EVENIMENT
Trei hoteluri din Creta, pregătite pentru carantinarea turiștilor infectați cu COVID-19. Testarea are loc după coborârea din avion

Autorităţile din Creta au pus la dispoziţia turiştilor infectați cu coronavirus trei unităţi de cazare, una în Chania şi două în Heraklion, a declarat, joi, Emmanuel Volikakis, şeful Departamentului de Turism, regiunea Chania.
Potrivit acestuia, toţi turiştii sunt testaţi pentru Covid la sosirea pe aeroport în ultimele zile.
„Este vorba despre 10 zile de când turismul a început încet, încet. Majoritatea oamenilor cred că probabil lucrurile se vor îmbunătăţi. Nu ştiu, vom vedea. Următoarele 20 de zile sunt necesare să vedem cum merge, deoarece în aceste zile au fost 2-3 probleme, dar noi suntem gata – spitalele noastre, toată lumea – să le oferim ajutorul în caz de probleme. Mai ales că am căpătat experienţă acum, deoarece mai mult de 3-4 luni am cooperat şi am încercat tot ce am putut mai bine ca hotelurile noastre, spitalele şi toată lumea să fie gata să ajute oamenii care vin aici, în Chania”, a adăugat Volikakis.
Şeful Departamentului de Turism din regiunea Chania a dat asigurări că spitalul din zonă este pregătit, întrucât „au avut timp să se organizeze şi să fie mai puternici şi mai pregătiţi decât înainte pentru cazurile de Covid”.
Emmanuel Volikakis subliniază că trei hoteluri sunt pregătite pentru carantinarea persoanelor testate pozitiv cu SARS-CoV-2, unul în Chania şi două în Heraklion. „De asemenea, avem hoteluri Covid – unul în Chania şi două în Heraklion, unde pot fi cazaţi turiştii care sunt pozitivi la test. Deci, eu zic că suntem pregătiţi. Cu siguranţă, dacă vom avea nevoie de mai multe locuri, vom adăuga şi altele”, a subliniat oficialul elen.
În ceea ce priveşte capacitatea hotelurilor Covid, cel din Chania are 25 de locuri, iar cele două din Heraklion aproape 50 fiecare.
Ca număr de zboruri, pe aeroportul Souda Chania în ultima săptămână s-au înregistrat 22 de zboruri care au adus turişti în Creta.
„Acum mergem foarte încet şi nu pot să vă spun exact câte zboruri. Orarele se modifică, dar sperăm la Germania, România şi la toate locurile ca să înceapă uşor-uşor. Cred că sunt 22 acum, în această săptămână”, a menţionat Volikakis.
Testarea pasagerilor are loc după coborârea din avion şi după controlul paşapoartelor, înainte ca aceştia să îşi ia bagajele. Testarea durează 40-50 de minute, iar primirea rezultatelor se face în 24 de ore.
Teoretic, turistul testat trebuie să stea izolat până la primirea rezultatului, mai ales că la scurt timp după efectuarea testului acesta primeşte următorul mesaj:
„Welcome to Greece. Because of Covid-19 random testing may apply upon your arrival and you may need to self-quarantine for 1 day. Stay safe, enjoy Greece”.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat joi că, potrivit datelor comunicate de către autorităţile locale elene Consulatului General al României la Salonic, un cetăţean român aflat în insula Thassos şi un altul aflat în Paralia Katerini au fost testaţi pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2.
Autorităţile elene şi-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de Covid-19 la vecinii din Balcani, subliniind riscul „cazurilor importate” din cauza sosirii turiştilor în Grecia prin frontierele terestre, relatează France Presse.
În timp ce bilanţul în ţară rămâne încă deosebit de scăzut, cu mai puţin de 50 de cazuri detectate zilnic, faptul că mai mult de jumătate din aceste cazuri provin din rândul turiştilor este un motiv de îngrijorare.
„Din cele 31.169 de teste efectuate la toate porţile de intrare ale ţării în perioada 1-6 iulie, doar 100 de cazuri au fost depistate pozitive, adică 0,3%”, a asigurat purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas, într-un briefing de presă.
Creşterea numărului de cazuri este „sub control”, dar „cele mai mari probleme provin de la graniţele terestre cu Balcanii (…), unde tendinţa ascendentă bruscă este un risc pentru cazurile importate”, a adăugat el.
Cu 193 de decese la un total de mai puţin de 3.700 de cazuri de COVID-19 apărute pe teritoriul său începând de la sfârşitul lunii februarie, Grecia rămâne una dintre ţările europene cel mai puţin afectate. AGERPRES
EVENIMENT
Bărbat de 61 de ani din Călățele, prins la volan fără permis. A fost reținut pentru 24 de ore

Un bărbat de 61 de ani din Călățele a fost depistat de polițiști la volan deși nu avea permis. A fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, față de un bărbat de 61 de ani, din localitatea Călățele, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un bărbat din Alba Iulia care și-a bătut iubita a fost trimis în judecată pentru violență în familie. Ce a făcut

Un bărbat din Alba Iulia care și-a bătut iubita a fost trimis în judecată pentru violență în familie. Este vorba despre un caz de violență domestică petrecut în Alba Iulia, în luna noiembrie a anului 2024.
Bărbatul va fi judecat după ce într-o noapte și-a lovit iubita cu pumnii în față de mai multe ore. În urma violențelor femeia a avut nevoie de 14 zile de îngrijiri medicale.
Dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară în data de 16…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Circulație închisă pe strada Uliului din Cluj-Napoca, timp de două luni. Rute de acces pentru riverani

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației timp de două luni pe strada Uliului, nr. 57-59. Accesul locuitorilor se va face pe relația Tăietura Turcului – Aleea Muzeului Etnografic.
Începând de azi, 20 mai 2025 strada Uliului, în zona nr. 57-59 va fi închisă circulației publice pentru o perioadă de două luni.
„Accesul riveranilor care domiciliază pe tronsonul cuprins între str. Donath și până în proximitatea nr. 57 se va face dinspre str. Donath,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena. Ce nume se sărbătoresc pe 21 mai și cui îi poți spune „La mulți ani”

Sfinții Constantin și Elena. Pe 21 mai, peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica. Este ziua în care sunt sărbătoriți cei „întocmai ca apostolii”, adică Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Datorită împăratului Constantin, creștinismul a devenit religie permisă în Imperiul Roman, iar duminica a fost stabilită zi oficială de odihnă. Mama sa, Elena, a sprijinit puternic credința creștină, fiind cunoscută pentru descoperirea Sfintei Cruci și…
Citește mai mult pe Alba24.ro