EVENIMENT
Trei oameni au primit o nouă viață: Prelevare de organe de la un pacient cu accident vascular, la SJU Baia Mare

Mai mulţi pacienţi au primit o nouă şansă în urma prelevării de ficat, rinichi şi cornee de la un bărbat care suferise un accident vascular cerebral, a anunţat, vineri, administraţia Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare.
„În zorii acestei dimineţi s-a încheiat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ Baia Mare o nouă prelevare de organe şi ţesuturi. Familia unui pacient de 69 de ani, internat cu un accident vascular cerebral, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi şi, astfel, a dat şansa la viaţă altor semeni, necunoscuţi. Transmitem sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei donatorului, care a găsit puterea de a transforma propria durere în speranţă pentru alte familii”, menţionează comunicatul unităţii medicale.
Potrivit aceleiaşi surse, efortul echipelor de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Vasile Lungu, dr. Gheorghe Potlog, as. Rodica Dinu) şi Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj (dr. Dan Enache, dr. Mihai Suciu) a adus speranţa pentru trei oameni, care aşteptau un transplant de ficat şi rinichi. Astfel, la Institutul Clinic Fundeni, un pacient în vârstă de 41 de ani, aflat într-o stare foarte gravă, cu şanse minime de supravieţuire, a primit o nouă viaţă prin transplant de ficat.
„Intervenţia a fost realizată cu succes de echipa dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul indispensabil al echipei ATI. În acelaşi timp, echipele de transplant ale ICUTR Cluj au redat bucuria vieţii pentru alţi doi pacienţi, o femeie de 56 de ani şi un bărbat de 62 de ani, a căror unică şansă era transplantul. Corneea va fi transplantată la Spitalul Militar Central Bucureşti”, se precizează în comunicat.
Echipa de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ Baia Mare a fost formată din medicii Andrei Mureşan şi Adriana Stoicovici, coordonator de transplant. AGERPRES
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News

EVENIMENT
Mercur găsit într-o hală părăsită din Ploiești. Polițiștii efectuează cercetări pentru trafic de substanțe toxice

Cercetări sunt anunțate de către Poliția Prahova pentru trafic de produse sau substanțe toxice în cazul mercurului găsit într-o hală părăsită din Ploiești.
Polițiștii din Ploiești au fost sesizați luni de către administratora unei societăți comerciale că a găsit o cantitate de mercur.
Cercetările au scos la iveală faptul că într-o hală dezafectată din zona de Sud a orașului, într-un canal colector, a fost găsită o canitate de mercur.
ISU au recoltat aproximativ 100 de grame de mercur. Ulterior, joi, polițiștii împreună cu pompierii prahoveni au mai recoltat o cantitate de pământ amestecată cu mercur, precizează Poliția Prahova.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Prahova pentru trafic de produse sau substanțe toxice.
(sursa: Mediafax)

Încep activitățile pe primul lot al autostrăzii care va asigura legătura dintre Muntenia și Moldova, anunță ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
CNAIR a predat joi constructorului, prin proces verbal, amplasamentul lotului 2 al Autostrăzii Poiești-Buzău (Mizil-Pietroasele).
Echipele de topometriști au început deja să identifice limitele traseului viitoarei autostrăzi (28,35 km), se arată într-o postare pe Facebook a ministrului Transporturilor.
Organizarea de șantier este operațională, iar constructorul bulgar din Asociere aduce zilnic din Bulgaria utilaje în completarea celor puse deja la dispoziție de constructorul român.
Informații importante despre autostrada care va lega Muntenia cu Moldova: lucrările premergătoare
Urmează lucrările premergătoare construcției:
– deminări
– descărcări arheologice
– pregătirea amplasamentelor pentru cele 20 de poduri
– drumuri tehnologice
– decopertare strat vegetal.
„Gropile de împrumut au fost identificate încă de la faza de Studiu de Fezabilitate și sunt acum la dispoziția antreprenorului. După finalizarea acestor operațiuni, asocierea româno-bulgară începe construcția propriu-zisă. Proiectul finanțat prin PNRR (1,24 miliarde de lei – fără TVA) trebuie finalizat în 20 de luni (2024)”, a scris Grindeanu pe Facebook.
MEDIAFAX

Intervenție contracronometru a salvatorilor din Harghita, după ce un bebeluș a rămas blocat într-un autotutrism.
Potrivit ISU Harghita, incidentul a avut loc în Odorheiu Secuiesc.
Un bebeluș de 8 luni a rămas blocat într-un autoturism, în municipiul Odorheiu Secuiesc.
A acționat, pentru deblocarea ușii autoturismului, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de intervenție.
”Din fericire, bebelușul nu are nevoie de îngrijiri medicale””, au precizat reprezentanții ISU Harghita..
EVENIMENT
Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța: 77 de pompieri, în sprijin pentru stingerea incendiului ”monstru”

Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța. România trimite mijloace tehnice, mașini și pompieri pe cale aeriană la Bordeaux. Pompierii ar urma să plece în această noapte și să ajungă în Franța odihniți, după mii de kilometri.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că Franța a cerut ajutor aerian și terestru miercuri.
Sprijin aerian a fost oferite din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franței era ca avioanele să se poată alimenta din mare.
România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, declară Arafat.
Deosebit în această misiune este distanța foarte mare.
„Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa care aparține, bineînțeles, forțelor NATO, iar România are în ea ore de zbor alocate – cum sunt ele alocate și altor țări care participă în acest proiect – și urmează astăzi să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport care le are tot în dotare baza respectivă. Un avion va ateriza la București și un avion va ateriza la Timișoara”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța. 77 de pomieri și 17 mijloace de intervenție
Între timp, IGSU a mobilizat forțele de intervenție care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.
Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin și alte mijloace de intervenție.
„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele două avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța.
Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare.
Vorbim și de cele de 4.000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecției civile europene. (…) Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat.
Avioanele sunt așteptate să ajungă la Baza 90 și la Timișoara și sunt alocate 3 ore pentru încărcare și ancorare.
„Mașinile vor fi deja la Timișoara și la București, sosite. Noi așteptăm ultima mașină să ajungă la București din Piatra Neamț, la ora 18.00, ceea ce înseamnă că va fi totul pregătit pentru a fi încărcat. Și sperăm să reușească să plece chiar în noaptea asta”, a mai spus șeful DSU.
(sursa: Mediafax)