EVENIMENT
Trei români, salvați prin transplant de organe de la un donator din Bulgaria

Trei români au fost salvați prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar. Este o premieră realizată în baza unui acord de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală din Bulgaria.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), acordul de colaborare a fost semnat în luna iulie.
Conform acestuia, dacă anumite organe nu pot fi folosite la noi în țară, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Bulgaria și invers.
Protocolul este în vigoare pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 3 ani dacă există avizul favorabil al celor două părţi.
Premieră pentru activitatea de transplant în România
„Rezultatele acestei colaborări s-au şi concretizat de altfel în vieţi salvate. Astfel, în data de 10 noiembrie ne-au fost oferite, pentru a doua oară de la semnarea acestui protocol, organe de la donatori bulgari. Dacă prima dată organele oferite şi prelevate nu au putut fi transplantate din motive medicale, asistăm acum la o premieră pentru activitatea de transplant în România: 3 pacienţi români salvaţi prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar”, a declarat Radu Zamfir, director executiv ANT.
Echipe de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-au deplasat, cu sprijinul Ambulanței București, la Spitalul „Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea ficatului și a rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.
Trei pacienți de 29, 30 și 34 de ani au fost salvați
Intervenţia de transplant hepatic a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni şi a salvat viaţa unui pacient de 34 de ani.
În acelaşi timp, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni s-au realizat două intervenţii de transplant renal, alţi doi pacienţi de 29 de ani şi 30 ani fiind salvaţi.
„Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un import de organe, iar pacienţii români au beneficiat de generozitatea altor cetăţeni europeni. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe şi mulţumiri familiei donatorului”, a mai spus Radu Zamfir.
În 2021, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală
S-au efectuat 35 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 8 intervenții de ficat de la donatori în viață, 130 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 72 de transplanturi renale fiind efectuate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.
De asemenea, s-au realizat anul acesta 3 transplanturi de cord și un transplant pulmonar şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 2 grefe pulmonare, iar către Italia 2 grefe cardiace, 1 grefă hepatică și 1 grefă pulmonară.
(sursa: Mediafax)

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Trepte spre lumină”: Expoziție de icoane a „Tezaurului uman viu” Florin Nicolae Poenariu, în Săptămâna Mare, la Sebeș

Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină” a iconarului Florin Nicolae Poenariu va avea loc marți, 15 aprilie, începând cu ora 16:00, în spațiul expozițional al Primăriei municipiului Sebeș.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.
”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. A fost o personalitate importantă a Bisericii Ortodoxe Române

11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la această dată.
Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787 în București, primind la botez numele de Constantin.
La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, iar pe 12 noiembrie 1808 a fost tuns în monahism sub numele de Calinic.
După doar o lună, a fost hirotonit ierodiacon, potrivit Creștin Ortodox.
În 1813, în timpul unei epidemii de ciumă care a…
Citește mai mult pe Alba24.ro