EVENIMENT
Trei români, condamnaţi la închisoare în Statele Unite pentru acuzaţii de fraudă informatică și furt de identitate. Fraudă de peste 20 de milioane de dolari

Trei români – Teodor Laurenţiu Costea, Robert Codruţ Dumitrescu şi Cosmin Draghici – au fost condamnaţi la închisoare în Statele Unite pentru acuzaţii de conspiraţie de fraudă informatică, fraudă informatică şi furt de identitate în formă agravată.
Schema lor de acţiune provenea din România şi a presupus intrarea ilegală pe servere de computere din Statele Unite. Aceştia au trimis, de asemenea, mesaje de phishing către mii de victime şi apoi le-au furat numerele de securitate socială şi informaţii referitoare la conturile bancare, conform unui comunicat postat pe site-ul Departamentului american al Justiţiei la 23 iulie.
Acţiunile infracţionale ale celor trei s-au derulat aproximativ în perioada octombrie 2011 – februarie 2014 şi au vizat locuitori ai statului american Georgia dar şi din alte locuri din Statele Unite. Ei au compromis serverele unor computere şi au instalat un software de răspuns vocal interactiv care a iniţiat mii de apeluri telefonice către victime, determinându-le să divulge informaţii de identificare personală, numere de conturi şi coduri PIN, precum şi numere de asigurare socială. Când o victimă primea un apel, ea era întâmpinată de un mesaj înregistrat pretinzând în mod fals că este o instituţie bancară. Softul de răspuns vocal interactiv determina victima să dezvăluie informaţiile personale.
Informaţiile personale furate au fost stocate pe serverele compromise şi au fost accesate de Dumitrescu şi Costea, care apoi au vândut sau au folosit informaţia obţinută în mod fraudulos cu ajutorul lui Draghici.
În momentul arestării lor în România, Dumitrescu deţinea 3.278 de numere de conturi financiare, Costea deţinea 36.050 de numere de conturi, iar Draghici avea 3.465 numere de conturi – toate obţinute în mod fraudulos prin acest sistem. Numai pe baza acestor numere, suma fraudată a depăşit 21 milioane de dolari.
Cazul a fost anchetat de Biroul Federal de Investigaţii. Costea, Dumitrescu şi Draghici au fost extrădaţi din România în Atlanta în 2018 pentru a răspunde acestor acuzaţii. Cei trei şi-au recunoscut vinovăţia la începutul acestui an şi au fost condamnaţi.
Robert Codruţ Dumitrescu, de 41 de ani, din Ploieşti, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare, urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată. Teodor Laurenţiu Costea, de 43 de ani, din Ploieşti, a fost condamnat la 11 iunie 2019 la opt ani şi două luni de închisoare, urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată. Cosmin Draghici, de 30 de ani, de asemenea, din Ploieşti, a fost condamnat la 12 iunie 2019 la patru ani şi trei luni de închisoare urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată.
„Aceşti trei infractori au simţit că sunt în siguranţă în România, ascunzându-se în spatele calculatoarelor lor. Sperăm că sentinţele lor trimit un mesaj oricui crede că poate profita de cetăţenii noştri fără a fi pedepsit”, a declarat Chris Hacker, agent al FBI Atlanta, capitala statului Georgia.AGERPRES/
EVENIMENT
Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.
Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.
Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.
Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.
Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.
Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.
În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…
Citește mai mult pe Alba24.ro