar fi aprobat ca Regia să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către firma reprezentată de ceilalți doi inculpați.
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei: Ce a reprezentat plata
Plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate, ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și fostul șef al Serviciului investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11.598,580 lei.
Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților.
Trei foști șefi din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Prejudiciu de peste 67 de milioane de lei: Cum s-au efectuat plățile
„Plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți.
Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbunelui urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor”, se arată în comunicat.
Procurorii notează că, în condițiile derulării contractului, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate.
„Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare”, anunță DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Premieră la Muzeul de Istorie din Alba Iulia: Un vestigiu arheologic surprinzător din vechiul Apulum va fi expus publicului

O piesă unică din Dacia Romană va fi expusă în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Exponatul va putea fi văzut pentru prima dată de sâmbătă 17 mai, de la ora 19.00.
Piesa a fost descoperită de arheologul Radu Ota, în luna mai a anului 2023, cu ocazia lucrărilor mobilitate urbană din cartierul Partoș, în locul unde se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis. Este vorba despre Priapus, un zeu al virilității și fertilității…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Expoziție de fotografii din India și carte despre arta picturii corporale cu Henna, de Zilele Clujului

Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul UBB propune, ca parte a Zilelor Clujului, între 21 și 31 mai 2025, două evenimente deosebite, co-organizate cu sprijinul Ministerului Culturii din India și al Ambasadei Indiei în România, la Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj.
Primul este expoziția Samsara, a fotografului Horia-Mihai Gligor, deschisă între 21-31 mai. Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10-20.
Expoziția „Samsara”…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Ninge pe Transfăgărășan: Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor.
În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, cei care se ocupă de deszăpezirea șoselei.
Deszăpezirea Drumului Național 7C – Transfăgărășan a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
George Simion și-a închis contul de TikTok și a anunțat că își închide și pagina de Facebook

Candidatul AUR, George Simion, și-a închis sâmbătă contul de TikTok, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale. La scurt timp, pe contul de Facebook a apărut mesajul prin care anunță că urmează să închidă și această pagină de pe rețeaua de socializare.
”Pentru a respecta ziua tăcerii, voi închide și acest cont de socializare. Cel de TikTok este deja închis și nu am niciun altul care să îmi aparțină. Rog pe toată lumea să procedeze la fel” a scris George…
Citește mai mult pe Alba24.ro